Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

17 yaşında tüberküloza yakalandım. 2000 gün primim var. Emeklilik..?

RADIKAL80

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar, ben 1980 doğumluyum.

1997 yılında tüberküloz hastalığına yakalandım ve aynı yılda ticaret lisesinde okuduğum için stajerlik döneminde sigortalı oldum. şu an 29 yaşındayım, 2000 iş günüm var. Askerlik zamanında 8 ay gibi bir süre askerlik yaptım, fakat askerliğimde rahatsızlanınca GATA ya gönderildim ve tüberküloz hastalığını daha önceden geçirdiğim için çürük raporu verildi.
Daha önceden tüberküloz hastalığının çürük raporu verildiğini bilmiyordum o yüzden başımdan böyle bir olay geçti. Benim sorum şu: acaba ben malülen emeklilik olabilir miyim? 2000 prim günüm yeterli mi veya kaç gün prim doldurmalıyım yada kaç yaşında emekli olabilirim?

Şimdiden teşekkürler.

Staj sigortalılığı emeklilik için değerlendirmeye alınmaz. Dolayısıyla o tarih sigorta başlangıcı sayılmaz. Stajdan sonraki ilk sigortalı olduğunda tüberküloz hastalığın maluliyet derecesinde (yani %60 ve üzeri işgücü kaybına neden olacak düzeyde) değil idiyse, ama bugün maluliyet cetveli'ne göre maluliyet derecesinde işgücü kaybına neden oluyorsa, 10 yıl sigortalılık süresi ile malulen emekli olabilirsin.
Ama yok, tüberlülozun bugünkü durumu ilk sigortalı olduğunda da aynı idiyse, yani ilk sigortalı olduğunda da maluliyeti gerektirecek düzeyde işgücü kaybın var idiyse, o zaman malulen emekli olamazsın.

Malulen emekli olamazsan, defterdarlığa başvurup hastaneye sevkle işgücü kaybı cetveli'ne göre* %40 ve üzerinde rapor ve ona istinaden vergi indirim hakkı alabilirsin (Ek bilgi: http://www.engelliler.biz/forum/cal...si-almak-icin-dilekce-ornegi-ve-evraklar.html).
Vergi indirim hakkı elde ettiğinde ne zaman emekli olabileceğin ise doğum tarihine, ilk sigortalı olduğun tarihe ve kaçıncı dereceden vergi indirim hakkı elde edeceğine bağlı. Ama en erken 3600 primle olursun.

* GÖĞÜS HASTALIKLARI VE GÖĞÜS CERRAHİSİ
1-Doğuştan veya kazanılmış akciğer, plevra ve göğüs kafesi hastalıkları veya akciğeri tutan diğer bütün hastalıklarda solunum ve dolaşım fonksiyonunda bozukluk yapmışsa; Solunum Fonksiyon Testlerine göre değerlendirme yapılacak;
a- Az etkilenme varsa: %20
b- Orta derecede etkilenme varsa: %40
c- Ağır derecede etkilenme varsa veya kronik kor pulmonale gelişmişse: %80

NOT: *Yukarıda bahsi geçen hastalıklarda akut dönem geçtikten sonra ve optimal tedavinin ardından Klinik gözlem ve Solunum Fonksiyon Testleri ile değerlendirme yapılır. Solunum Fonksiyon Testlerinin karar vermede yetersiz kaldığı durumlarda arter kan gazları, egzersiz testleri, ekokardiyografi ve sağ kalp kateterizasyonu ile değerlendirme yapılır.
**Solunum Fonksiyon Testleri Göğüs Hastalıkları Uzmanı veya SFT Teknisyeni tarafından yapılır ve sorumlu Göğüs Hastalıkları Uzmanı tarafından yorumlanarak onaylanır, rapor içeriğine FVC, FEV1, FEV1/ FVC % oranları yazılır.

2-Akciğer ve/veya plevra tüberkülozunda verilecek karar tedavi sonunda ve 1. maddedeki fonksiyon bozukluklarına göre değerlendirilir.
NOT: *İlaca dirençli kronik tüberkülozlu olgular aynı şekilde uygun tedavi süresinin bitiminden sonra 1. maddedeki fonksiyon kaybına göre değerlendirilir.
**Ekstra pulmoner tüberkülozlu olgularda ise tedavi sonunda ilgili branş tarafından özür durumuna göre çalışma gücü kaybı belirlenecektir.

3- Akciğer, plevra ve toraksın diğer malignitelerinde onkolojinin ilgili maddesine göre değerlendirme yapılır.

4- Toraks cerrahisi uygulanan hastalar ( yıllık kontrollere göre) 1. maddedeki solunum ve dolaşım fonksiyon bozukluklarına göre değerlendirilir.

Üst Alt