ZAFER1979' Alıntı:
bu arkadaşımız 1992 yılında sigortalı olarak çalıştığında stajer ve 15 yaşındaymış peki prim yatmış olsaydı yani stajer olarak değilde bir işyerinde prim yatırılarak çalışsaydı emeklilik hesabı için 18 yaş şartı aranmayacakmıydı.
DAYANAK:
Bir arkadaşımız bu konuya ilişkin ssk ya dilekçe ile başvurmuş ve aldığı cevabı aynen veriyorum.Olayın özeti şöyledir.
11 temmuz 2005 yılında s.s.k. ya dılekce ıle basvurdum aldıgım yanıt şu oldu..
ssk nın resmı cevabı:
sigortada gecen süreler stajyerin bağlı olduğu eğitim kurumlarından statüsünden doğan mecburiyetini yerine getirme esasına dayandığından
sıgortalı hızmet olarak degerlendırılmemektedir.
506 sayılı Sosyal Sıgortalar Kanununun 3.üncü maddesinin (I/H)fıkrası uyarınca resmi meslek ve sanat okullarıyla, yetkili resmi makamların müsadesiyle kurulan meslek ve sanat okullarıyla, yetkili resmi makamların musadesıyle kurulan meslek veya sanat okullarında tatbiki mahıyetteki yapım ve üretim işlerinde çalışan öğrenciler sigortalı olamazlar.
ancak aynı maddenin (II/B) fıkrasında 3308 sayılı cıraklık ve meslek Eğitimi kanununda tarifi ve nitelikleri belirtilen işletmelerce beceri öğrenimi gören öğrenciler hakkında iş kazası ve meslek hastalıgı ile hastalık sigortası uygulanmakta, malüllük yaşlılık ve ölüm sigortaları primi kesilmemektedir.
yazan: SSK BAŞKANLIĞI SİGORTA İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TAHSİSLER DAİRE BAŞKANLIGI (SIHIYYE - ANKARA)
ZAFER1979' Alıntı:
4958 sayılı kanunu inceledim ama 18 yaş öncesi sigorta için birşey göremedim. ssk göndermiş olduğum mailde gelen cevapta 18 yaşında sigortan başlar diyodu.
Özürlü emekliliğinde cinsiyet ayırımı ve yaş şartı bulunmamaktadır. 506 sayılı Kanuna eklenen geçici 87. maddede, özürlü vergi indiriminden yararlanan sigortalının özür derecesi ve özürlünün 06.08.2003 tarihi itibariyle oluşmuş bulunan sigortalılık süresi esas alınarak özürlü emekliliğinin şartları belirlenmektedir. Bu maddede ve özürlü emekliliği temel düzenlemesinin yer aldığı 60. maddede 18 yaş şartının uygulanması anlamında bir düzenleme yoktur. Ve özürlü emekliliğinde de 18 yaş şartı aranamaz.