Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
1300 gün primi, 2001 sigorta girişi, %70 raporu olan biri malulen emekli olabilir mi?
benim bir arkadaşım var şizofreni hastası rahatsızlığı son evreye yakın çok ağır ilaçlar kullanıyor.2,5 senedir tedavi görüyor bugün doktor kontrolü vardı. ilaçları çok ağır olduğu için çocuk çalışamıyor bırakın çalışmayı gözlerini açamıyor .bütün gün uyuyor.
doktoruna malülen emekli yapabilir miyiz diye sordum % 70 rapor veririm dedi.
eniştesinin yanında çalışır gözüküyor sigortasını ödüyorlar ilaçlarını alabilmesi için. 1300 gün primi var ilk sigorta giriş 2001.
çok zor günler geçiriyorlar.hastalığından önce aldığı ehliyeti emniyete raporunu vererek iptal ettireceğiz.
Evet var 10 yıl 1800 prim şartını tamamladığı vakit malulen emekli olur...
Raporda ağır özürlü bakıma muhtaç yazar ise o zaman süre şartı aranmaz...
Askerlik yapmış ise askerlik borçlanması yaparak süre kazanabilir....
Askerlik borçlanması yapılmış olarak şu hesap çıkar:
1300+540(askerlik süresi) :1840 gün malulen emekli olmak için yeterli..
Şuan için askerlik borçlanma tutarı yaklaşık olarak 4500-5000 arasında bir rakam..
merhaba sevgili ilker cevabın için teşekkür ederim yalnız ben hata yapmışım.sigorta başlangıcı 2002 imiş.şöyle yapsak 2012 ye kadar primini ödeseler 1800 günüde tamamlamış olur.bu esnada emniyete ehliyet iptali için başvursak günleri tamamlanana kadar.bizim başka yapmamız gereken birşey varmı.şu an para verebilecek durumda değiller.% 70 rapora ağır özürlü,bakıma muhtaç yazabilirmi doktoru.belirttiğim gibi çok ilaç alıyor ve bu ilaçlar yüzünden sürekli uyuyor.yardımların için teşekkür ederim.
devlet psikolojik rahatsızlıklarda kişinin emniyette ehliyetini soruşturur.eğer varsa onun hasta olduğunu kabul etmez.ben öyle biliyorum galiba bu sitede okumuştum.
10 yıl süre ve 1800 gün prim tamamlandığında malulen emekli olur, orası kesin. Bu süreyi erkene alabilmek için raporda "başkasının bakımına muhtaç" diye ibare olması lazım. Bunun verilip verilmeyeceğine ancak doktor karar verebilir. Dokor ile görüşün bence...
bir arkadaşım kırklareli devlet hastanesinden şizofreni hastası olduğu için % 80 rapor aldı,sgk tıp fakültesine sevk etti,fakülteden çalışabilir dendi.itiraz dilekçesi yazıp sgk'ya gönderdik ancak sgk tekrar kabul etmedi çalışabilir dedi.arkadaşım 4 senedir şizofreni tedavisi görüyor.kullandığı ilaçlardan dolayı sürekli uyuyor.bu durumu yargıya taşıyabilirmiyiz?bu konuda yardımcı olursanız sevinirim...
Ben olsam taşırım... Çünkü %60 ve üzeri raporu olan kişiler malul olarak değerlendirilmek zorunda. Kanum maddesi bu konuda çok net (5510 / 25):
çalışma gücünün veya iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az % 60'ını, (c) bendi kapsamındaki sigortalılar için çalışma gücünün en az % 60’ını veya vazifelerini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünü kaybettiği Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilen sigortalı, malûl sayılır."çalışma gücünün veya iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az % 60'ını, (c) bendi kapsamındaki sigortalılar için çalışma gücünün en az % 60’ını veya vazifelerini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünü kaybettiği Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilen sigortalı, malûl sayılır."