Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2009 Haziran mesleğe girişim, 4061 pirim ile emeklilik şartlarım nedir?

psikotik

Üye
Konular
22
Reaksiyonlar
4
%40 engelli raporumu kurumuma sundum. Emeklilik için bundan sonra ne olacak?

Yüzde 40 engelli raporumu kurumuma sundum, bundan sonra ne olacak?

Kurum oluru ile 3 yıl süreli, %40 oranlı erişkinler için sağlık kurulu raporum; genel müdürlük oluru ile onaylandı. Bundan sonra 3 yıllığına engelli kadrosundayım.

*11 yıllık memurum,
*Yıpranma dahil 4690 günüm var,
*Mesleğe girişim haziran 2009,
*2008 nisan da 30 gün ssk var,
*Malulen emekliliği hak ettim.
*Sonradan engelli yani memuriyete başladıktan sonra engelli oldum.

1- Ne zaman engelli emekliliğini kazanırım?
2- Engelli kadrosu için verdiğim dilekçede hitap hizmet dökümününde güncellenmesini talep etmiştim. Güncellenirmi? Yani emeklilik şartlarım güncellenir mi?
3- Üç yıllık Engelli kadrosunda istihdamın bana artıları eksileri ne olur?
4- Üç yıl sonra yeniden rapor mu almalıyım?
5- V.S. Bildiklerinizi anlatırmısınız?

Fiili Hizmet Zammı süreleri prim gününden yani emekliliğe dahil edilir. Malülen emekli olursan tekrar çalışamazsın sanırım.

"Engelli Emeklilik" daha iyisi tabiki özel sektörde çalışarak çifte maaş alabilirsiniz.

Örnek verecek olursam Ben emekli olmuştum vergi indirimi ile. Toplam 3737 gün primim varken bunun 225 günü FHZ süresi idi.

psikotik

Merhaba,sorularınıza bilgim dahilinde cevap vermeye çalışayım.

1-5510 sayılı kanunun 28. maddesine tabii olarak çalışma gücü kaybı tespiti (engelli emekliliği ) ile emekli olmak hakkınız vardır.Bu kanunun ilgili maddesinin bir örneğini yazdığım metnin en altında bulabileceksiniz.Sizin durumunuzda % 40 engel oranını alabildiğinizi düşünerek 18 SGK hizmet yılı ve 4.680 SGK prim günü ile çalışma gücü kaybı tespiti ile emeklilik hakkınız doğacaktır.Yıpranma payı ile SGK priminiz dolduğunu beyan etmişsiniz.2008 Nisan döneminden 18 Yıl SGK Hizmet yılı eklenerek 2026 yılı Nisan ayından tüm emeklilik şartlarını doldurmuş oluyorsunuz.

2-Bu konuda benim bildiğim kadarıyla ;evet güncelleme ile hitap hizmet dökümünde engelli kadronuza istinaden emeklilik şartlarınızı görebileceksiniz.

3-Bu konuda tam bir bilgim yoktur.Memur olan arkadaşlarımız engelli kadrolarının artı ve eksiklerini paylaşacaklardır.

4-Eğer engelli kadrosunda hala çalışmak istiyorsanız evet süresi dolacak olan engelli sağlık kurulu raporunuzu zamanı gelince yeniden almalısınız.

5-Bildiğim ve önemli bir hususunda sizin engelli kadrosuna girmek için kuruma verdiğiniz engelli sağlık kurulu raporu ister süreli olsun ister süresiz ,size bahsettiğim çalışma gücü kaybı ile 5510 sayılı kanunun 28. maddesine göre SGK emeklilik servisine emeklilik için başvuru zamanınız gelince kullanılmayacaktır.SGK kurumu sizi emekliliğe sevk etmek için engelli sağlık kurulu raporunun varlıdığından bağımsız yeniden bir hastaneye sevk edecek,burada çalışma gücü kaybı tespiti yaptıracak ve bu hastanenin size vereceği engel oranı SGK sağlık kuruluna sevk edilerek orada 2. bir değerlendirmeye tabii tutularak kesin kararı verilecektir.Çalışma gücü kaybı tespiti raporunun engel oranı ile en altta bulunan tabloda karşılığı gelen şartlarla sizin hak ediniş belirlenecek ve sizi emekliliğe sevk edecektir.Bu konuyu bilmenizde fayda olduğunu düşünüyorum.

