Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

5 yılı dolmadan ve ÖTV'si ödeyerek aracımı satmıştım. Yeni araç almak için 5 yıl beklemeli miyim?

mina1323

Üye
Konular
6
Reaksiyonlar
0
MERHABA %97 ENGELLİ RAPORUYLA ALMIŞ OLDUĞUMUZ ARACIMIZI SATMAK DURUMUNDA KALDIK GİB TEN ÖZELGE TALEP ETTİM VE ŞU ŞEKİLDE YANIT GELDİ BÖYLE BİR DURUM YAŞAYAN VAR MI VE DAHA ÖNCE SİTEDE DAVA AÇILARAK 5 YILI BEKLEMEDEN ARAÇ ALABİLEN ARKADAŞLARIN VARLIĞINDAN BAHSEDİLMİŞTİ YARDIMCI OLURSANIZ PROSEDÜR İŞLEYİŞ HAKKIN DA SEVİNİRİM. dAVA AÇSAM NE KADAR SÜRE DE SONUÇLANIR?

İlgi : 12.01.2024 tarihli VE 4248 evrak kayıt sayılı özelge talep formunuz.

İlgide kayıtlı özelge talep formunda; babanızın %97 oranında engelli raporunun olduğunu ve özel tüketim vergisi istisnasından yararlanarak bir araç aldığını ancak söz konusu aracı 5 yıllık süre dolmadan sattığını ve özel tüketim vergisinin ödendiğini belirterek, ÖTV tutarı geri ödendiği için yeni bir araç alma hakkının bulunup bulunmadığı hususunda Başkanlığımızdan görüş talep ettiğiniz anlaşılmaktadır.

4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun;

7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendiyle, Kanuna ekli (II) sayılı listede yer alan kayıt ve tescile tabi bazı taşıtların, bentte sayılan şartları taşıyanlar tarafından beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı ÖTV'den istisna edilmiş olup, bu istisna uygulamasının usul ve esaslarına ilişkin açıklamalar ise Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinin (II/C/1) bölümünde yapılmıştır.

Söz konusu tebliğin Ortak Hususlar başlıklı II/C/1.5 bölümünde;

"Bu istisnadan yararlanılarak ilk iktisabı yapılan taşıtın ilk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmeden satışı veya devrinde, ÖTV'sinin ödenmiş olması, söz konusu taşıtın ilk iktisabından itibaren beş yıllık süre içinde ilk iktisabı yapılacak diğer bir taşıt için istisnadan yararlanmayı sağlamaz.

Bu istisna kapsamında ilk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçtikten sonra, istisnadan yararlanan kişinin, Kanunun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendi kapsamında iktisap edeceği bir başka taşıt için de ÖTV istisnası uygulanması mümkün olup, bu şekilde istisnadan yararlanılabilmesi için eldeki taşıtın satılması veya devri aranmaz." şeklinde açıklamalara yer verilmiştir.

Diğer taraftan 213 Sayılı Vergi Usul Kanununun 413 üncü maddesine dayanılarak hazırlanan "Mükelleflerin İzahat Taleplerinin Cevaplandırılmasına Dair Yönetmeliğin" 8/(1) maddesinde "Özelge, mükelleflerin ve vergi sorumlularının vergi durumları ve vergi uygulaması bakımından müphem ve tereddüdü mucip gördükleri hususlar hakkındaki izahat taleplerine ilişkin olarak verilir." hükmü ile aynı maddenin 2 (a) bölümünde de "Başkalarının vergi durumları hakkında bilgi ve izahat talepleri"nin özelge kapsamında değerlendirilemeyeceği belirlenmiştir.

Buna göre, babanız Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7/2 nci maddesinde belirtilen araçları beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere engelli istisnasından yararlanarak ilk iktisap kapsamında edinebileceğinden, ilk iktisap tarihinden itibaren beş yıl dolmadan ikinci bir aracı ÖTV istisnasından yararlanılarak satın alması mümkün bulunmamaktadır.

İş bu yazımız Mükelleflerin İzahat Taleplerinin Cevaplandırılmasına Dair Yönetmeliğin 8 inci maddesine göre özelge mahiyetinde olmayıp bilgilendirme amacıyla yazılmıştır.

Bilgilerinize rica ederim.

Güngör GÖNÜLTAŞ

Bu belge, güvenli elektronik imza ile imzalanmıştır.
Belge Doğrulama Kodu: TRLBSPS2S Belge Doğrulama Adresi: Gelir İdaresi Başkanlığı - Elektronik Belge Yönetim Sistemi Evrak Doğrulama

@KKELEBEKK

DAHA ÖNCE DAVA AÇIP BU HAKKI KAZANMIŞ VE 5 YIL BEKLEMEDEN ARAÇ ALAN ARKADAŞLAR VAR DI BİR KAÇ MAHKEME KARARINA DENK GELMİŞTİM. O ARKADAŞLAR TEKRAR PAYLAŞIRSA MAHKEMEM KAARARLARINI BENDE DAVA AÇMAYI DÜŞÜNÜYORUM.

Bu konu hakkında bende dava açmayı düşünüyom fakat örnek teşkil eden bir davaya rastlamadım bunun için cimere yazmıştım ama aynı şeyi göndermişler. Normalde burda devletin bir kaybının olmadığı ve engellininde bir kazanç sağlamadığı açık sonuçta ödemediği tüm vergileri ödüyor.

@akın16

KESİNLİKLE MUAFİYETİMİZİ AYNEN İADE ETTİĞİMİZ İÇİN KULLANABİLYOR OLMAMIZ AKLA EN UYGUN OLANI. OTURANBOĞA NIN PAYLAŞTIĞI BİR KAÇ MAHKEME KARARI VARDI BU KONUUYLA İLGİLİ ARTARSA AÇILAN DAVALAR İŞLERİMİZ DAHA KOLAYLAŞIR BU DA YASA DA YERİNİ ALIR GİBİ BİR AÇIKLAMASI DA VARDI PLATFORMU KULLANMAYI ÇOK BİLMİYORUM ONU DA ETİKETLEYEBİLİRSENİZ KONUŞMAYA ELİNDE Kİ DAHA ÖNCE PAYLAŞTIĞI MAHKEME DİLEKÇE ÖRNEKLERİNİ PAYLAŞABİLİR DİYE DÜŞÜNÜYORUM.

ama en basit dava 2 yıl sürüyor eğer devlet kurumuna açtıysanız işi yokuşa sürüp daha da uzatıyorlar .

Aslında ben yurt içinden almıycam yurt dışından alıcam getiren arkadaşlar etkisi olmaz diyorlar ama yinede ben ceza ile karşı karşıya kalmak istemiyom bu konuyu tam olarak vergi dairesi bile bilmiyor bu işi yapan danışman kurumlar yurt dışından 5 yıl beklmeden alabirisşn diyor tam tecrübeli arakadaşlar varsa bu süreci yaşayan lütfen yardım etsin

Üst Alt