Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2008 işe giriş ve 3485 pirim günü ile emeklilik şartlarım nedir?

cakir59

Yeni Üye
Konular
13
Reaksiyonlar
0
Merhaba,
erkek kardeşimin %40 üzeri engelli raporu var, rapor süresi 2 yıllık, özel sektörde çalışıyor, emeklilik hakları nedir?

4A TESCİL BAŞLANGIÇ 29.05.2008
PRİM ÖDEME GÜN SAYISI3485
SİGORTALILIK SÜRESİ 15 yıl, 2 ay, 6 gün

cakir59
Yaş 38

2018 yılının EKİM ayında SSK dan 3.737 günle emekli olmuştum. O zamanki maaşım 1.000 TL civarı idi.
(VERGİ İNDİRİMİ ENGELLİ RAPORUM %80 İDİ)

2019 yılının NİSAN ayında emekliliğimi iptal ettirip EKPSS ile KAMU PERSONELİ olarak atamam yapıldı.
ŞUAN DEVAM EDİYORUM.
(TOPLAM PRİMİM 5.300 GÜN)

BELKİ SANA BU KONUDA yardımcı olacaktır?

Bu raporla ile erken emekli olabilir miyim?

%91
3 yıllık süreğen kronik ve sınıflanamayan engelli raporum var, ortapedik değil.

Çalışma Hayatı Aşağıdadır

4A TESCİL BAŞLANGIÇ 29.05.2008

HİZMETE BAŞLAMA TARİHİNİZ 29.05.2008
PRİM ÖDEME GÜN SAYISI 3515
YAŞINIZ 37 yıl, 4 ay, 10 gün
SİGORTALILIK SÜRESİ 15 yıl, 2 ay, 25 gün

bu raporla ile erken emekli olabilir miyim?
olursam 3 yıl sonra yine mi rapor alıp vermem gerekiyor?
olursam maaş ne olur?

cakir59

O %91 raporla vergi indirim hakkı elde etmek için işyerinizin bağlı olduğu defterdarlığa başvurmalısınız. 1. dereceden vergi indirim hakkı kazandığınızda, 29.05.2008 tarihinde de 18 yaşında idiyseniz, 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 prim günü ile emeklilik hakkını kazanıyorsunuz. Yani 29.05.2023'de süreyi tamamlamışsınız, Prim günleriniz eksik.

2008_oncesi.PNG

teşekkür ederim,
bu emeklilik sürekli değil mi ?
3 yıl sonra tekrar rapor al gel değerlendireceğiz derler mi?

cakir59

Onu bilmek mümkün değil. SGK rapordaki süreye bakıp kontrol de diyebilir (ki bu daha bir ihtimaldir), kontrolsüz sürekli emekli de edebilir.

cakir59

İlk sigortalılığınız 1 EKim 2008'den önce olduğu için evet, sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışabilirsiniz.

OturanBoğa

%91 oranında 3 yıl süreli rapor aldım.
gib ten engelli indirimi başvurusu yaptım yazısı geldi şirkete.

şu an rapor %80 üzeri olduğu için 1.derece "15 Yıl-3600 Prim Gün" isterler, bunu uyuyor.
emekli olabiliyorum.

rapor süreli olduğu için 3 yıl sonra yeni rapor getir diyeceklerdir, bu emeklilik sürekli ve kalıcı değil.

3 yıl sonra oran diyelim %40'a düştü. 3. dereceye giriyor ve istenen 20 Yıl-4400 Prim Gün

bu durumda ne olacak? aradaki 800 gün ne olacak?

cakir59

Oran %40'ın altına düşmediği sürece emeklilik devam eder. İstersen %90'la emekli ol, fark etmez.

Engelli emeklilik işlem süreçleri hk.

Engelli raporu, vergi indirimi ile emekli olacağım, prim günü de doldu, şartlar uygun. Şu an bir firmada da çalışıyorum. Sgk'ya gidip emeklilik işlemlerini başlatacağım. Yılbaşında da zam alacak. Emeklilik işlemleri için şimdi mi başvuru yapayım yoksa yılbaşından sonra mı? Kıdem tazminatı da alacak ve tekrar aynı yerde emekli olarak çalışacak. Bilgi verebilir misiniz? Nasıl bir yol izlemeliyiz.

Merhaba takip ettiğim sgk uzanları arasında özgür erdursun emekli olacaklara 1 ocaktan sonrası daha avantajlı olur diye geçenlerde canlı yayında demişti. bir uzmana danışın derim tazminat çok önemli değil ya borca gidecek yada başka bir yere ama emekli maaşını her ay alacak ve altı ayda bir enfilasyon fakı geleceği için bence maaşın ne kadar yüksek farkla baglanırsa sizin için daha avantajlı olacaktır.
cakir59

merhaba,

özgür erdursun diyor ki youtube yayınında maaşı 7500 tl veya 7500 tl ye bağlanıcak olanlar için 2023 2024 'ün bir farkı yok dedi 2024 avatajlı olmaya bilir dedi.sadece kıdem tazminatı açısından düşünsünler dedi.

