Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

% 45 ayrışmamış şizofren, 12 senedir memurluk yapıyor. Engelli emekliliği nasıl olur?

Descartes

Aktif Üye
Konular
100
Reaksiyonlar
358
İşin erbabı birisi yardım ederse sevinirim

OturanBoğa

Hocam 5400 gün 14 seneye tekabül ediyor. Bu engelli emeklilik için mi ? Malulen emekliliği sormuyorum

perseküsyon

5400 / 360 = 15 yıl yapıyor.

Bu bahsettiğim de malulen değil, erken Yaşlılık emekliliği zaten.

OturanBoğa

Sayın abim alakanıza çok teşekkür ederim. Peki dediğiniz şekilde 5400 gün dolunca şimdiki maaşımın yüzde kaçını alacağım ?

Şu an 2900 TL alıyorum. Bugünün ekonomik koşullarında erken yaşlılık emekli maaşım kaç para olur ?

Size zahmet veriyorum kusura bakmayın da bu işlerin erbabı olmuşsunuz. O yüzden danışmak istedim Teşekkürler

+45 raporum var. 2004'den bu yana memurum. Ne zaman emekli olabileceğim?

1999 /// 17 ağustos depreminden beri şizofreni tedavisi görüyorum %45 engelliyim. 2022 de erken emeklilik düşünüyorum Sizlere de geçmiş olsun.

perseküsyon

emeklilik düşünüyorum demşsin neden 2022 kaç yıldır memursun daha önce sigorta girişin varmıydı

perseküsyon
@BÜTÜNÜYLE FARKINDAYIM

Ben engelli statüsünde memur olduğunu varsayarak 5400 hizmet günü ile emekli olur demiştim. Ama evet, eğer memur olmadan önce alınmış %40 rapor yoksa ya da engelli statüsünde memur olunmamışsa, söylediğin gibi, 6480 hizmet günü ile emekli olur.

Ne zaman erken engelli emeklisi olabilirim ?

%45 şizofren Tedavi başlangıcı 1999 yazı. Memuriyete başlangıç 2004 ocak. Vergi indirimine de tabiyim. Bu koşullarda ne zaman erken engelli emeklisi olabilirim. Teşekkürler...

OturanBoğa

2004 ocakta atandım %45 engelliyim 5100 prim günüm var Ne zaman erken emekli olabilirim ?

@perseküsyon
Evet özel mesajınıza, "forumda detaylı olarak konu açın elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım" dedim.

Sorunuzu 2022 engelli aylığı ile ilgili bir konunun altına yazmışsınız.
Moderatörler bu mesajı ilgili yere taşıyabilir, cevabımı göremezsiniz düşüncesiyle hemen cevap vermedim.

Böyle olmasa dahi sorunuzun üzerinden henüz 3 saat bile gecmemişken özel mesaj yoluyla "konu açtım ilgilenmediniz" şeklindeki siteminiz yersiz bence.

Konuya gelelim:

Size daha net cevap verebilmek açısından bir kaç detayı da bilmem gerekiyor, verdiğiniz bilgiler yetersiz.

1- 2004 yılında memuriyete engelli kadrosu ile mi, yoksa normal kadro ile mi atandınız ?
2- "Memuriyet öncesinde de rahatsızlığım vardı" demişsiniz, engeliniz doğuştan mı, ya da memuriyete atanmadan önceki bir tarihte alınmış en az %40 ve üzeri bir raporunuz var mı ? Belgeleyebiliyor musunuz ?
Bunları cevaplayın lütfen.

Ufukalp

1- 2004 yılında memuriyete normal kadro ile atandım

2- Memuriyeten önce alınmış %40 üzeri raporum yok ama ilaç raporları vs. var

perseküsyon
Memuriyet başlangıç tarihiniz 1 Ekim 2008 sonrası olduğu için erken emeklilik yönünden 5510 sayılı yasanın geçici 4. maddesine tabisiniz.

Bu madde şu şekildedir:
Geçici 4. madde:

Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce 5434 sayılı Kanun hükümlerine tabi olarak çalışmaya başlamış olup, çalışmaya başlamadan önce ilgili mevzuatına göre alınmış ve en az % 40 oranında özürlü olduklarını gösterir sağlık kurulu raporu bulunanlar ile en az % 40 oranında doğuştan özürlü olduklarını belgeleyenlerden aylık talep tarihinde bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı olanlara; en az 5400 gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş ya da emekli keseneği ödenmiş olması kaydıyla, istekleri halinde bu madde hükümleri esas alınarak yaşlılık aylığı bağlanır.

Ancak çalışmaya başladıktan sonra, Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının

a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,

gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla, haklarında bu fıkra hükümleri uygulanır.

Memuriyet başlangıç tarihinden önceye ait raporunuz olmadığından ve %45 oranındaki mevcut raporunuz göz önüne alındığında yukarıdaki maddenin ikinci paragrafının "b" şıkkına uygun olduğunuz görülmektedir.
Buna göre emeklilik şartlarınız 6480 gündür. (18 yıl)

İlgili maddenin a ve b bendindeki özür oranlarına karşılık gerekli prim gün sayısı bu şekilde veriliyor pekiyi kişinin özür oranı %60 veya üzeri ise ancak malülen değilde yine de engelli emekli olmak istiyorsa bu durumda aynı maddeye göre gerekli olan prim gün sayısı kaç gün olmalı ?

a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,

perseküsyon
6480 gün tamamlanmışsa hemen olabilirsin benim bildiğim kadarıyla. HİTAP'a rapor nasıl işleniyor yalnız onu bilmiyorum. İşleten arkadaşlar açıklama yaparsa iyi olur.

bipolarikipolmaz

Hocam ben erken engelli emekliliği soruyorum.Senin yazdığın şekilde mi oluyor ? İlçe milli eğitime gittiğimde 4 senen daha var dediler. Biraz kafam karıştı.

perseküsyon
merhaba hitapta 18 yıl hizmetinizi görebiliyorsanız emekli olabilirsiniz 4 yılınız olduğunu söyleyen kişi işi bilmeyen birisi olabilir, dilekçe verin resmi yazı ile cevap versinler size sonrası kolay, saygılar...

kaan irşad

Hitap hizmet dökümü'ne girdiğimde """Emeklilikte 18 sigortalılık yılına tabidir. Maluliyet durumunun SGK tarafından onaylanması halinde emekliliğe hak kazanır""" diye yazıyor ve "toplam hizmet süresi" olarak 18 yıl 2 ay 0 gün olarak gözüküyor Yani sizin önceki yorumunuza dayanarak şu anda emeklilik hakkı kazanmış oluyor muyum ? :) Böyleyse güzel haber... Teşekkürler

OturanBoğa

1999'da şizofreni teşhisi konuldu 05.01.2004 tarihinde MEB'e atandım. 3. derece vergi indirimine tabiyim. 18 seneyi tamamladım. Erken emekli olabilir miyim ?

"Memuriyet başlangıç tarihiniz 1 Ekim 2008 sonrası olduğu için erken emeklilik yönünden 5510 sayılı yasanın geçici 4. maddesine tabisiniz."

20 no'lu (üstteki) mesajda bana hitaben böyle yazılıyor ama ben 2004 OCAK AYINDA atandım

@perseküsyon,

Emekliliğin şu maddedir. Gerisini önemseme:

"b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,"

Üst Alt