Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

10.04, 35.03, 40.11 ve 78 kodları ile ehliyet alımına dair birkaç sorum var?

cgec

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar merhaba,

Günlerdir aramadığım sürücü kursu, bakmadığım forum konusu kalmadı ama malesef bir yanıt bulamadım. Umarım sizlerden destek alabilirim.

Benim sağ kolumdan ortopedik engelim (sağ üst ekstremite anomalisi) mevcut. Şu an ehliyet almak için araştırma yapıyorum ve asıl amacım ÖTV indiriminden yararlanmaktan ziyade, ehliyet alabilmek.

Komisyon kararina göre kısıt kodlarım: 01.06, 10.04, 35.03, 40.11, 47, 78 ve 102.

Otomatik araç ehliyeti için başvuracağım. Sürücü kurslarıyla görüştüğümde kimsenin emin olarak cevap veremediği sorum: bu tertibat kodlari yalnız manuel vitesli araçlar için mi geçerli yoksa otomatik vitesli araç kullanırken de 10.04, 35.03 ve 40.11 tertibatlarini kullanmam mi gerekiyor? Ayrıca, direksiyon sınavına girdiğim aracın bu tertibatlara sahip olması gerekli midir?

Kimi sürücü kurslari, otomatik vitesli araç için ehliyete başvurmam durumunda bu tertibatlara ihtiyacım olmadığını, tertibatsız otomatik araç kullanabileceğimi, kimileriyse tertibatlara vites farketmeksizin ihtiyacım olduğunu söylüyor

Cimer'e başvuruma aşağıdaki gibi dönüş geldi ki anladığım kadarıyla sorumu yanıtlamadılar :) Desteklerinizi rica ederim.

"Sayın İlgili,
Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne yapmış olduğunuz başvurunuz incelenmiştir. Millî Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinin "Kayıtta istenecek belgeler" başlıklı 11 inci maddesinin dördüncü fıkrasında " Pratisyen tabip veya uzman tabip tarafından verilen sürücü olur sağlık raporu istenir" hükmü doğrultusunda raporunuzda "sürücü olur" ibaresi yer aldığından ehliyet almanızda sakınca bulunmamaktadır. Bakanlığımızca Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kurslarına kayıt aşamasında belirtilen işlemler 06/07/2018 tarihli ve 32501511-410.02-E.12971941 sayılı yazımız ile Valiliklere bildirilmiştir. Bilgilerinize sunulur."

01.06. Gözlük veya kontakt lensler
10.04 Uyarlanmış vites kolu
35.03 Direksiyondan sol eli çekmeden kullanılabilen kontrol cihazları
40.11. Direksiyon simidinde yardımcı cihaz (topuz, direksiyon çatalı vb.)
47. İki tekerlekli araç kullanamaz
78. Sadece otomatik vitesli araç kullanabilir
102. Ambulans, ticari araç veya resmi araç kullanamaz

kodlarınız bunlar.

Öncelikle aracınız kesinlikle otomatik vitesli araç olacak manuel araç size yasaklanmış durumda.

10.04 kodu ile vitese tertibat yaptıracaksınız. Vitesi sola bir aparat ile sol elinizin olduğu alana alıyorlar
35.03 kodu ile cam sileceğini sola alıyorlar
40.11 kodu ile direksiyona topuz takıyorlar.

diğer kodlar tertibat ile ilgili değil zaten.

Şimdi ehliyet kursunda ki araç sizin tabiki engelinize uygun olmalı rahat bir şekilde kullanabimeniz lazım kursdaki aracı. Sağ elinize ihtitaç olmadan aracı hareket ettirmeli, gerekli parkları yapabilmelisiniz ki ehliyet direksiyon sınavını başarı ile geçebilesiniz. Yasal bir zorunluluk çok zannetmiyorum varsada kimse gelip sürücü kursunun arabasına bakmıyordur tertibat varmı yok mu diye. Önemli olan direksiyon sınavında başarılı olmanız.

