Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

11 sene önce engelli olarak memur olarak atanmıştım. Malulen emekli olabilir miyim?

gul2011

Aktif Üye
Konular
10
Reaksiyonlar
12
Merhaba arkadaşlar. Hepinize öncelikle geçmiş olsun

Ben 2013te omss ile atandım, memuriyette 11. senem. Böbrek nakilliyim %70 raporum var.

Pandemiyle birlikte is yüküm o kadar artti ki hic dinlenemiyorum işe gel eve git yat uyu sabah yine ayni döngü. Ve sagligim da her gecen gün kötüye gidiyor.
Engelliye ek engel ya da engelini arttirici is verilemez deniyor ama kagit üstünde
Bel ve boyun fitiklari, alerjik astım gibi bir çok ek hastalığım var.

Nakillilerin malulen emekli olmasi daha kolay diye biliyorum ama malulen emeklilik sonradan hasta olanlari kapsiyor sanirim.
Bir cok arastirma yaptim ama bir sonuca varamadim. Malulen emekli olabilir miyim? Ya da engel orani artınca emekli olmam kolaylasir mı? Ne yapmam lazim?

Gerçekten oturmak, yürümek bile agrilar yuzunden beni cok zorluyor çözüm ariyorum

Yazınızı okudum büyük geçmiş olsun.malulen emeklilik biraz zor kabul ediyorlar..ama bence şansınızı deneyiniz

@gul2011,

İlk kez sigortalı olduğun tarih nedir (memurluk öncesi de olur)?
İlk kez diyalize girdiğin ve nakil olduğun tarih nedir?

@OturanBoğa

Bülent bey ben 2000 senesinde nakil oldum o zaman 14 yasindaydim diyalize de 1999'da başladık 1.5 sene diyaliz tedavisi gördüm
Ilk baslangic da memuriyet tarihim. 2013 yani...

Bu konuda bir cok mevzuat okudum, araştırma yaptim, Sgk Bolge Müdürlüğüne gittim onlar hic bir sey bilmiyor git kurumuna basvuru yap dedi hatta önce işçi mevzuatini soyledi o yanlis dedim aa pardon siz memurdunuz kurumunuza sorun diye gönderdi.

Normalde 3960 gun 15 yıldan engelli emekliligi olur bunu biliyorum ama daha 4 seneden fazla var ve benim bunye kaldirmiyor artık. Yani yürümek, oturmak gibi eylemler bile zorken bir de stresli is yükü ekstra zorluyor.

O yüzden 10 sene uzerinden emekli olunabilir mi diye araştırıyorum. Şu an 3800 civari prim gün sayısı.

@gul2011,

İlk kez sigortalı olmadan önce nakilli olduğun için 10 senede malulen emekli olamazsın maalesef. Sen 5510 28. maddeye göre erken Yaşlılık emekliliğinden yararlanacaksın. Bu da 15 yıl sigortalılık süresi ve 3960 hizmet süresi demek. Başka bir yol yok.

bagkur.PNG

@gul2011

Geçmiş olsun. Raporun la birlikte hastalık kayıtlarını da bir dosya haline getir. Çalıştığın kurumun personel şube müdürlüğüne malülen emekli olacağına dair dilekçe ile talepte bulun, kurumunda bu evrakları SOSYAL GÜVENLİK KURMU BAŞKANLIĞI Kamu Görevlileri Emeklilik Dairesi Başkanlığına malülen emkli olup olamayacağına dair yazı yazacaktır. Gelen cevap % 100 oranında tam teşekkülü hastaneden alacağın yeni bir rapor isteyecek. Bu raporu aldıktan sonra sosyal güvenlik kurumu başkanlığına kurumun göndererek Başkanlıktaki kurulun alacağı karar ile (Muhtemelen uygun görülür) malülen emeklilik işlemlerini başlatırsın. Bu da kurumun yapacaktır. HİTAP sistemi üzerinden.

Sosyal Güvenlik Kurumu sitesinde gerekli bilgi burada

@OturanBoğa
İyi günler. Sizin söylediğiniz engelli emekliliği.

@GÜNER08,

:) Malulen emekli olmanın ilk şartı sigortalılığa malul düzeyde işgücü kaybı ile başlamamaktır.

