Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

18 yaşını dolduran otizmli bir kişiye vesayet veya velayet atanması mecburi mi?

EagLeTreee

Üye
Konular
8
Reaksiyonlar
0
18 yaşını girecek kişiye velayet atanabilirmi ?

Arkadaşlar merhaba kardeşim otizmli 18 yaşına 1 kaç ay kaldı reşit yaşa yaklaşmasından dolayı etrafta söylenen kendisine vasi atanması lazım lakin ben biraz forumda araştırdığım kadarıyla vasiliğin zor bir işlem olmadığını lakin sonrası işlemler için baya uğraştırıcı bir işlem olduğunu anladım derin derin forumda araştırmam sırasında kardeşim eğer hakim uygun görürse anne ve baba velayeti altında kalıcağını gibi yazılar gördüm ve sonrasıda tevzi hukuk bürosunda ki personele sorduğumda ısrarla vasinin atanması gerektiğini dile getirdi diretmeme rağmen kabul ettiremedim sonrası ise internette araştırdım ve kanun maddelerine rastladım ve aşağıya bırakıyorum ;

Türk Medeni Kanunu 419/3 maddesi “Kısıtlanan ergin çocuklar kural olarak vesayet altına alınmayıp velâyet altında bırakılır” hükmü ile aynı kanunun md. 335/2 “Hâkim vasi atanmasına gerek görmedikçe, kısıtlanan ergin çocuklar da ana ve babanın velâyeti altında kalırlar” hükümleri gereği ana babası hayatta olan ergin engelli bireylere mahkeme tarafından gerekli görülmedikçe vasi atanmaz, velayet altında bırakılmalarına karar verilir.

18 yaşına gelen engelli bireyin iş ve işlemlerini sürdürebilmek için ana ya da babası tarafından yapılması gereken, kısıtlanması istenen engellinin yerleşim yerinde bulunan Sulh Hukuk Mahkemesinden “engellinin kısıtlanarak velayet altında bırakılmasını” talep etmektir.

Ana babasının velayeti altında kalamayacak engelli birey ise velayet değil vesayet hükümlerinden yararlanır ve yine kısıtlanması istenen engellinin yerleşim yerinde bulunan Sulh Hukuk Mahkemesinden kendisine vasi atanması talep edilir.

Bu konuda çok dertliyiz ve napcağımızı bilemiyoruz bu işlemlerler karşılaşan varsa destek olabilirmi acaba ?

Son düzenleme:
https://www.kemalkaya.av.tr/velayet-ve-vesayet/

EagLeTreee

Yukarda biraz açıklama var. Benim anladığım kadarıyla: Çocuk 18 yaşından küçükse anne - baba Velisi yani yasal temsilcisi oluyor. Veli - Velayet benzer kelimeler. Velayet sadece Anne veya Babaya veriliyor.

Vasilik Anne - Babanın olmadığı, yani velayet verilemediği durumlarda hısımlar öncelikli olarak çocuğa vasi(Veli) atanıyor.

Çocuk 18 yaşını geçmişse ve Vasi atanması gerekli bir durum varsa; vasi atanmalıdır: Gerekçesi, atıyorum bir yerde Bir Notere veya Adli Bir Birime işi düştüğünde ilgili makam (Sizin Durumunuzda kardeşinizin) Mahkemeye ilgili kişinin(kardeşinizin) kısıtlanması gerektiğini bildirmekle mükellef oluyor.

Son Tahlilim: Siz kardeşinizi kısıtlamak istemeseniz bile, bir yerde; bir durumda, başkaları bunu Mahkemeye bildirip kardeşinizin kısıtlanması talep edecektir. Tabii bu durum kaçınılmaz değildir, Resmi kurumlarda, kardeşinizle ilgili herhangi bir işlem tesis etmezseniz süreci uzatmış olursunuz bence?

Bol şanslar..

Son düzenleme:
EagLeTreee

ÇÖZGER öncesi ortaya çıkmıştır diye düşünmüştüm yani 2019 öncesi. Bu durumda vasi atanabilir. %100 olduğu için istenebilir. Friends adlı üye ile aynı düşünüyorum.

Evet arkadaşlar ocak ayında 18 yaşına girdiğinde başladığımız süreç bu gün sonlanmış olup velayet altında bırakılma olarak karar çıktı yani istediğimiz gibi oldu eğer burdan araştırmadan başvursaydık vasilik alıp tüm işlemlerinde mahkeme kapısında soluk alacaktık...

Merhaba, benimde kız kardeşim zihinsel engelli. Anne baba sağ. Bugün velayet başvurusu için adalet sarayına gittim. Israrla vasi olarak başvurabilirsiniz dediler. Velayet işlerine sonradan mı başvurmak gerekiyor.

20.09.2002 doğumlu

Üst Alt