Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%44 oranla sonradan engelli olan memur nasıl emekli olur?

stemivera

Üye
Konular
5
Reaksiyonlar
6
Değerli dostlar merhaba,

Memuriyete girişim 2009 ve halen devam ediyorum.

Bu hafta içi raporum çıkıyor Polisitemia Vera (%30) ve Hipertansiyon Klas 2 (%20) engel verildi ve heyete girdim. Raporunu yazacağız bir sıkıntı yok dediler.

2007.09 -2009.02 arası 512 gün 4a sigortam
2009.02- Günümüz arası hizmet birleştirilmiş hali ile 16yıl 1 ay hizmet sürem var.

Sizlere danışmak istediğim bir kaç sorum var yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.

1) Memuriyete normal başladım rapor öncesinde emeklilikte 60 yaşa tabidir yazmakta ve 16.yılın sonunda almış olduğum bu engel oranı ile emeklilik sürem ( emeklilik yaşım) düşer mi ? Düşmesi için nasıl bir yol izlemem gerekiyor ?

2) Engelli raporumu kurumuma vermem gerekiyor mu ? Verirsem ne artısı , vermezsem ne zararı olabilir?

Personele malülen emekli olmak için dilekçe verirsiniz. süreç başlar.ancak malülen emeklilikte süreç uzundur.çünkü engelli raporu sgk sağlık kurulunca değerlendirilir.çıkan karara göre emekli olma şartlarınız belli olur.

.........
Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;

a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,

b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,
gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla, haklarında bu fıkra hükümleri uygulanır.
....

2008 sonrası memur olduğun için 5510 a tabisin.

5510 a göre emeklilik içinse SGK Hastalık Listesi nde tanımlı tek hastalıktan en az %40 (diğer bir deyişle en az hafif tanılı) rapora sahip olmak gerekiyor.

Mevcut durumda Polisitemia Vera SGK Hastalık Listesi nde tanımlı bir bilgim yok. Eğer tanımlı değilse elindeki rapor ile erken emeklilik mümkün görünmüyor.

Lakin erken olmak istersen senin için geçerli bir yol var. Hiç kimsenin tercih etmediği bir yol peşin peşin söyleyeyim. 2008 öncesi 4a sigorta kaydın olduğu için son 3.5 yıl 4a ile sigortalı olursan elindeki raporla vergi indiriminden faydalanarak erken emekli olmak mümkün. Uzun, meşakkatli, dezavantajlı bir yol.

Daha fazla bilgi istiyorum, okumayı seviyorum dersen seni de ilgilendiren konu başlığı burada :

5510 28'e göre erken Yaşlılık emekliliğinde artık balthazard formülü kullanılmayacak

İlginiz ve cevaplarınız için teşekkür ederim. Sonradan engelli olduğum için kurumuma engel raporumu vermem durumunda, engelli kadrosuna geçirilir miyim ? Engelli kavramında önceden veya sonradan ibaresi bulunuyor, sonuçta şu an %44 engelliyim ve kadromun buna göre değişmesi gerekmiyor mu ? 18 yıl a tabi olmam gerekmiyor mu ?

Malulen değil engelli emekliliğine başvurmak istiyorum.

Bu sitede şöyle bir ifade gördüm , bu konu hakkında bilginiz var mı acaba ?

İşe girdikten sonra yani sonradan engelli olanlardan;

a) Çalışma gücü kaybı oranı % 60 ve üzerinde olanlar 10 yıl /1800 iş günü prim ödenmesi şartı ile malulen emekli olurlar. Ancak başkasının bakımına muhtaç derecede malul olanlar için 10 yıl şartı aranmaksızın 1800 iş günü prim ödenmiş olma şartı ile malulen emekli olurlar.

b)Çalışma gücü kaybı oranı % 50 -% 59 arasında olanlar en az 16 yıl 5760 prim günü

c)Çalışma gücü kaybı oranı % 40 -% 49 arasında olanlar en az 18 yıl 6480 prim günü ile emekli olabilirler.

http://engelsizkocaeli.com/SayfaDet... kaybı oranı,prim günü ile emekli olabilirler.

Sırayla cevaplamaya çalışayım.

İş yerine bildirip bildirmemek tamamen senin inisiyatifinde. bildirmezsen hiç bir kaybın olmaz. bildirirsen en büyük artısı karda kışta, pandemide, engelliler günü ve engelliler haftasında idari izinli olursun. vergi indirimi ile benim zamanımda 35-40 tl maaşa katkısı oluyordu, şimdi olsa olsa 150-200 lira olmuştur etkisi. lojman konusunda çok düşükde olsa ek puan katkısı var, lakin lojman konusunda ayrılmış kontenjan varsa çıkma olasılığı daha yüksek oluyor. çalıştığın kurumun lojmanı varsa ve kontenjan ayrılıyorsa engellilere hiç düşünme iş yerine bildir.

yazdığın bilgiler doğru ama yanlış bilmiyorsam 5434 e tabi memurlar için geçerli yani 2008 öncesi memur olanlar için yazıkların geçerli. Bir de işe girerken / işe girdikten sonra ayrımı ilk defa tanık olduğum bir şey, doğru olduğunu düşünmüyorum.

seni ilgilendiren kısım: (aşağıdaki mesajı daha önce başka bir arkadaşa yazmıştım, ben dahil büyük bir çoğunluğumuz için geçerli olan şartlar aşağıdaki gibidir.)