Hakkınızda hayırlısı olsun İnşAllah.

Saygılar.

Kanun koyucu 4B(Bağkur veya İsteye Bağlı Sigorta) ve 4C (Devlet Memuru veya Devlet İşçisi) statüsünden adına SGK primi ödenen vatandaşlarımıza 5510 sayılı kanunun 28. maddesi 4. fıkrasına göre çalışma gücü kaybı tespiti (engelli emekliliği) ile emeklilik hakkı vermiştir.Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik(Maliye Bakanlığı-Ankara'dan alınıan engelli vergi indirimi belgesi ) hakkı kanunda sadece 4A(İşçi) statüsünden adına SGK primi ödeyen vatandaşlarımıza tanınmıştır.

Devlet Memuru (4C) statüsünde olmanız nedeni ile 5510 sayılı kanunun 28. maddesinin 4. fıkrası ile çalışma gücü kaybı tespiti ile emekli olabilirsiniz.

5510 sayılı kanunun 28. Maddesinin 4. Fıkrası;
"Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;​
a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün,​
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün,​
malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla ikinci fıkranın (a) bendindeki yaş şartları aranmaksızın yaşlılık aylığına hak kazanırlar. Bunlar 94 üncü madde hükümlerine göre kontrol muayenesine tâbi tutulabilirler."​

Malulen emekli iken engelli emekliliği beklemek!

Herkese iyi akşamlar,
Malulen emekliliği hak etmiş 4c li çalışanım.
Aynı zamanda engelli emekliliği prim şartınıda karşılıyorum.
Sorum şu; malulen emekli olsam ve sonradan kontrol muayenesi yapılsa ve kontrol muayenesinde malullüğüm ortadan kalkarsa eğer engelli emekliliği için 18 yıl şartı varya bu arada geçen süre bu 18 yıldan düşer mi?

Yani arkadaşlar malülen emekliliği için 2 yıl önce 10 yıl şartını doldurdum. Yıpranma payım olduğu için şu an toplam bütün yıpranma dahil 4690 gün primim var. Eğer diyorum malulen emekli olduktan sonra kontrol muayenesinde malullüğüm atıyorum 1 yada 2 sene sonra oryadan kalkarsa; %40 raporumla 18 yıl 4680 güne tabiyim ya bu arada 6 yılım var 18 yılın dolmasına, bu malülen emeklilikte geçen süreler 18 yılı doldurur mu? Zira 18 yıl için ilk sigorta primi ödeme gününden bu yana hesap edilir!

Bilmem anlatabildim mi?

Birde malülllük ve engelli emekliliğin aylık bağlama oranları aynımıdır? Hangisinden daha yüksek maaş verilir? Hangisi avantajlıdır?

psikotik

Merhaba,

Size daha önce yazdığım metinde bahsettiğim ve sizinde söylediğiniz gibi 5510 sayılı kanunun 28 maddesinin 4. ve 5. fıkrasına göre 18 SGK hizmet yılı ve 4.680 SGK prim günü ile çalışma gücü kaybı tespiti (engelli emekliliği) ile emekli olabilirsiniz.

18 SGK Hizmet yılı takvim yılı gibi olmakla birklikte sigorta başlangıç tarihine 18 yıl eklenerek bulunmaktadır.İster çalışarak geçirin ister çalışmayarak veya başka bir durumda yaşasanızda bu 18 SGK hizmet yılı hiç bir süreçten etkilenmeden sigorta başlangıcına 18 yıl eklenerek bulunmaktadır.Yani 18 SGK hizmet yılı içinde malulen emekli maaşı almanız sürece hiç bir etkisi olmaz.

4A(İşçi) statüsünde çalışanların emekli maaşlarının malulen emeklilik veya engelli vergi indirimi ile emeklilik şeklinde emeklilik hakları kazandıklarında aynı şartlarla normal şartlarla(yani şartı ile emeklilik) emekli olduklarından % 5-%10 arası daha fazla almaktadırlar.4A(işçi) statüsünde çalışan kişiler malulen emeklilik veya engelli vergi indirimi ile emeklilikle emekliliklerinde maaş farkı çok azdır.

