Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2007 sigorta girişi ve 5400 pirim günü ile emeklilik şartlarım nedir?

ist01

Üye
Konular
45
Reaksiyonlar
45
%43 raporum - 5510 sayılı Kanunun 28'inci maddesinin 5'inci fıkrası kapsamında incelenmesi sonucu ''çalışma gücünü kaybetmediğine'' şeklinde karar verilmişti.

merhaba tuncay bey bende sizinle aynı durumdayım engelli emeklilik statüsündende mi yoksa mamülen mü emekli etmiyorlar anlamıyorum. normalde engelli emeklilik statüsünden emekli olabilmemiz lazım bunu nasıl öğrenebiliriz.

OturanBoğa

Merhaba Bülent bey,

17 mart 2023 tarihinde KAMU GÖREVLİLERİ EMEKLİLİK DAİRE BAŞKANLIĞIna %43 engelli raporumu da ekleyerek ne zaman emekli olabilirim diye dilekçe yazdım. bana gelen cevapta raporunuzu yenileyin dendi bende raporumu yenileyerek %50 sürekli olarak aldım tekrar gönderdim. fakat bana gelen cevapta "Maluliyet Tespiti İşlemleri Yönetmeliğinin Ek-1 Hastalık Listesinde belirtilen düzeyde çalışma gücünü kaybetmediğine" karar verildiğinden, 5510 Sayılı Kanun 28 inci maddesinin 5 inci fıkrası uyarınca emeklilik işlemlerinin yapılması mümkün değildir." yazıyor ne demek oluyor anlamadım. Bende itiraz ettim sonucu bekliyorum.

Dediiğim gibi %50 engelli raporum ve 3. derece vergi indirim belgem var 4a sigorta başlangıç:13.03.2007 1012 gün pirimim var 4c sigorta başlangıç : 01.10.2010 40400 gün halen devam ediyorum. toplan 5400 gün primim var

Ben malulen emekli olmak istemiyorum ki engelli statüsünden emekli olmak istiyorum. sizce emekli olabilir miyim.

Teşekkürler.

@aytekinatas
Kaç gün sigortalılık ve prim günü ile ne kadar emekli maaşı alıyorsunuz? Konusuna yazdığınız bilgiler tıpa tıp benim yaşadıklarım. 13 Şubat 2023 tarihinde 4'lı olarak çalışırken (vergi indirimine başvuru için aldığım ) %60 raporumu ekleyerek emeklilik için başvuru yaptım. Raporu yenilememi istediler. %43 oranlı raporu gönderdim. "Maluliyet Tespiti İşlemleri Yönetmeliğinin Ek-1 Hastalık Listesinde belirtilen düzeyde çalışma gücünü kaybetmediğine" bu karar bana da geldi. Yüksek kurula itiraz ettim. Gönderilen karar da önemli noktalar kısaca: "İtiraz konusu: 5510 25-5 Yaşlılık Aylığında Çalışma Gücünün Kaybı Tespiti" Demek ki malulen değerlendirilmemişim bunu anlıyorum. Karar: Dosya incelendi. Sigortalının dosyası Maluliyet ve Çalışma Gücü Kaybı Tespiti İşlemleri Yönetmeliği kapsamında incelenmiş olup adı geçenin mevcut sağlık kurulu rapor/raporlarında yer alan tüm hastalık/arızaları anılan yönetmeliğin 2'nci bölüm, 6'ncı maddesi hükümleri çerçevesinde değerlendirildiğinde, Yönetmelik Ek-1 Hastalık Listesinin H/6 madde/maddelerinde belirtilen seviyelerde hastalık/arızası bulunmadığından çalışma gücünü Yönetmelikte belirtilen düzeylerde kaybetmediğine karar verildi. Şimdilik emeklilikten vazgeçtim. (Tabi ilerleyen zamanlarda ne olur Allah bilir) HİTAP sisteminde 18 sigortalılık yılına tabidir yazıyor. Yani sadece 4'li olarak 18 yılı tamamlamam lazım. Eylül 2012 de memuriyete başladım 10 yıl 11 ay 21 gün falan oldu. 11 yılı tamamladım sayılır çok şükür. Kaldı 7 yıl :) Bu kadar sabrettim. Yine Alllah’ın izniyle sabredeceğim inşallah. Şunun şurasında 2529 günüm var :) Allah sağlıklı ömür versin. Her şeyin bir vakti var. O günlerde gelir inşallah

