Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2010 işe giriş ve %61 engellilik oranı ile emeklilik şartlarım nedir?

eersin

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
1
Merhaba ben 08.04.2010 SGK girişliyim. Ancak sonradan engelliyim 2015 de %61 sürekli raporum ile vergi indirimimi aldım ve halen çalışmaya devam ediyorum. 15 yıl 3900 güne tabii olarak emekli olucağım yazıyor. Fakat bu 15 yıl 2010 dan itibaren mi 2015 den itibaren mi sayılıyor engelli emeklilikte (vergi indirimi ile). O kadar çok kafam karıştıki yardımcı olursanız çok sevinirim değerli formdaşlar.

kardeş e devlette hangı yıl emeklı olacagında yazar mesela bende 2031 yılında dıyor bende 15 yıla tabiyim .

eersin

Merhaba,

Emeklilik ile ilgili 5510 sayılı kanunun 28. maddesine tabisiniz.İlgili madde aşağıdadır;

Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;
a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün,
malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla ikinci fıkranın (a) bendindeki yaş şartları aranmaksızın yaşlılık aylığına hak kazanırlar. Bunlar 94 üncü madde hükümlerine göre kontrol muayenesine tâbi tutulabilirler.
Bakanlıkça tespit edilen maden işyerlerinin yeraltı işlerinde sürekli veya münavebeli olarak en az 20 yıldan beri çalışan sigortalılar için ikinci fıkrada belirtilen yaş şartı 50 olarak uygulanır. (1)
55 yaşını dolduran ve erken yaşlanmış olduğu tespit edilen sigortalılar, yaş dışındaki diğer şartları taşımaları halinde yaşlılık aylığından yararlanırlar. (2)

Kayıp derecesi % 60 'dan fazla olanlar 15 yıl SGK hizmet süresi 3.960 SGK prim gününe tabidir.Sizin kanuna göre emekliliğiniz engelli sağlık kurulu raporu ile gerçekleşecektir.Sizin engelli vergi indirimi raporu(GIB merkez sağlık kurulu raporu-Ankara) ile emeklilik işleminde hiçbir ilginiz yoktur.5510 sayılı kanunla engelli vergi indirimi ile emeklilik kanunun yürürlük tarihi olan Ekim 2008 tarihi itibari ile işe yeni başlayan(sigorta başlangıç tarihi) kişiler için kaldırılmış ve bu kanunun 28. maddesi hükümleri getirilmiştir.

Engelli sağlık raporunuz emekli olmaya hak kazanacağınız dönem geldiğinde (şartlar oluştuğunda) sizi kendileri hastaneye sevk edecek ve kendi kurullarında (SGK merkez sağlık kurulu) hastaneden gelen engelli sağlık kurulu raporunu değerlendirip oranınıza karar verecektir.

15 YIL hizmet süresi başlangıcı herkeste olduğu gibi sizde sigorta başlangıç tarihi olan 08.04.2010 yılıdır.

Saygılar.

Sizosalgun
selamlar e-devletten sorgulattığımda 63 yaş 5400 prim günüm var diyor. %56 engelli raporu var sigorta başlangıcım 2010
siz e-devletin hangi bölümünden sorgulattınız acaba ?

rizaocak

engelli kadrosuna gecınce yazar tescil bölümünde normal kadrodan gozuktugun ıcın 65 yas dıyo engellı kadrosuna geıcnce gun ay ve yıl olarak yazar ama vergı ındırımıde yaptırman lazım .

eersin

08.04.2010 +

bagkur.PNG

rizaocak

Sizin şu anda vergi indiriminiz olmadığı için normal statüde gözüküyor olabilirsiniz o yüzden 65 yaş olarak görünüyordur muhtemelen... Maliyeye raporunuzla başvurun engelli vergi indirimi alın 2010 yılından geçerli olmak üzere 15 yıl 3960 güne tabi olacaksınız

Faruk33

Vergi indirimim var ama benimde emeklilik 60 yaş fln görünüyor neden acaba

Faruk33
Vergi indirimine 2013 yılında çalışırken başvurdum bordromda vergi indirimi bölümü var ama 3. derecen yazıyor.
indirimden yararlanıp yararlanamadığımızu sorgulayabileceğimiz bir link varmıdır ?

Sizosalgun
vergi indirimi için gayrettepedeki kuruma evraklarımla başvurdum 2013 yılında sonradan bordromda engelli vergi indirimi diye bi yazı eklendi filan tekrardan emeklilik için ayrı bir başvurumu bu anlamadım vala sorgulayabileceğimiz yer varsa bakarım.

Çok teşekkür ederim . 2025 e şafak sayalım ozaman :D

Herkese merhaba, bugün detaylı bilgi alabilmek için SGK'ya gittim.
İlk işe başlama tarihim Nisan 2010,
Prim gün sayım 4700 ,
%61 sürekli engelliyim.
Ne zaman emekli olurum ve emekli olursam maaşım kesilmeden çalışabilir miyim diye 2 soru sordum.

SGK çalışanı bana 16 yıl SGK lılık sürem dolduğunda tekrar gelmemi ve çalışma gücü kaybı için beni hastaneye sevk edeceklerini söyledi. Oradan çıkan rapora göre çalışma gücü kaybı ile emekli olabilecekmişim.
Aynı zamanda üstüne basarak, malulen değil çalışma gücü kaybıyla emekli olursam tekrar sgk lı bir işte (sgdp ile)çalışabilicegimi söyledi.

Acaba 2008 sonrası çalışma gücü kaybıyla emekli olup tekrar sgklı bir işte çalışan varmı aramızda ?

Merhaba 2015 tarihli raporum , vergi indirimi yazımda var ama tekrar hastaneye çalışma gücü kaybi raporu almak için gönderilicekmişim , benim için tek sıkıntı tekrar çalışabilicekmiyimdi, söylediklerine göre emekli olduktan sonra tekrar sgklı bir işte çalışabilicekmişim.

@eersin, İşe girişiniz 2008/Ekim sonrası olduğu için vergi indirim belgeniz ve raporunuzun olması emeklilik açısından bir işe yaramayacak. SGK'da ki memurun söylediği gibi günü geldiğinde SGK tarafından sevk ile hastaneden rapor alacaksınız ve buna göre emekli olacaksınız. Emekli olduktan sonra çalışabilirsiniz o yönden sıkıntı yok kafaya takmayın. SGK'da memur neden 16 yıl demiş orası biraz ilginç listeye göre 2010 giriş için %60 ve üzeri olursa 15 yıl görünüyor.

Son düzenleme:
@BnymnYldz,

Cevapladığınız için çok teşekkür ederim. Sanırım 2008 sonrası işe girenlerde, %60 üstü rapor alınıyorsa için direk malulene gönderiliyormuş , ben özellikle malulen olmak istemiyorum dediğimde 16 yıl dolunca geliceksin dediler ama 15 yıl dolunca ben tekrar gidip sorucam.Benim 2015 de aldığım rapor baltazar ile %61 , şuanki yasaya göre çalışma gücü kaybında tek hastalıktan en az %40 almalıymışım.

Üst Alt