Evet ben de bunu düşünerek zaten söyledim olur mu olmaz mi diye ben de personel islerinde çalışıyorum :) mevzuatta da onceden hasta olmamak var ama ben zaten hastayken ekstra yeni hastaliklar çıkıyor ve bu benim sadece çalışmami degil normal yasamimi ve sosyal hayatimi da etkiliyor
Isten eve gittigimde yemek yemeye halim kalmiyor bana gittigim her doktor yorulma stresten uzak dur diyor ama oyle sanildigi ve soylendigi gibi olmuyor işte

@OturanBoğa,
Aynen Doğru söylüyorsunuz. Benimde 5510 sayılı Malulen emeklilik yazısının üstünde açıklamada bulundum. Çalıştığı kurum, SGK EHDB na başvuru yapıp onların sizden malullük raporunu istemesini sağlamak. Bu sayede bütün hastalıkların eklendiği bir rapor ile SGK'nın Sağlık kuruluna girilebilmesi.

@GÜNER08
Bilgilendirme için teşekkürler
Kurumdaki islemler yine patlar gibi görünüyor :) kendi iznimi ve raporumu bile ben isleme koyup dosyaliyorum

@GÜNER08,

Ama sağlık kurluna girse de aslolan 5510 25'dir:

"Ancak, sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce sigortalının çalışma gücünün % 60'ını veya vazifesini yapamayacak derecede meslekte kazanma gücünü kaybettiği önceden veya sonradan tespit edilirse, sigortalı bu hastalık veya engelliliği sebebiyle malûllük aylığından yararlanamaz"

Peki baska bir soru sorayım
3960 günü doldurduktan sonra memuriyetten istifa etsem ve 15 yili beklesem engelli emekliliginden yararlanabilir miyim? Tazminat vs alabilir miyim bugune kadar calismisligima göre? Çünkü gercekten sagligim acisindan zor bir dönemden geciyorum izin alamiyorum raporluyken bile devamli araniyorum sadece fiziken degil psikolojik olarak da yoruldum

@gul2011,

aman, tövbe! Bence çok bunaldıysan uzun soluklu istirahat raporu al birkaç tane. Dinlen, sonra dön ve emekliliğe kadar çalış. Raporluyken de açma telefonunu. Bu kadar net.

@gul2011,
Mesele şu sen %40 Rapor ile görev başladın. 12 inci yılında sağlık sorunun arttı ve %70 oranında çalışamaz durumdasın. Bu noktada SGK'nın mevzuatının bir önemi olmuyor bazen. Bütün rahatsızlıklarınla beraber dosya yapıp maluliyet başvurusunda bulunabilirsin. Buradaki mesele SGK nın sizi Tam teşekkülü hastaneye Maluliyet raporu için yönlendirmesi. SGK şu an 5510 sayılı yasanın nasıl işlediği konusunda tam bilgiye sahip değil günlük mevzuat değişiyor ve maddelere ek madde ekleniyor.

@OturanBoğa
Doktor hastayken bile 2 gun rapor zor veriyor kimden alacagim o istirahati? Daha dun bir arkadas heyete gitti raporu uygun mu degil mi gerçekten hasta mi diye (normal memur engelli değil iki uc kez ust uste aldi diye gonderildi)
Benim en az 1 2 ay uzak kalmaya ihtiyacım var ayliksiz izin de düşündüm ama amir inisiyatifinde oldugu icin kesinlikle izin vermez. Ben son 5 senedir tatil bile yapmadım 5 gun izin aldigimda bile telefonum hic susmadi daha iki hafta once kaza yaptim hala agrim var raporluydun isler aksadı neden rapor aldin diye laf yedim bi de

Benim bildigim yasi bekleyenler memuriyetten cekilip (istifa ederek) zamani gelince emekli olabiliyorlar engellilerde de oyle bir durum yok mu?

@GÜNER08
Ise yüzde 70 raporla basladim simdi heyete girsem örnek veriyorum bu oran 80e de cikmis olabilir ama malulen emeklilikle ilgili konuları da hatmettim orada tek hastalik en az yuzde 60 olmali yaziyordu yine de sansimi deneyebilirim dediginiz gibi

@GÜNER08,

Hastalık ilerlerse tabii, ama söz konusu olan maluliyete temel olan Nakil. Yani Nakil gerekçesi ile malulen emekli olunabilecek. Bu durum işe girerken aynen var olduğu için de malulen emekli olunamaz.
Ha, başka bir hastalık nedeniyle SGK Hastalık Listesi'ne göre Ağır tanısı alınabilirse, elbette malulen emekli olunabilir.

@OturanBoğa
Evet aynen ben de bunu sormustum aslinda Bülent bey
Yani bastan zaten nakilli olarak rapor alip atandığım icin sonrasinda bunu gerekce gösteremem zaten bastan var olan bir durumdu

Üst Alt