merhaba Tuncay1980 bey emekli olamadığınıza çok üzüldüm. inşallah olursunuz. şimdi ben şunu anlayanıyorum hastalık tanım listesi sadece malülen emeklilik için geçerli değil mi ? şimdi benim raproum %50 ya benden 16 yıl sigortalılık ve 4320 gün pirim istiyor. ben16 yılım doldu pirimimde 5500 gün oldu. ben engelli emeklilik statüsünden ememkli olabilirmiyim. ben bunu öğrenmek istiyorum. bilen varsa yazarsa çok sevinirim. Teşekkürler.

OturanBoğa

merhaba bülent bey benim 4a sgk girişim 13.03.2007 ama 4c girişim 01.10.2010 benim vergi indirim belgem var %50 de raporum var bende mi bu hastalık listesine tabi olacağım.

lütfen biri bana malülen emeklilik ve engelli emeklilik statüsü ayrımını açıklayabilir mi ? çünkü anlayamıyourm benim %50 raporum var anladığım kadarı ile malülen emekli olmak için en az %60 rapor almak gerekiyor 5 yıl sigortalılık ve 1800 gün pirim istiyor. ben malülen emeklilik istemiyorum zaten 5510 sayılı kanunun 28. Maddesi a) %50 ilâ %59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün, malullük, yaşlılık v e ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla ikinci fıkranı (a) bendindeki yaş şartları aranmaksızın yaşlılık aylığına hak kazanırlar. …” kanununda benden istenen pirim yılı ve gün şartını tamamladım. ben bu hastalık listesine tabimiyim lütfen bunu bilen birisi bana yazarsa çok sevinirim Teşekkürler.

aytekinatas

Kızmaca, darılmaca yok. Yukarıda sana link verdim, senin konuyla ilgili açıp okudun mu bilmiyorum. Okusaydın görecektin ki oradaki ilk mesajın sahibi OturanBoğa

Daha komiği senin yukarıda OturanBoğa 'ya sorduğun soruyu ilk mesajda cevaplamış ve yazmış ki;

1 Ekim 2008'den önce sigortalı olan, o bağlamda vergi indirimi ile emekli olan/olacak kişiler bu yeni düzenlemeden etkilenmeyecek.

1 Ekim 2008'den sonra sigortalı olan ve/veya emekliliği 5510 28'e göre gerçekleştirecek olan (yani memurlar (4c), bağkurlular (4b), ssk'lılar (4a)) kişiler bu yönetmeliğe tabii olacaklar.

Senin duruma gelirsek;

1) 2008 öncesi 4A sigortan var ve bugün 4A ile sigortalı olsaydın (Son 3.5 yıl sigorta primin 4A ile ödenmiş olsaydı) vergi indirimi ile emeklilik mümkündü. Yani %50 vergi indirimin ile dertsiz, tasasız, sorgusuz, sualsiz emekli olabiliyordun.

2) 2008 öncesi 4A ile sigorta ödemişliğin var ve fakat sen şuan 4C ile sigorta primini ödüyorsun (Son 3.5 yıl sigorta prim ödemen 4C ile). 29 Eylül 2021 de çıkan yönetmelik seni de bağlıyor. Rapor oranının hiçbir önemi yok, SGK Hastalık Listesinde tanımlı TEK HASTALIKTAN alacağın tanı önemli. Detaylar yukarıdaki linkte mevcut.

bu dediğiniz malüliyet aylığı benim dediğim engelli statüsünden emeklilik bakınız https://www.memurlar.net/haber/1048...emurluga-baslayan-kisi-nasil-emekli-olur.html

5510'a tabi memurlar hakkında yapılan uygulama:

2008 yılı Ekim ayından sonra ilk defa memurluğa başlamış kişiler 5510 a tabidirler ve 5510 sayılı Kanunun ilgili hükümleri şartlarını taşımaları kaydıyla engellik durumlarından dolayı emeklilik haklarını kazanırlar.

