Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%52 raporum olduğu için manuel vitesli araç kullanabilecek ehliyet alamayacak mıyım?

baris1935

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
1
Arkadaşlar merhaba.

2012 yılında almış olduğum B sınıf ehliyetim vardı. Küçükken beyin kanamasına bağlı sol taraflı geçici felç yaşamıştım ama iyileştim. Küçük sekel durumlar kalmıştı. Engelli raporu almaya ihtiyaç duymamıştım. Sonrasında tabi ehliyetimi de aldım normal olarak hayatıma devam ettim.

Ancak ilerleyen zamanda iş bulamama atanamama sorunları yaşayınca rapor almaya karar verdim ve başvururken kamuya atanmak için istediğimi belirttim. 2022 yılında %52 engelli raporu aldım. Bence bu oranda bir engelli değilim.

Tek göz görme alanı nöroloji ve kronik hepatit b taşıyıcılığına bağlı olarak 3 branşta. Haliyle bunu kullandım sınava girdim ve atandım. Şu anda memurum. Sadece geçmişte bu rahatsızlığı yaşamış olduğum için bu raporu alma hakkım vardı aldım ama şükür ki hayatıma kısıtsız olarak devam ediyorum.

Sol ayağımda hafif kaç güçsüzlüğü var ama bu ne araba kullanmaya engel ne de ağır işleri yapmaya.

Şimdi zaman bitiyor diye ehliyeti yenileme başvurusu yaptım aile hekimi raporun var dedi durumu anlattım. Gözle ilgili sıkıntı yok ama nöroloji bakması gerekir diye uzman hekime sevk etti. Raporu aldığım hastaneye başvurdum o da ilçe sağlığa komisyona sevk etti. Şimdi komisyona gireceğim.

Sorum şu olacak: Şimdi bana kısıtlama kodu mu verirler? Manuel araç kullanamaz mıyım? Ya da kısıtlama kodsuz normal rapor alabilir miyim? Ben normal bir sürücü gibiyim zaten. Genç yaşta manuel araçtan yoksun mu kalacağım?
Acilen önerilerinizi bekliyorum. Bu tür bir sıkıntı çıkacaksa komisyon harici ne yapabilirim özel hastane vb. Bu arada engelli raporumu 2 yılda bir yeniletiyorum aynı oranlarda sadece heyete başvurarak.

öncelikle şimdiden bol şanslar dileyim, 2 sene boyunca, bu komisyonların tarafıma verilen saçma sapan kodlarıyla mücadele ettim ititazlara rağmen kesin karar sonrasında sonuç değişmedi, ehliyet yenileme süreci uzatınca raporun 2 yıllık geçerlilik süresini bitirip sil baştan işlemleri yaparak temiz ehliyet raporu alabildim, tabi bu süreç boyunca yönetmelikleri engel durumuma göre maddeleri tek tek inceledim, sizede incelemenizi öneririm google'den "SÜRÜCÜ ADAYLARI VE SÜRÜCÜLERDE ARANACAK SAĞLIK ŞARTLARI İLEMUAYENELERİNE DAİR YÖNETMELİK(1)" diye aratın 6 sayfalık çıkar ;)

Hocam yönetmeliği inceledim aslında başıma gelecekten de emindim. Ben rapordan sonra heyete tekrar başvurup aslında ötv indirimli araç alayım bari diye başvurdum para ve zamanda harcadım. Ama raporu veren kurul değerlendirmeye bile almayıp böyle bir hakkımın bulunmadığını belirttiler. İllede ortopedik engel ameliyat falan dediler. Şimdide tersini düşünün normal ehliyetimi alacağım hayır sana komisyon baksın deniyor. Eğer başıma arada kalma sıkıntıları gelecekse ben bu komisyona girmek istemiyorum. Varsa alternatif bir yolu özel hastane tanıdık hekim yolu falan halletmek istiyorum. Artık ne ötv muafiyeti ne araç alımı isteğim ihtiyacım yok. Verilmesin.

Bende aynı şekilde komisyon sevk edildim. Komisyona girdiğime çok pişmanım. Benim raporum 2025 Martta bitiyor ve elimde eski tip ehliyet var. Ne yapacağımı bilmiyorum. Temiz ehliyet raporunu nerden anladınız ?

Bilen arkadaşlar cevap yazsınlar lütfen. Mesela raporlarımız süreli. Süresi bitti yenilemedim. O sırada da normal ehliyetimi yenilemek için başvurdum diyelim. Aile hekimi bana yine sen engelli statüsünde ehliyet alacaksın diye yönlendirecek mi yoksa raporun bitmiş deyip normal muayene yapıp sağlık raporunu verecek mi?