Sizin 4C(Devlet memuru) statüsünde malulen emeklilik ve çalışma gücü kaybı tespiti(engelli emekliliği) maaş hesaplarındaki farkı bilmiyorum.Ancak 4A (İşçi) statüsündeki gibi bir uygulama var ise normal emekli olarak alacağınız emekli maaşından biraz daha fazla emekli maaşı alacaksınız.Tahminimce malulen emeklilik ile çalışma gücü kaybı tespiti(engelli emekliliği) arasında çok az bir maaş farkı olacaktır.

Saygılar.

Bilgi Hazinedir Abi çok sağol senide hep yoruyorum. Teşekkür ederim

abi peki bu 5510 sayılı kanunun geçici 4.maddesi diyorku:

.... çalışma gücündeki kayıp oranının;
a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,
gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla, haklarında bu fıkra hükümleri uygulanır.

Peki buradaki 6480 gün bu kafamı karıştırıyor. Bu kimler için acaba zaman zaman karşıma çıkıyor?

psikotik

Rica ederim.

Burada belirtilen 18 hizmet yılı ve 6.480 pirm günü memur olduktan sonra engelli sağlık raporu alan 5434 sayılı kanunla devlet memuru olmuş vatandaşlarımızın kurumuna emeklilik başvurusu yaptıklarında çalıştığı kurum tarafından SGK aracılığı ile hastaneye sevk edilerek engel oranı % 40 ila % 49 arasında sonuçlanan yeni raporun emeklilik şarlarını belirtmektedir.

Benim hatırladığım sizin mevcut % 40 engelli sağlık kurulu raporu vardı.Sizde çalıştığınız kuruma emeklilik başvurusunda bulunduğunuzda size çalışma gücü kaybı tespiti yapılması için SGK kurumu aracılığı ile yeniden bir hastaneye sevk edecek.Buradan alacağınız yeni raporda engel oranı %40 ila % 49 arasında oluşursa size yazı ile 18 hizmet yılına ve 6.480 prim günü toplamı ile sizi emekliliğe sevk edebiliriz kararı olacaktır.

Yazıdaki ilgili kanun maddesi bundan ibarettir.
psikotik

Bu arada yeni fark ettim sizin memuriyet girişiniz 2009 yılı olması sebebiyle 5510 sayılı kanunun geçici 4. maddesini sizi kapsamamaktadır.Bu madde sadece 01.10 2208 tarihinden önce devlet memuru olarak görev yapan yani 5434 sayılı kanunla devlet memuru olarak atanan kişileri ilgilendirmektedir.

Sizin tabii olduğunuz ;5510 sayılı kanunun 28. maddesinin 4. ve 5. fıkralarıdır.Bilginiz olsun.

Saygılar.

Son düzenleme:
psikotik malulen emekliliği yüzde 40 raporla elde edemezsiniz o konuyu yanlış biliyorsunuz en az yüzde 60 engelli ve maluliyet koşullarını sağlayan bir rahatsızlığınız olması gerekiyor.

Bilgi Hazinedir çok sağol hocam hakkını helal et

Hugo88 hocam ben Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğine göre malul sayıldım. Diğer konularımı okursanız eğer daha net anlaşılır. Yani 5510 sayılı kanuna göre 4c çalışan polis memuru iken geçirmiş olduğum psikolojik rahatsızlık ile malul sayıldım. Ve GİH kadrosuna aktarıldım. Bunu hak etmiş durumdayım. Ancak ben engelli erken emeklilikten yararlanmak istiyorum. Çünkü hak kaybı daha az.

Ve diğer bir durumda çalışma gücündeki kayıp oranı ile engelli oranını karıştırmayın. Bunlar farklı kavramlar. Ben malul sayılmama rağmen yani çalışma gücümdeki kayıp oranı yüzde altmış iken engelli oranım yüzde kırk. Burda şaşılacak durum yok. Eğer ilerde çalışamayacak hale gelirsem engel oranım artacaktır
Hatta %60 ıda geçecektir. Çünkü yetişkinler için engelli sağlık kurulu raporu ölçütünde benim rahatsızlığım için üç farklı oran söz konusu kırk, altmış ve seksen. Teşekkür ederim

ucuncubahar

İyi günler ben forumdsn bir müddet uzaktım. Benim bir kaç sorum var.