Genel olarak göreve girmeden önce çalışma gücünün % 60'ını veya vazifesini yapamayacak derecede meslekte kazanma gücünü kaybettiği önceden veya sonradan tespit edilenlere malullük aylığı bağlanmaz. Ancak, malullük aylığı şartlarından farklı olarak engellilik durumlarından dolayı yaşlılık aylığı bağlanır.

Memur olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce yukarıda belirttiğimiz şekilde malul sayılmayı gerektirecek derecede hastalığı veya engelliliği bulunmasından ve bu nedenle malullük aylığından yararlanamama durumunda öncelikli olarak;

En az 15 yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3960 gün (11 yıl) SGK primleri yatırılmış hizmetleri olması kaydıyla yaşlılık aylığına hak kazanırlar.

Ancak, göreve başlamadan önce % 60 veya meslekte kazanma gücünü yitirecek derecede bir engeli olmadığı tespit edilirse, bu defa çalışmaya başladıktan sonraki durumuna bakılır ve memurun çalışma gücündeki kayıp oranına göre engellilikten dolayı yaşlılık aylığı bağlanması şartları oluşur. Bu şartlar da şöyledir;

Memurun engellilik oranı;

- % 50 ila % 59 arasında ise ve bu durumu SGK Sağlık Kurulunca karara bağlanırsa memurun en az 16 yıldan beri sigortalı olması ve 4320 gün,

- % 40 ila % 49 arasında ise ve bu durumu yine SGK Sağlık Kurulunca karara bağlanırsa bu defa memurun en az 18 yıldan beri sigortalı olması ve 4680 gün,

SGK primleri yatırılmış hizmetinin olması şartlarını yerine getirdiklerinde engelliliklerinden dolayı yaşlılık yaşlılık aylığına hak kazanırlar.

Engellilikten emekli olmayı isteyenlerin mutlaka bu talepte bulundukları tarihte memur olarak çalışıyor olmaları gereklidir. Bu önemli bir şarttır. Şayet memur değil de işçi, esnaf veya hiç çalışmadığı bir sırada engellilikten dolayı talepte bulunsa da bu talebi kabul edilmez.

aytekinatas

Paylaştığın yazının püf noktası tam olarak burası : SGK Sağlık Kurulunca karara bağlanırsa
HİTAP'ta da aynı cümle var : Emeklilikte 16 sigortalılık yılına tabidir. Maluliyet durumunun SGK tarafından onaylanması halinde emekliliğe hak kazanır.

2021 Eylül Yönetmeliği ile senin, benim ve bir çoğumuzun SGK Sağlık Kurulu'ndan aldığı cevap aşağıdaki gibi olmaktadır.

"Maluliyet Tespiti İşlemleri Yönetmeliğinin Ek-1 Hastalık Listesinde belirtilen düzeyde çalışma gücünü kaybetmediğine" karar verildiğinden, 5510 Sayılı Kanun 28 inci maddesinin 5 inci fıkrası uyarınca emeklilik işlemlerinin yapılması mümkün değildir."

şimdi benim sgk girişim 2007 ya kanunda geriye işlemez hükmü yok gereği dava açılırsa kazanılabilir mi

Merhaba,
çok geçmiş olsun bende üniversitede memurum ve emekli olmak için dilekçe yazdım. bekliyorum. bizde iki türlü emeklilik var 1. si malülen 60 ve üzeri raporunuzun olması bu bize olmaz benimde raporum %50 sizin gibi bende sizinle aynı durumdayım özel sektörde de 2007 de çalıştım. bize 2. şık uyuyor 2.si ise %40-60 arasında rapoır için 5510 sayılı kanunun 28. Maddesi a) %50 ilâ %59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün, malullük, yaşlılık v e ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla ikinci fıkranı (a) bendindeki yaş şartları aranmaksızın yaşlılık aylığına hak kazanırlar. …” engelli statüsünden (vergi indirim belgesi ile) yaşlılık aylığı ile emekli olabiliriz. maaşa gelecek olursak 2008 sonrası memur olduğumuz için emekli maaşımız en düşük emekli memur kadar olacaktır. oda 10 bin tl dir. ayrıntılı bilgi için https://www.youtube.com/watch?v=onCHfLHsfoU&t=19s videoyu izleyin çok geçmiş olsun. iyi günler.

