Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

1700 gün sigorta ve %70 raporla malulen emekli olabilir miyim?

erdem çağlayan

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
merhaba ben 1979 dogumluyum. 1723 gün sıgorta pırımım ve %70 oranında ozurlulugum var. malulen emeklı olabılrı mıyım?
cevaplarsanız memnun olurum

malulen emekli olabilmek için 10 yıl hizmet ve 1800 prim gününüz,bakıma Muhtaçsanız hizmet yılına bakılmadan 1800 prim gününüz olması durumunda malulen emekli olabilirsiniz.Malulen emeklilik şartınız tutmadığından malulen emekli olamazsınız.

İlk sigortalı olunduğunda maluliyet derecesinde sakatlık olmamalı ve/fakat şimdi Maluliyet cetvelinde öngörüldüğü haliyle malul olmalısınız.
Malulen emeklilik için en önemli kriter budur.

Sayın oturan boğa burada bende takılıyorum İlk sigortalı olunduğunda maluliyet derecesinde sakatlık olmamalı yani çalışma gücünün 3 te 2 sini kaybetmiş olmamalı şimdi bu oranda değişti sanırım siz bunu diyosunuz fakat geçenlerde ali tezeli dinledim dediği şu ilk sigorta baslangıç tarihinde engelli olararak yani bu raporla baslamamalı yada söle söyleyeyim işe basladığında engelli olarak başlarsan malul olamazsın diyo. Misal benim raporum 1999 tarihli ve ilk sigortalılık tarihim 2002 ve rapor %45 oranlı buna istinaden benim hastalığım ilerlerde ki olmaz inşallah ben ileride %65 rapor alırsam ve 1800 gün prim ve 10 yıl sigortalılık süremi bitirirsem malul sayılmam diyo sayın ali tezel. sizinde bu konudaki yorumlarınızı okuyorum genelde ama iki yorum farklı buna bi kesinlik getirirseniz bizide aydınlatmış olursunuz . teşekkürler.

Sayın Ali Tezel ne demiş bilemiyorum. Ama kastettiği şey sigortalı olduğunda sakat olup olmamak değil, maluliyet oranında işgücü kaybının olup olmamasıdır. Yani eğer sakatlık ilerlemiş ve zaman içinde maluliyet düzeyinde işgücü kaybına yol açmış ise, malulen emekli olmanın önünde bir engel yok.
Ama SGK bu konuda yasaları dinlemiyor ve "işe girerken sakattın o yüzden malulen emekli olamazsın" diyor. Diyor da, boş diyor... Zira en kötü ihtimalle hukuki süreçle emeklilik elde ediliyor (bkz: http://www.engelliler.biz/forum/eme...-emeklilik-sartlarim-nelerdir.html#post228104)
Malul Sayılmaya İlişkin Usul ve Esaslar

Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalıların çalışma gücü kaybı tespiti
MADDE 12 – (1) Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalıların sigortalılık süresi içinde;
a) Arıza/Hastalık Listesinde (Ek-1) belirtilen hastalık veya arızaların meydana geldiği,
b) Eski ve çalışmaya engel olmayan bir arızanın, Arıza/Hastalık Listesinde (Ek-1) belirtilen seviyelere yükseldiği,
c) Çalışma gücünün en az %60’ını kaybetmiş hâliyle ilk defa çalışmaya başlayan, ancak daha sonra ortaya çıkan farklı bir hastalık veya arıza nedeniyle bu Yönetmelik hükümlerine göre çalışma gücünün en az %60’ını kaybettiği,
ç) İş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az %60’ını kaybettiği,
Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilen sigortalılar malul sayılır.

Üst Alt