Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2009 sigorta girişi olan annemin engelli emeklilik kriterleri nedir?

Ömer006

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhabalar

Annemin 2023 yılı aralık ayında göğüs kanseri tedavileri bitti ( her şeyi aldı ) hastaneden heyet raporuda aldık 82 oranında kronik ve süresiz olmak üzere. Sigorta girişi 2009 2. Ay Yanı sıra 15 yıllık sigortalılığı ve vergi muafiyeti de mevcut ama alo 170 hattı kanserin hangi orana girdiğini bilmemiz gerektiğini söyledi. Şimdi sorum şu

Annem bu şartlar ile engelli emekli olabilir mi ? (Malül değil)
Kanser grubu emeklilikte hangi türe giriyor ? ( yani illa sadece malül mü olabilir engelli olamıyor mu ? )

Kendimi net ifade edememiş olabilirim kusuruma bakmayın cevaplarınız içinde şimdiden teşekkür ederim.

@Ömer006

Geçmiş olsun öncelikle. Şu an mevcut durumu ile hastalığı sigorta girişinden sonra meydana geldiği için malulen emeklilik şartlarını oluşturmuş görünüyor. Annenizin toplam prim gününü de yazarsanız net birşey ortaya çıkacaktır.

Hastalığa göre bir emeklilik türü yok öyle değerlendirme yapılmıyor. Sigorta girişi, prim günü ve hastalığın oluştuğu zaman bakımından hangi tür emekli olabileceği belirleniyor yani malulen veya erken emeklilik.

2008_sonrasi.PNG

@Ömer006
Malulen emeklilik ve erken emeklilik ikisi içinde durumunuz uygun verdiğiniz bilgilere göre.

Sigorta başlangıcınıza ve yukarıdaki tabloya göre 15 Yıl - 3800 Gün şartı aranıyor tamamlamış görünüyorsunuz. 2008 ve öncesi SGK girişi olanlar vergi indirimi belgesi ile emekli olabiliyorlar elinizdeki vergi indirimi maalesef işinize yaramayacak bu yüzden.

Başvuru yapabilirsiniz SGK sizi tekrar hastaneye sevk etmek isteyebilir rapor için. Yeni alınmış raporunuz var sanırım bu rapor ile de belki işleminizi yapabilir. İyi Günler.

@BnymnYldz,
Çok teşekkür ediyorum verdiğiniz bilgiler için. Şimdi sgk ya müracaat edebilirim. Benim korkum biraz şundandı, anneniz kanser hastası ve bu hastalık ile erken emeklilik değil malül emeklilik olabilir sadece demeleri. Ama sanıyorum ki engelli emekli olabilecek kriterlerdeyiz.

Tekrar teşekkür eder iyi günler dilerim 😊

@Ömer006,
Rica ederiz akla ilk gelen kansere yakalandı çalışamayacak artık malulen emekli olabilir diye düşünmüşlerdir. SGK gittiğiniz zaman bu yeniden hastane sevk durumu için yeni aldığınız raporunuzu yanınızda bulundurun belki tekrar sevke gerek kalmaz. Geçmiş olsun İyi Günler

@Ömer006,

SGK Hastalık Listesi'ne göre Hafif-Orta-Ağır tanılarından birini alırsa anneniz, yukarıdaki tablodaki emeklilik süresi ve prim gün şartı da tamamsa, 5510 28. maddeye göre erken Yaşlılık emeklişlşiğinden yararlanabilir anneniz

İlgili servislerce, durum bildirir sağlık kurulu raporlarının temin edileceği yetkili hastanelere sevk işlemi gerçekleştirilir. (Sigortalıların talep tarihi itibariyle son 6 ay içerisinde Kurumca yetkilendirilmiş hastanelerce düzenlenmiş raporlarının bulunması halinde sevk işlemi yapılmaksızın bu raporlara göre işlem yapılır.)

@OturanBoğa

Bülent Abi malulen emeklilik başvurularında son 6 ay içindeki raporları kabul ediyorlar bana da sormuşlardı başvuru yaparken yeni raporun var mı diye. 2009 sonrası için erken yaşlılık emekliliği içinde acaba bu durum geçerli mi ?

@BnymnYldz,

Evet, bu son 6 ayda alınmış raporların kabul edildiğini görüyorum. Ama çk doğru, tetkikleri ve değerlendirmeleri tam olan rapor olmalı. Aksi halde emeklilik başvurusu yapan kişinin aleyhine sonuç çıkar. Rapordaki bulgular SGK Hastalık Listesi'ne göre veri içermezse, sgk red kararı verir. Onların tuzu kuru, ama emekli için feci. Ben olsam, raporuma güveniyorsam onu veririm ama tereddütüm varsa hastaneye sevk isterim.

Üst Alt