Merhaba,
ben okudum okumayı da seviyorum. ama ben anlamıyorum yaa herkes ayrı birşey söylüyor. sonucum haftaya geliyor olumlu olursa buradan yazarım.
İyi günler.
ben malülen değil vergi indirimli emekli olmak istiyorum. siz malülen olmak istiyorsunuz bizimki ayrı kavramlar.
merhaba arkadaşlar bana böyle bir cevap verildi anlamadım emekli olamıyormuyum. anlayan varsa yazarsa sevinirim. teşekkürler.
sayılı Karar ile
Sigortalının çalısma gücünü Yönetmelikte belirtilen düzeyde
kaybetmedigine
karar verilmistir.
Bilindigi üzere
5510 sayılı Kanunun Malûl sayılma baslıklı 25 inci maddesi,
Sigortalının veya isverenin talebi üzerine Kurumca yetkilendirilen saglık hizmeti sunucularının
saglık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanagı tıbbî belgelerin incelenmesi
sonucu, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalılar için çalısma
gücünün veya is kazası veya meslek hastalıgı sonucu meslekte kazanma gücünün en az % 60'ını, (c) bendi
kapsamındaki sigortalılar için çalısma gücünün en az % 60ını veya vazifelerini yapamayacak sekilde
meslekte kazanma gücünü kaybettigi Kurum Saglık Kurulunca tespit edilen sigortalı, malûl sayılır.
Ancak, sigortalı olarak ilk defa çalısmaya basladıgı tarihten önce sigortalının çalısma gücünün %
60'ını veya vazifesini yapamayacak derecede meslekte kazanma gücünü kaybettigi önceden veya
sonradan tespit edilirse, sigortalı bu hastalık veya engelliligi sebebiyle malûllük aylıgından
yararlanamaz.
hükmünü,
Aynı Kanunun Yaslılık Sigortasından saglanan haklar ve yararlanma sartları baslıklı 28 inci
maddesi,
Sigortalı olarak ilk defa çalısmaya basladıgı tarihten önce 25 inci maddenin ikinci fıkrasına göre
malûl sayılmayı gerektirecek derecede hastalıgı veya engelliligi bulunan ve bu nedenle malûllük
aylıgından yararlanamayan sigortalılara, en az on bes yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3960 gün
malûllük, yaslılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmis olmak sartıyla yaslılık aylıgı baglanır.
Kurumca yetkilendirilen saglık hizmet sunucularının saglık kurullarınca usûlüne uygun
düzenlenecek raporlar ve dayanagı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Saglık Kurulunca
çalısma gücündeki kayıp oranının;
a) % 50 ilâ % 59 arasında oldugu anlasılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve
4320 gün,
b) % 40 ilâ % 49 arasında oldugu anlasılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve
4680 gün,
malûllük, yaslılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmis olmak sartıyla ikinci fıkranın (a) bendindeki yas
sartları aranmaksızın yaslılık aylıgına hak kazanırlar.
hükmünü,
Amirdir.
Yine, 28/09/2021 tarihli ve 31612 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüge giren Maluliyet
ve Çalısma Gücü Kaybı Tespiti Islemleri Yönetmeliginde,
- Agır düzeyde çalısma gücü kaybı: Çalısma gücünün en az %60ının kaybedilmesi,
- Orta düzeyde çalısma gücü kaybı: Çalısma gücünün en az %50-59 arasında kaybedilmesi,
- Hafif düzeyde çalısma gücü kaybı: Çalısma gücünün en az %40-49 arasında kaybedilmesi
olarak belirlenmistir.
Anılan Kanun hükmü dogrultusunda, Kurumumuz Sosyal Sigorta Yüksek Saglık Kurulunca
çalısma gücünü Yönetmelikte belirtilen düzeyde kaybetmedigine karar verildiginden, ilgili hakkında
5510 sayılı Kanunun 28 inci maddesi hükümlerinin uygulanmasına imkân bulunmamaktadır.
Bilgilerinize arz ederim.