Merhaba Arkadaşlar,

%40 ile %60 engelli raporu ve vergi indirim belgesi olab 4B ve 4C li çalışanlar sgknın malüliyet yönetmenliğine tabi değildirler. emekli olabilirler.

Videonun 26:23 dakikasından itibaren dinlemeniz gerekmektedir.

merhaba
sgk uzmanı özgür bey sizin gibi söylemiyor ama emekli olabilirsiniz diyor.

https://youtu.be/alpI0MJ--70 Videonun 26:23 dakikasından itibaren dinlermisiniz.

Güzel insan,

Kimin ne söylediğinin, kimin ne dediğinin ne önemi var ?

Sen 2010'da memur olmuşsun ben 2014'te
Senin %50 engelli raporun var, benim %56 (sürekli raporum vardı)
Senin 3. derece vergi indirimin var, benim 2. derece (vardı)

sen şimdi emekli olmak istiyorsun ya ben 2021 Eylül'de ilk emeklilik dilekçemi verdim. 2022 Aralıkta ikinci dilekçemi verdim. 2023 Martta 3. dilekçemi verdim hemde raporum %80 oldu.

Ben emekli olabildim mi, hayır. İnşallah sen emekli olursun da senin açtığın yoldan bizde yürürüz. Kolaylıklar diliyorum.

Her taraftan gaz, petrol fışkırıyor diyerek oy alanların 3 ayda her şeye %100 zam yaptığı ülkede yaşadığını unutma.
Ne dedikleri değil, ne yaptıkları önemli.

Link burda : Engelli Memur Emeklisinde Vergi İndirimi Emekli Etmiyor!

Okumayı sevmediğin için özet geçeyim istersen;

Memurlarda vergi indirimine bağlı olarak aylık bağlama işlemi yapılmaz. Vergi indirimi raporları sadece memurun görevde iken vergi muafiyetlerini sağlar.

Engellilikten dolayı emeklilikte de kamu kurumları ,engelli emeklisi olacak kişilerin bilgilerini SGK ya gönderir, SGK'dan gelecek cevap neticesinde emeklilik belgelerini Kamu Emeklileri Dairesi Başkanlığına gönderirler. Kısaca bu konuda son sözü SGK dan gelecek cevap belirler. Bunun nedeni de ödenecek emekli ikramiyesi ağırlığıdır.

SONUÇ:

Kamu engellisi emekli olma koşulları engellikte vergi indirimi değil, SGK Sağlık Kuruluna takılıyor.

Merhaba,
ben okudum okumayı da seviyorum. ama ben anlamıyorum yaa herkes ayrı birşey söylüyor. sonucum haftaya geliyor olumlu olursa buradan yazarım.
İyi günler.

ben malülen değil vergi indirimli emekli olmak istiyorum. siz malülen olmak istiyorsunuz bizimki ayrı kavramlar.

merhaba arkadaşlar bana böyle bir cevap verildi anlamadım emekli olamıyormuyum. anlayan varsa yazarsa sevinirim. teşekkürler.