İşlemlerine devam edersen komisyon sevk olacaksın. Komisyondan sana kodlu ehliyet gelecek ve her aracı kullanamayacaksın. Ortopedik engelli olan birine sürücü olur raporu veren özel hastane bulmamız lazım.

@baris1935,

otomatik vites kullanır ibaresi eklenecektir,artık normal vites araba kullanamayacaksınız.

ben 30 yıllık b ehliyetimi engelliye çevirdim komisyona girdim sağ ayak kısalığım vardı,şimdi soldan gaz pedallı araç aldım ama otomatik olarak kullanıyorum,pedal portatif kalkıp iniyor.ötv den ve mtv den yararlandım

@OnLyRecep,

Öyle bir hastane bulmak imkansız vermezler. Ben komisyona sevk edildim kayıt yaptılar ama başka yolu varsa girmeyip kodlu ehliyet almak istemiyorum. Gerekirse kalsın yenilemem. Sonradan bi şekilde yeniden yenileme başvurusu yapacağım ama önemli olan raporlarımı görmemeleri ve normal muayene yapmaları.

@turan1977,
Tam tersine bende manuel araçtan kısıtlanmak istemiyorum. Kullanamayacak bir engelim yok. Ötv indirimi falan da istemiyorum artık gerek yok. Şimdi bana ayın 25 ine komisyon var deyip kayıt yaptılar. O zaman girmeyim bu komisyona hiç. Bi yolunu sonrasında normal rapor alayım. Ben söylemedikten sonra zaten hiçbir doktorun senin engelin var demesi anlaması mümkün değil.

Mevcutta elimde eski tip B sınıfı ehliyet var. 2014 yılında aldım. Yeni tip ehliyet için sağlık ocağına gittim. %40 Engelli raporum var diye hastaneye ortopedi ve noroloji sevk etti. Ortopedi ve noroloji komisyona sevk etti. Komisyondan tertibatlı araç kullanabilir kararı çıktı. İtiraz ettim. 2. komisyona girdim. 2. komisyonda ambulans kullanamaz diye madde koydular. 1. komisyon ile 2. komisyon farklı karar olduğu için 3. komisyon ankara yönlendirdiler. 3. komisyonda 1. komisyon kararı ile aynı çıktı. 16.03.2025 kadar geçerli ehliyet raporum bu şekildedir.

Şimdi ehliyet raporum süresini bitmesini mi beklesem yoksa ehliyetimi yenilesem mi kararsız kaldım.

@OnLyRecep,

tertibatlı araç kullanabilir kararı çıkmış yani ÖTV indiriminden faydalanabilirdiniz ne güzel işte neden itiraz ettinizki ? 102 nolu ambulans, resmi ticari araç kullanamaz maddesi banada verdiler ki 2009 yılındada vermişlerdi, o zamandan beride ihtiyaç olmadı zaten

Şimdi kesin karar 2025 yılına sarkacağından dolayı bu raporla yeni ehliyeti almanız mantıklı olacaktır, yenilenmemesi durumunda ne kadar doğru bilmiyorum ama cezai işlem yapılacakmış, ceza işlemine sağlık raporunu beyan etsenden şahsi tercih olacağından dikkate alacaklarını sanmam

Ben manuel araç kullanmak istiyorum. 10 senedir kullanıyorum. Normal B sınıfı istiyorum. Şimdi yenilesem raporum bittiğinden yeniden rapor alsam ehliyet ne olacak onuda merak ediyorum.

Kesin raporunuzda son heyette girdiğinizde hangi kodlar verildi ?

@OnLyRecep,
Aslında herkes ne güzel ötv indirimin oluyor diyor ama bu kadarcık indirime ve uğraşa gerek bile yok bence. Sonuçta kısıtlıyor seni manuele binme ticariye binme falan. Ee zaruri ihtiyaç oldu napıcam ben. Sizin rahatsızlığınız ne tam olarak? Komisyon ne tür bir inceleme yaptı neye göre karar kıldı. Ben mesela sağlıklı olduğumu ve kısıtlama almadan ehliyet almam gerektiğine nasıl ikna edebilirim?

@baris1935,
Kurulu ikna edemezsin. Seni hiç takmıyorlar. Bana pedala basma hareketi yap dedi. Başka bir şey yok. Benim sağ ayak parmak ucu basıyorum.

