Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

1999 yılında sakat kontenjanından işe girdim. Malulen emekli olabilir miyim?

urfali1

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
selam arkadaslar. ben 18.04.1999 da sakat kontenjanindan işe girdim.bir defa vergi indiriminden faydalanmak için rapor aldim kabul edilmedi bikac yil sonra tekrar %60 aldim kabul edildi.göreve girdikten sonra cesitli saglik sorunlari yasadim en cokta psikolojik olarak.bizim emekliligimiz 15 yil olacak normalde ama ben imdi 10 yili gecmisim. bu durumda emekli olabilirmiyim olmak için neler gerekir.ben ise girerken sol bacaktan %40 alarak girdim simdi hastaligim ilerlemis yüzde 60 gibi alirsam adi malüllükten yararlanabilirmiyim?

polio mu cocuk felci
sol ayagi kullanabiliyormusun

İşgücü kaybınız işe girerken %40 ise ve şu anda ilerlemesi nedeniyle en az %60 rapor alabilirseniz 1800 gün priminiz olması halinde malulen emekli olabilirsiniz.
Şunu da hatırlatmak isterim;işe girişi engelli olanlara kurum zaten girerken engelliymişsin şeklinde bir iddia ile zorluk çıkarabilmektedir.Sizin mücadeleniz işe girerken mevcut olan engelinizin malul derecenin altında olduğunu beyan ve isbat şeklinde olacaktır.

Eğer şu anda maluliyet cetveline göre maluliyet oranında işgücü kaybınız varsa;
ilk sigortalı olduğunuzda %40 işgücü kaybı oranınız olmasına (ya da hiç olmamasına) karşın şu anda bu oran artıp maluliyet cetveline göre maluliyet derecesine çıktıysa,
10 yıl sigortalılık süresi (başka birinin bakımına muhtaçlık söz konusuysa bu 10 yıl şartı aranmaz) ve 1800 gün prim şartlarını sağladığınızda malulen emekli olabilirsiniz.
Malul Sayılmaya İlişkin Usul ve Esaslar
Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalıların çalışma gücü kaybı tespiti
MADDE 12 – (1) Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalıların sigortalılık süresi içinde;
a) Arıza/Hastalık Listesinde (Ek-1) belirtilen hastalık veya arızaların meydana geldiği,
b) Eski ve çalışmaya engel olmayan bir arızanın, Arıza/Hastalık Listesinde (Ek-1) belirtilen seviyelere yükseldiği,
c) Çalışma gücünün en az %60’ını kaybetmiş hâliyle ilk defa çalışmaya başlayan, ancak daha sonra ortaya çıkan farklı bir hastalık veya arıza nedeniyle bu Yönetmelik hükümlerine göre çalışma gücünün en az %60’ını kaybettiği,
ç) İş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az %60’ını kaybettiği,
Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilen sigortalılar malul sayılır.
Kurum, ilk sigortalı olduğunuzda sakat olduğunuzu öne sürerek emekli etmek istemeyebilir. Ama sakatlığınızın ilerlediğini öne sürerek gerekirse hukuki yola başvurabilir ve malulen emekli olabilirsiniz.
Ek bilgi: Malulen emeklilik konusunda sigortaya dava açsam kazanabilir miyim? [Hukuk]

tsk ederim arkadaslar verdiginiz cevaplar için

Üst Alt