Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2005'te sigortalı oldum. %70 raporum var. Ne zaman emekli olabilirim?

labrador

Üye
Konular
9
Reaksiyonlar
0
İyi günler.

Meslek lisesinde gördügüm staj dan dolayı 1993 yılında sigorta girişim yapıldı.
07/12/2005 tarihinde sigortam yatmaya başladı. Yani işe basladım.
16/04/2007 tarihinde %70 özürlü raporu aldım bu süre de calısmaya devam ettim.
Raporu aldıgım işyerinden 08/12/2007 tarihinde baska işe girmek için işten ayrıldım. 25/12/2007 tarihinde su anda çalıstıgım işyerine basladım.

1- Bu sartlara göre ne zaman emekli olurum.
2- Aynı zamanda diyabet II hastasıyım hastalıgımdan dolayı özürlülük oranını artma durumum var mı? Varsa hakkım nelerdir?

Maalesef staj zamanındaki sigortalılık hiç bir anlam ifade etmiyor.
İlk primleriniz 07.12.2005 tarihinde yatmışsa sigorta başlangıcınız o tarihtir.

Sakatlık oranı cetveline göre alacağınız işgücü kaybı oranı ve buna istinaden defterdarlıktan alacağınız sakatlık indirim hakkına göre ne zaman emekli olabileceğiniz belli olacak:
%80 (dahil) üstü raporu olanlar en az 15 yıl sigortalılık süresi ve en az 3600 gün,
%60 (dahil) - %80 (hariç) raporu olanlar en az 18 yıl sigortalılık süresi ve en az 4000 gün,
%40 (dahil) - %60 (hariç) raporu olanlar en az 20 yıl sigortalılık süresi ve en az 4400 gün
prim ile emekliliği hak ederler.
Not: http://www.engelliler.biz/forum/sak...si-almak-icin-dilekce-ornegi-ve-evraklar.html

% 70 özürlüyüm ayrıca deftarlıktan 2008 hazirandan beri sakatlık indirimi alıyorum.
ayrıca diyabet I hastasıyım bunun karsılıgı %20 .toplam da %90 oluma durumu olurmu.olması için yeniden heyete girmem mi gerek.haklarım da artıs olurmu emeklilik vs.

%70 ile %100 rapor oranı 1 .derece vergi ind. hakkı kazanır bence yeniden rapor almanıza gerek yok....
Emeklilik için 15 yıl 3600 güne tabisiniz..
07.12.2005+15 08.12/2020 yılında emekli olmak için kuruma müracaat edebilirsiniz....

İlker'e küçük bir düzeltme:

%80 (dahil) ve üzeri işgücü kaybı olanlar 1. dereceden vergi indirim hakkı alır.
%70'Le 2. dereceden vergi indirim hakı alıyorsanız, buna %20 ekletince tabii ki 1. dereceye yükselir vergi indiriminiz. Ama, Midyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan olmak da var... Kurumlar sakatlık oranı verirken o kadar ketum ki, başvurunuzda canınız sıkılır diye tereddüt ediyorum.
Ama siz bilirsiniz tabii. Sonuçta 2008'de almışsınız raporu, yani kurumun oranı düşürme ihtimali de çok çok çok az. Hem yukarıda da yazdığım üzere, iki kademe arasında oldukça ciddi fark da var (3 yıl süre 400 gün prim):

yani 15 yıl degil de 18 yılda mı emekli olacam...

2. dereceden vergi indirimi ile 18 yılda, 1. dereceden vergi indirimine yükseltirsen 15 yılda emekliliği hak edersin

peki hocam 15.yılda yükseltirsem %90a 3 yılı beklemeden emekli olabilirmiyim.tesekkür ederim

Tabii. Yeter ki emekli olmadan önce bu işlemi yapmış olun. İster bugün, ister emekli olmadan 1 ay önce...

Üst Alt