Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

10 yıllık memurum. %40 raporum var. Emeklilik şartlarımı öğrenmek istiyorum..?

sevginur

Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
ilk defa bir konu da ben açmaya çalışıyorum. okuduklarımdan, takip ettiklerimden benim anlayamadığım bir nokta var. sorma ihtiyacı duydum.

ben 10 yıllık memurum. %40 sürekli raporum ile ki; memuriyete başladıktan 8 yıl sonra hastalandım ve raporumu aldım. vergi indiriminden yararlanıyorum. 657 dmk ya tabiyim. 5434 sayılı kanundan yararlanacağım.
21 aralık 2000 işe başlama tarihim. %40 -49? arası 18 yıl diye biliyorum. eğer hastalığım ağırlaşırsa da 10 yıl çalışmış olmam gerekli ki %60 a çıkarsa engelim, malulen emekli olabiliyorum.

b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480 (18 yıl), gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla istekleri halinde emekli olacaklardır. Ali TEZEL

sonuçta ben erken emekliliği haketmiş olmada, 18 yıl bilfiil çalışmış olmalıyım bunu anlıyorum. prim günü nedir bunu da çözmeye uğraşmamalıyım diye düşünüyorum ssk kökenli değilim :confused: ama yine bazı yazılarda da 12 yıl ile erken emekli olabiliyoruz.
peki 18 yıl nerde kaldı kafam karıştı. yarının getireceklerini bilemem tabi ama malulen emekliliği hiç düşünmüyorum:) daha çook var aslında hiç kafa yormaya da değmez ama :)

Yani, memur olduktan sonra sakatlandınız... Bu durumda 5510 sayılı yasanın geçici 4. maddesine tabisiniz. Emekli olacağınız tarihte kurum sevki ile alacağaınız raporun oranı belirleyicidir. Bunun karşılığı da şudur:

a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760 gün hizmet süresi ile
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480 gün hizmet süresi ile

Oran %60'In üstünde olursa, o zaman zaten Malulen emekli olunur. Bunun şartı da 10 yıl hizmet süresidir...

sayın oturan boğa,ama dediğiniz bu ssk.memurlar için farklıdır.

4c'liler için geçerli bu. Eski adıyla Emekli Sandığı'na tabi olanlar için.

4/c li değiliz. kpss sonucu 657 ye (DMK) tabi-emekli sandığına bağlı kadrolu devlet memuruyum. .5434 sayılı kanuna göre işlem göreceğim. 4/a lıyım. hatta yeni konusu geçti. 4/b liler (sözleşmeli memurlar) 4/a ya geçiriliyor,kadrolu memur olacaklar. biz gibi 4/a lı olacaklar.

sonradan değil ilk girdiğimde normal (sağlıklı olarak işe) başladım. çok ince bi çizgi sözkonusu. yani ben ilk girdiğimde raporum olsa idi 15 yılda emekli olacaktım. bizim de ya 15 ya 18 bunda kararsız kaldım. yeni yasa yüzünden ya 15 yılda emekli olamayacam, yada kendi yasamıza (5434) göre 15 yıl çalışmam yeterli.
kafam hala karışık.:confused:

bir de emekli olurken sürekli ibareli raporumu yenilememe gerek yok.

657 ye tabiler 15 yıl ile emekli olabiliyor.yani 21 aralık 2000 de işe girdiğinize göre 21 aralık 2015 te emekli olabilirsiniz.prim gün olarak geçenler ssk ile ilgili olanla içindir.

Bu a-b-c işi iyice karıştı benim kafamda. :) 5434'e tabi iseniz, aşağıdaki madde sizin için geçerli:

Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce 5434 sayılı Kanun hükümlerine tabi olarak çalışmaya başlamış olup, çalışmaya başlamadan önce ilgili mevzuatına göre alınmış ve en az % 40 oranında özürlü olduklarını gösterir sağlık kurulu raporu bulunanlar ile en az % 40 oranında doğuştan özürlü olduklarını belgeleyenlerden aylık talep tarihinde bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının © bendi kapsamında sigortalı olanlara; en az 5400 gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş ya da emekli keseneği ödenmiş olması kaydıyla, istekleri halinde bu madde hükümleri esas alınarak yaşlılık aylığı bağlanır. Ancak çalışmaya başladıktan sonra, Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;
a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,
gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla, haklarında bu fıkra hükümleri uygulanır.

evet bildiklerim doğru maalesef :) .belkim 15 yıl denir diye bekliyordum :(..eskiden a-b-c-d bu 4 grup yoktu.4857 iş kanununa tabi ssk lı işçi ve 657 dmk ya bağlı memur vardı. bu hükümetin becerileri bunlar..biz sizi hakkaten çok yoruyoruz, kafanızı çok karıştırıyoruz..teşekkür ederiz iyi ki varsınız.. hayrlı günler..

turkuaz06 size de teşekkür ederim :).. hayrlı günler..

Üst Alt