Gelelim alacağınız araca, aracınızda yukarıda yazdığım tertibatlar olmalı ki ötv muafiyeti olabilsin. En önemliside olası bir trafik kontrolünde aracınızda ki tertibatlar ile ehliyetiniz deki kısıtlama kodları bir birine uysun.

Kolay gelsin.

Cevabınız için teşekkür ederim.

Aslında ÖTV indirimi benim için çok önemli değil çünkü yurt dışına taşınmayı planlıyorum ve ehliyete de bu yüzden başvuracağım.

Tertibatsız bir şekilde otomatik vitesli araç kullanabilecek seviyede hakimiyetim var ve direksiyon sınavını tertibat olmadan da verebilirim. Sağ elimle zorlandığım tek nokta vites değiştirmek ki zaten otomatik vitesli araçta bu bir problem olmayacaktır.

Şu an en büyük derdim direksiyon sınavına gireceğim araçta tertibat zorunluluğu olup olmadığı çünkü İstanbul'da araştırdığım kadarıyla çoğu kursun tertibatlı aracı yok. Kursların kiimileri diyor ki otomatik aracı tertibatsız da kullanıp sınavı geçmek mümkün, kimileri de sürebiliyorsan bile araçta tertibat olmadığı için sınavdan direkt olarak geçirmezler.

Kursların kiimileri diyor ki otomatik aracı tertibatsız da kullanıp sınavı geçmek mümkün,

önemli olan kısım burası işte size hangi sürücü kursu yardımcı oluyorsa oraya kayıt olun. sınavı geçemezsin diyen diyen kurstanda uzak durun. Sonuçta kurs size diyorsa ki "otomatik aracı tertibatsız da kullanıp sınavı geçersin" tamamdır o iş geçersiniz.

Ancak gelelim sınavdan sonra satın alıp kullanacağınız şahsi aracınıza

Sizin aracınız ister ötv muafiyetli olsun, ister ötv sini ödeyerek alın hiç farketmez 10.04 - 35.03 - 40.11 gibi tertibatları aracınıza yaptırmazsanız sorun yaşayabilirsiniz. Ne gibi bir sorun mesela örneğin kaza oldu araç pert kasko şirketi araçta uygun tertibatlar olmadığı için kaskonuzu karşılamayacak mesela. Başka ne olabilir zamanı bol bir trafik polisi kafayı size takıp aracınıza detaylı inceleme yaparsa cezayı da yersiniz. Durum bu şekilde.

Bende sol el bilek donduruldu engelli ehliyeti aldım sadece otamatik vites ve topuz yazmış doktor ama bugün bayi başka bir kod daha olamsi lazim diyor maliyeye takilirsin diyir benim ehliyet kodları 104 47 78 102 40.11 10.02 ama 35.03 kod ekletmen lazım diyor ilk başta böle bişe demiyorlar di başka bayiler tekrar sıfırdan mi basliycam ekletmek için tsk

@pusat_1981,
geçmiş olsun inşallah.

Öncelikle şunu teyit edelim eğer engeliniz sol elinizde ise size verilecek

35.03 kodu yanlış çünkü 35.03'ün açıklaması "Direksiyondan sol eli çekmeden kullanılabilen kontrol cihazları"

yani sizin engel solda nasıl olacak ki bu kod. Bu kodun yerine size 35.04 kodunu yazmaları gerekir

35.04 Direksiyondan sağ eli çekmeden kullanılabilen kontrol cihazları (sol tarafta bulunan sinyal verme kolu sağa alınacak yani)

başka bir koda gerek yok. diğer kodlarınız doğru olması gereken kodlar

Benim sağ kolda 104.78.35.03.40.11. şu anda evraklarim vergi dairesin de sonucunu sizinle paylaşacağım.bakalim.ne cikicak

@muco58,

hadi inşallah olur Aydın'daki vergi dairesi bana 10.04 Uyarlanmış vites kolu kodunu diretti ancak öyle onayladı. İnşallah sende öyle bir şey olmaz.