sayılı Karar ile “… Sigortalının çalısma gücünü Yönetmelikte belirtilen düzeyde
kaybetmedigine …” karar verilmistir.
Bilindigi üzere 5510 sayılı Kanunun “Malûl sayılma” baslıklı 25 inci maddesi,
“Sigortalının veya isverenin talebi üzerine Kurumca yetkilendirilen saglık hizmeti sunucularının
saglık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanagı tıbbî belgelerin incelenmesi
sonucu, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalılar için çalısma
gücünün veya is kazası veya meslek hastalıgı sonucu meslekte kazanma gücünün en az % 60'ını, (c) bendi
kapsamındaki sigortalılar için çalısma gücünün en az % 60’ını veya vazifelerini yapamayacak sekilde
meslekte kazanma gücünü kaybettigi Kurum Saglık Kurulunca tespit edilen sigortalı, malûl sayılır.
Ancak, sigortalı olarak ilk defa çalısmaya basladıgı tarihten önce sigortalının çalısma gücünün %
60'ını veya vazifesini yapamayacak derecede meslekte kazanma gücünü kaybettigi önceden veya
sonradan tespit edilirse, sigortalı bu hastalık veya engelliligi sebebiyle malûllük aylıgından
yararlanamaz. …” hükmünü,
Aynı Kanunun “Yaslılık Sigortasından saglanan haklar ve yararlanma sartları” baslıklı 28 inci
maddesi,
“…
Sigortalı olarak ilk defa çalısmaya basladıgı tarihten önce 25 inci maddenin ikinci fıkrasına göre
malûl sayılmayı gerektirecek derecede hastalıgı veya engelliligi bulunan ve bu nedenle malûllük
aylıgından yararlanamayan sigortalılara, en az on bes yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3960 gün
malûllük, yaslılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmis olmak sartıyla yaslılık aylıgı baglanır.
Kurumca yetkilendirilen saglık hizmet sunucularının saglık kurullarınca usûlüne uygun
düzenlenecek raporlar ve dayanagı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Saglık Kurulunca
çalısma gücündeki kayıp oranının;
a) % 50 ilâ % 59 arasında oldugu anlasılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve
4320 gün,
b) % 40 ilâ % 49 arasında oldugu anlasılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve
4680 gün,
malûllük, yaslılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmis olmak sartıyla ikinci fıkranın (a) bendindeki yas
sartları aranmaksızın yaslılık aylıgına hak kazanırlar. …” hükmünü,
Amirdir.
Yine, 28/09/2021 tarihli ve 31612 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüge giren Maluliyet
ve Çalısma Gücü Kaybı Tespiti Islemleri Yönetmeliginde,
- Agır düzeyde çalısma gücü kaybı: Çalısma gücünün en az %60’ının kaybedilmesi,
- Orta düzeyde çalısma gücü kaybı: Çalısma gücünün en az %50-59 arasında kaybedilmesi,
- Hafif düzeyde çalısma gücü kaybı: Çalısma gücünün en az %40-49 arasında kaybedilmesi
olarak belirlenmistir.
Anılan Kanun hükmü dogrultusunda, Kurumumuz Sosyal Sigorta Yüksek Saglık Kurulunca
çalısma gücünü Yönetmelikte belirtilen düzeyde kaybetmedigine karar verildiginden, ilgili hakkında
5510 sayılı Kanunun 28 inci maddesi hükümlerinin uygulanmasına imkân bulunmamaktadır.
Bilgilerinize arz ederim.

Sonucun gelmiş, hayırlara vesile olmasını temenni ederim.

Yukarıda yazdıklarımın doğru olması beni mutlu etmiyor, çünkü aynı sıkıntıları yaşıyoruz. Kabullenmekte zorlanıyoruz, çünkü çok bariz hakkımız yeniliyor. 2 yıl önce "emekli olabilir ama raporunu yenilesin" denilmesine rağmen aynı yönetmeliğin mağduru olarak emekli olamadım.

Hakkımızı elimizden alan yasa, yönetmelik, kanunları yapanlar belli, 20 yıldır ülkeyi yönetenler. İşin can sıkıcı tarafı iyi şeyler yapıyorlarmış gibi burda bile azımsanmayacak kadar destekçileri var.

@aytekinatas
dikkatli oku bunlardan birini karşılamıyormuşssun emekli hakkın şuanlık yok diyor

Son düzenleme:
aytekinatas

arkadaşım sen engelli emeklilik için degerlendirilmişsin SGK Hastalık Listesi'ne göre en az hafif düzeyde tanı aldınmı raporuna bi bak hastaneden fotokopisini alabilirsin listeyle karşılaştır en az hafif düzeyde almışsan emekli olursun bunda anlaşılmayacak ne var hep boş yorum yapmışlar

senin vergi indirimiyle alakan yok sen memursun memurlarda hastalık listesine göre tanı alman lazım

verilen bilgi dogru bilgidir

Üst Alt