2024 ocakta dilekçe verdiğiniz zaman refah payından faydalanamayacaksınız. hatta internette yazıyor mevcut maaşı brüt maaşı 20 bin tl altında olanlar hemen başvursun emekli olmak için diye yazıldı sitelerde. cabbarehlinamus cakir59

maaşın asgari ücretin 2 katıytsa veya brüt maaşın 20 bin tl üzerindeyse ocak ayını bekle.

sizin emekli olmadan önce sgk sitesinde ne kadar emekli maaş alırım diye hesaplattığınızda kök maaş 7211 TL mi yoksa daha düşük mü kök aylığınız? (Gölge)

Ben bugün sgk'ya engelli erken emeklilik için görüşmeye gittim.

(ENGELLİ RAPORUM OLUŞMA TARİHİ 2023 YILIDIR. DOĞUŞTAN ENGELLİ DEĞİLİM. 2022 YILINDA LÖSEMİ OLDUM. 3 YILLIK RAPORUM VAR)

Bana dedi ki sizin bundan yararlanmanız için, sigorta girişiniz 01.05.2008 öncesi olmalı dedi. Gerçekten dediği doğru mu?

HİZMETE BAŞLAMA TARİHİNİZ 29.05.2008
%91 engelli raporum var, 2023 Yılı
PRİM ÖDEME GÜN SAYISI 3665 15 yıl,
8 ay, 22 gün sigortalılık sürem.
Vergi dairesinden engelli indirim belgem mevcut

5510 sayılı kanuna göre öyleymiş.
bu sefer boş gitmek istemiyorum, mevzuat ile ispatlamak istiyorum, 5510 sayılı kanunun neresinde yazar, yardımcı olur musunuz?

@cakir59,

5510'un yürürlüğü düzenleyen madde 108 " 2008 yılı Ekim ayı başında yürürlüğe girer"

kanunda o kadar karışık ki?
evet dediğiniz maddeyi buldum.
bunu onlara nasıl anlatacağım, şöyle mi demeliyim,
çalışırken lösemi oldum engelli raporu aldım, vergi dairesinden engelli vergi indirimi belgesi aldım, ben engelli vergi indirim belgesi ile emekli olmak istiyorum.
işe giriş tarihim 29.05.2008, siz 01.05.2008 dediniz ama 5510'un yürürlüğü düzenleyen madde 108 e göre "2008 yılı ekim ayı başında yürürlülüğe girer".

bu şekilde mi demeliyim, ayrıca bu rapor ve derecesi tablo 5510 sayılı kanunda yer almıyor mu?

@cakir59,

hiç bir şey demenize gerek yok. 5510 sayılı yasanın yürürlük tarihi 108. madde ile belirlenmiştir ve o da 1 Ekim 2008'dir. Bu kadar

2008_oncesi.PNG

bu tabloyu 5510 içinde bulabilir miyim?

benim raporum yeni olduğu için sonradan engelli olduğum için mi öyle dediler acaba,
yani ben engelli olarak işe başlamadım ?
4a normal sağlıklı çalışan idim, sonradan bu hastalık oldu.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Emeklilik işi tam bir bulmaca işine dönmüş. Yok bu tarihte doğanlar, şu tarihte sıçanlar, o tarihte uyuyanlar falan fistan.

@cakir59,
İşveren isterse sizi yeniden işe alabilir. SGDP ödeyerek çalışma yaşamınıza devam edebilirsiniz.

abi merhaba,
şöyle bir cevap geldi.

"5510 sayılı kanunun geçici 9 ncu maddesi 1/5/2008 den itibaren geçerli"

"29.05.2008 tarihinde de 18 yaşında idiyseniz"
ben bu tarihte 22 yaşındayım,

@cakir59,

Aman, demin yanlış yazdım. Ekim değil Mayıs yazmışlar!

O kafasız arkadaşa sorun bakalım sizin durumunuzun geçici 9. maddeyle ne ilgisi varmış!!!!

Siz engelli statüsünde emekli olacaksınız. Şimdi burda 506 sayılı yasa, 4958 sayılı yasa, 5510 sayılı yasa diye anlatmayayım. Size o hatalı bilgiyi veren -kötü bişey yazmayayım hadi- arkadaşı siz pas geçin. Şefe gidin. Engelli statüsünde emekli olacağınızı söyleyin, sorunsuzca işlemlere başlasınlar.

abi teşekkür ederim, topu il sgk'ya attılar. git ora ile görüş diyorlar, sonuçta maaşı onlar bağlayacakmış.
hasta hasta uğraştıracaklar.

siz daha önce şöyle yazmıştınız.

"O %91 raporla vergi indirim hakkı elde etmek için işyerinizin bağlı olduğu defterdarlığa başvurmalısınız. 1. dereceden vergi indirim hakkı kazandığınızda, 29.05.2008 tarihinde de 18 yaşında idiyseniz, 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 prim günü ile emeklilik hakkını kazanıyorsunuz. Yani 29.05.2023'de süreyi tamamlamışsınız,"

"29.05.2008 tarihinde de 18 yaşında idiyseniz" yazmıştınız.
ben bu tarihte 22 yaşındayım, bu emekliliğe engel mi? bunu da netleştirip il sgk ya cimer'e yazacağım.

@cakir59,

Yok yahu, 0 en az 18 yaşında olmak gerek anlamında. Daha büyük olmak tabii ki sorun değil.

@OturanBoğa,
abi bir dilekçe yazdım, cimer den göndermeyi planlıyorum,
rica etsem şikayet-dilekçemde düzelteme yapabilir misiniz?

Üst Alt