Arkadaşlar raporum yeni düştü sisteme şimdi bir ayrıntı gözüme takıldı açıklamada sol başparmak eksik yazılmış. yanlış yazmış lar sağ kol da eksik.sonuc da sağ kol ortopedik yazıyor.??? Vergi dairesi bunun sonucuna bakarak mı karar veriyor yoksa açıklamada yazıya mı.104.78.35.03.40.11 rapor vergi dairesine gitti.bakalim sonuç ne cikacak

Ben araç alım sürecindeyim. Sağ kol brakial pleksus kodlar 102, 10.02, 35.03, 78. Bayiden aracı aldık aparat takılacak proje çizilip TSE ye gönderilecek en son vergi dairesine gidecek. İşler buraya kadar gelip vergide sorun yaşayan oldu mu? Olumsuz bir durum olursa ne yapmamız gerekiyor.

@Kaya1234, valla bazı maliye sorun cıkarıyor sag kol olunca 10.04 istiyorlar genelde her ilde maliye farklı davranıyor umarım alırsınıx bende basvurdm aynu kodlar bende var 10.04 de var bayi sorun yk sorgulattk dediler o yüzden ehliyetmi yenilettm umarım alırsnz.

@Ferhat3333,

Ben de Manisada bayiye sorgulattım sorun yok dediler hatta herkesin durumu farklı doktorlar öyle uygun görmüş o kodları yazmış sorun yok dediler araç alım işlemlerine başlattılar ehliyeti yenileyeceğim ama birkaç kişiye sorduğumda mutlaka 10.04 kodu olması lazım diyor kafam karıştı.

@Kaya1234, bende garanti olsun diye kolumu agır davrandım kurulda 10.04 yazdılar cunku 10.04 hareket ettirivi kısmına giriyor

Bayilerin görüştüğü vergi daireleri konuya hakim midir? Hiçbir sorun olmayacağının garantisini veriyorlar. Ben de arayı ödedikten sonra maliyede sorun olursa ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. İtiraz süreci var 30 gün ama bu sürede o da geçecek.
@Ferhat3333,

@Kaya1234, bayi işini saglam etmeden arabaya aparat baglamaz veriyorlarsa direk git begendigin aracı al 10 yıllık kanun gastede yayınlanmadın hemen git yap.ehliyetinide değistr yksa aracı vermrzler maliye kabul etmz olaki etmedi paranı iade eder bayi.

@cgec,

Benim SAĞ KOL DİRSEK ALTI AMPUTE..(Doğuştan).
1999 yılında H Sınıfı olarak aldım ilk ehliyetimi.. Kod Olayı çıkınca da,
B Sınıfı Ehliyet Kodlarım Aşağıdaki gibi..
78
10.02
35.03

Ayrıca, ehliyet aldığım zaman, Otomatik vitesli araç ile almıştım.. Ama H sınıfı ehliyet ise, ''özel tertibatlı araç'' kullanabilir..idi.. Muhtemelen, otomatik visesli araç ile ehliyetinizi alır, araç aldığınızda ise. verilen kodlara göre dizayn edilerek kullanabilirsiniz..

Ayak bileğinde sadece zorunlu otomatik ehliyet yeterli oluyor mu arkadaşlar

@Kaya1234,

Merhaba bende aynı durum dayım aracı aldık tse gitti onaylandı bütün işlemler tamam sağ kolda protez var araç tertibat yapıldı ücret yatırdık vergi dairesi sıkıntı çıkarmış raporda 78 kodu var ama 10.04 olnası lazım ehliyete işletmen lazım diyo ne yapmam lazım bilmiyorum niye bu kadar zora koşuyolar anlamadım

Üst Alt