Bir çok kişi için aynı şey geçerli lakin senin durumuna özel yazıyorum.
2008 sonrası memur olduğun için 5510 sayılı kanuna tabisin.

- SGK Hastalık Listesi nde tanımlı tek hastalıktan %60 ve üzeri (Ağır Tanılı) oranla raporun olursa malulen emekli olabilirsin. Burası seni şuan ilgilendirmiyor seni ilgilendiren ilk mesajımda paylaştığım tablo ilgilendiriyor.

- SGK Hastalık Listesi nde tanımlı tek hastalıktan %60 ve üzeri (Ağır Tanılı) oranla raporun var fakat bu hastalık memur olmazdan önce de mevcut ise 15 yıl, 3960 gün primle erken emekli olabilirsin.

- SGK Hastalık Listesi nde tanımlı tek hastalıktan %50-59 (Orta Tanılı) oranlı raporun var ise 16 yıl, 4320 gün primle erken emekli olabilirsin.

- SGK Hastalık Listesi nde tanımlı tek hastalıktan %40-49 (Hafif Tanılı) oranlı raporun var ise 18 yıl, 4680 gün primle erken emekli olabilirsin.

Dikkat etmen gereken ilk ve en önemli şey hastalığının SGK Hastalık Listesi nde tanımlı olması.

Memurlar.nette bu konuya değinilmiş, ilgilenen diğer arkadaşlara faydası olabileceğini düşündüğümden ilgili kısmı paylaşıyorum;

"Yukarıda yer verilen açıklamalarımız çerçevesinde durumunuzu değerlendirdiğimizde şunları söyleyebiliriz; Belirttiğiniz rahatsızlığın, göreve başladıktan sonra ortaya çıkan bir rahatsızlık olması ve bu durumunda malullük kapsamına girdiğinin SGK Sağlık Kurulu kararıyla onaylanması halinde hizmet süreniz de 10 yıldan fazla olduğundan malullük aylığı bağlanabileceğini değerlendirmekteyiz.

Şayet durumunuz yani rahatsızlık durumunuz malullük kapsamına girmezse engellilik durumunuza göre alınacak olan raporun en az % 40 oranı olması ve yine SGK Sağlık Kurulunca onaylanması halinde 6480 gün ( 18 yıl) hizmetinizin tamamlanması yeterli olup, bu oran ve hizmet sürenize göre, görevde iken müracaatınız halinde engellilikten dolayı emekli aylığı bağlanması gerektiğini değerlendirmekteyiz."

Kaynak: https://www.memurlar.net/haber/9956...40-engelli-raporu-ile-emekli-olabilir-mi.html

stemivera

Yukarıda ucuncubahar arkadaşımızın yazdıkları doğrudur. Sizin için rapor oranının bir önemi yok. SGK Hastalık Listesi'ne göre tek bir hastalıktan Hafif tanısı alırsanız engelli statüsünde erken emekli olursunuz, bu düzeyde tanı alamazsanız erken emekli olamazsınız.

Tanıya göre tabi olacağınız emeklilik tablosu:

2008_sonrasi.PNG

OturanBoğa

Bülent bey bu konu ile ilgili fikir ayrılığına düşmemin nedeni şu yönetmelikteki madde;

5510 sayılı kanunu incelediğimizde, Yaşlılık sigortasından sağlanan haklar ve yararlanma şartları başlıklı 28.Maddenin (B) bendinde şu ibare geçmektedir. Direkt kopyalıyorum;

"b) % 40 ilâ %49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün, malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla ikinci fıkranın (a) bendindeki yaş şartları aranmaksızın yaşlılık aylığına hak kazanırlar."

SGK Hastalık Listesi'nin 2024 yili icerisinde yenilenmesi gerekiyor. Ben de onkoloji hastasiyim. Umarim yeni listede hafif tanili kanser hastalari(%40) icin emeklilik yolu acilir. Su anda sadece agir duzeyde is gucu kaybi olanlar (%60) emekli olabiliyor

@stemivera,

Benim yukarıdaki mesajımda yer alan tabloyla sizin alıntıladığınız madde arasındaki farka dair yazdınızsa, ikisi de doğru :) Benim aktardığım geçiş hükümleri.

@OturanBoğa

Bülent bey yorumunuz için teşekkür ederim.

Emeklilik konusunu şu an planlarımdan çıkardım, ilk sigorta girişim eylül 2007 4-a ve 2009 şubat itibari ile 4c kamu görevlisiyim. Nasip olur da ekpss ile öğretmenliğe geçersem, engelli olarak işe başlamış oluyorum ve 15 yıl çalışma süresine tabi oluyorum. İlk sigorta girişimde 2007 olduğu için engelli olarak işe başladığım gibi emekliliği hakediyorum diye düşünüyorum. Hastalık listesine tabi olmadan emekli olurum diye düşünüyorum, çünkü hizmet yılını tamamlamış oluyorum. Yanlış mı düşünüyorum acaba ?

Ekpss ile atanmış bir memur bildiğim kadarıyla 15 yıl memuriyet sonrası emeklilik hakkı elde ediyor. 15 yıl dolduktan ve emekliliği hak ettikten sonra SGK hastalık listesi'ne bakılıyor mu ? Bakılmıyor. Daha önceki memuriyete dair 4c hizmet birleştirmesi yapınca , emeklilik için gereken sürede primde doluyor.

Üst Alt