2021 ocak ayında alınmış raporum mevcut bu rapora göre % 40 engelliyim. Bu raporda tedaiyle çalışma olanağı verir ve kısmi bağımlı ibarereleri mevcut.

Ve zaman içerisinde SGK Hastalık Listesi'ne göre diye bir yazı yayımlanmış ve burada

5. Atipik veya başka türlü sınıflandırılamayan psikozlar
Ağır Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan Durumlar
Tedaviye rağmen çalışma olanağı vermeyen
Orta Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan Durumlar
Tedaviye rağmen kısmen çalışma olanağı veren

Denilmektedir. Şimdi benim durumum ne oluyor. Cevaplar için teşekkür ederim.

@psikotik,

Artık Hafif tanısıyla (yani %40-49 arası oranla) 4c'liler emekli olamıyor. Varsa yoksa SGK Hastalık Listesi'ne göre yeterli tanı almak, ve orada Psikozlar için Hafif tanısına erken emeklilik hakkı tanınmıyor. Hatalık Orta ya da Ağır seviyeye çıktığında erken emeklilik mümkün olabiliyor.

@OturanBoğa, Bülent abi ben çalışma gücümdeki %60 olan rahatsızlığım nedeniyle hali hazırda malulen emekliliği zaten sınıf değişikliği yapılarak hak etmiş bulunmaktayım. Ben polisdim. Yani sınıfım emniyet hizmetleri sınıfıydı. Ama silahlı görev yapamayacağımdan dolayı GİH kadrosuna aktarıldım. Bu hususta elimde SGK'nın kararı var. Ben bunu yani malulen emekliliği değil de değilde Engelli Erken Emeklilikten yararlanmak istiyorum. Ben gelişmeleri takip edemiyorum. Şimdi benim %40 engelli Erişkinler İçin Engellilik Sağlık Kurulu Raporum, erken emeklilikte işe yaramıyor mu? Ben hala raporumu hitap hizmet dökümüme işletemedim. Ben işletene kadar raporun süreside geçti. Ama iyi haber: yeni rapor çıkardım %40 oranlı ve süresiz. Şimdi kurumum ile görüştüm büyük ihtimal dilekçe vereceğim. Hitapa engelli Emeklilik şartlarımın yazılması için.

@(Gölge), abi sen emin misin? Çünkü ben kurumuma sordum. Sorun yok. Raporunu sunarsan şartların güncellenir dedi. Yarın %40 oranlı yeni çıkardığım süresiz engelli
raporumu SGK ya gönderilmek üzere kurumuma sunacağım.

@psikotik, SGK kabul etmez o raporu sen yinede şansini dene seni heyete gönderirler hastalık listesine göre rapor alman lazım acaba gih kadroya alinmişsin sen emniyet sağlık yönetmenliginemi göre degerlendirilicen emniyete göre degerlendirilirsen avantaj olur

Biryerde okumuştum tsk sivil memurlarda özel sağlık şartlarina göre degerlendiriliyor

Vergi indirimi işe yaramaz

@(Gölge), ayrıca süresiz vergi indirimim var. Birde dediğiniz gibi Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğine göre değerlendiriliyoruz. Bu yolla rahatsızlığı benimkinden iyi olup malulen emekli olan çok gördüm bu yönetmeliğe göre. Ancak hiç engelli erken emeklilikten faydalanan ile karşılaşmadım. Ben önce bir vereyim dilekçemi. Şartlarım güncellenecek mi bakalım?

Ben zaten daha önceden @ayDÜNYAvazo ile forumda istişare ettim. Bu engelli Emekliliği ondan öğrendim. Ona bi danışalım. Çünkü dediğiniz gibi olsa onunda hitap hizmet dökümünde yazmazdı.

@(Gölge), bugün dilekçemi yazdım, kurumumun Personel Daire Başkanlığına gelen cevabı ve gelişmeleri paylaşacağım

Üst Alt