@16Caner16,
01.01 Gözlük 10.02 Otomatik vites 32.01 Tek elle idare edilen kombine fren ve hızlanma sistemi 35.05 Direksiyon ve hız ile frenleme mekanizmalarının kontrolünü kaybetmeden idare edilebilen kontrol cihazları 40.11 Direksiyon simidinde yardımcı cihaz ( topuz,direksiyon çatalı vb. ) 47. İki tekerlikli araç kullanamaz. 78. Sadece otomatik vitesli araç kullanabilir. 102. ticari araç,resmi araç ambulans kullanamaz.

İşte bu yüzden bu kurul komisyonlardan çok çekiyoruz. Ötv için başvurursun sen normal bir sürücü gibisin alamazsın derler. Normal ehliyet istersin bu seferde sen engellisin deyip kısıtlarlar. İllaki insanı illegal yollara başvurtmayı istiyorlar ki her türlü yolunu bulup insanlar halleder yeter ki koştur.

• Beğen
Reaksiyonlar: oxzd
@baris1935,
Komisyona katılmazsan 2 yıl cezası var. 2 yıl komisyona giremiyorsun bilgin olsun. Komisyon da seni adam yerine koyup sana göre kararlar almıyorlar tamamen kendi istekleri doğrultusunda karar alıyorlar. Şansın olacak ve iyi bir komisyona denk geleceksin. Birinin bu sürücü olamaz dediğine öbürü tertibat kodlarını ayarlıyor sürücü olur diyor. %99 ihtimal ile şansa dayalı bir sistem aynı mülakatlar gibi

Kodlu sağlık raporum Mart 2025 bitiyor. Ehliyet yenilesem mi yoksa bekleyip yeni rapor alıp yenilesem sizce ne yapmalıyım. ?

Konu başlığında durumumu belirtmiştim ve bir uzatmanın geleceğini düşünüyordum ve bugün karar çıktı ve yenileme temmuz 2025'e uzatıldı. Maalesef acele etmenin ve tecrübesizliğin sıkıntısını yaşadım diyebilirim. Sormadan etmeden aile hekimine falan gittik. Bu hafta birkaç yere sordum ve bir tıp merkezi varmış burda direkt oraya başvurup ehliyet raporu alınıyormuş ama bunu geç öğrendim. Para ödeyerek aslında normal ehliyet yenileme yaptırabilirmişiz. Şu komisyon kaydını aile hekimi sevkini iptalini araştırdım ama yapmıyorlarmış sanırım. Yoksa sıfırdan başvurup diğer taraftan serbestçe alırdım. Komisyonla tekrar görüşüp bir yol bulmaya çalışacağım yine. Doktorlarla görüştüm komisyondan korkmaya gerek yok kısıtlama çıkmaz diyorlar herkes derdini komisyona anlatmalı diyorlar ama ben güvenemiyorum. Aktif araç kullanan yeterli olan yüzlerce kişiye sürücü olamaz raporu vermiş bu komisyonlar yüzlerine bile bakmadan. Nasıl güveneceğiz ki?

Pazartesi komisyona girdim ve 3 gün sora rapor çıktı. Korktuğum gibi sadece otomik araç kullanır kısıtı koydular. İl sağlık müdürlüğü'ne itiraz edeceğim. Komisyon anlatıldığı gibi ne kimsenin yüzüne bakıyor ne derdini dinliyor. Kodları bile yazdırmaya dikkat etmedikleri sekretere bıraktıkları intibası bile var. Sonuna kadar koşturacağım bu süreci. Bakalım ne olacak

@mehmet1903bjk,
Maalesef ötv'den yararlanamıyorum. Üst konularda yazdım. Engelim nörolojik. Ortopedi olmadığı için verilmiyor hatta olsa bile hareket ettirici aksamda özel tertibatlı araç kullanması gerekir ibaresi yazılmıyor ve başvuru dikkate dahi alınmıyor. Ötv beklentim isteğim yok 15 yıllık manuel sürücüyüm.

@baris1935,
Hocam kafalarına göre iş yapıyorlar. Bana sehven gözlük yazdılar yanına 3 yıl kontrolü çaktılar. Zar zor Gözlüğü kaldırttım çünkü gözlük kullanmıyorum ve gözlerim sağlam. 3 yıl kontrolü kaldırtmayı unuttum gözlük vs olunca 3 yıl kontrol ekleniyormuş pisi pisine 3 yıl sonra ehliyet tehlikeye girdi.

Bu sefer de Ambulans,Ticari Araç kullanamaz kodu eklemişler. Adamlar bir şeyler eklemek istiyor. Ambulans ticari araç kullanacağım yok ama madem o kod gerekiyordu neden ilk sürücü olur belgesine eklemediler ? Tamamen yazılı kağıdını dolduran öğrenci gibi belli standartlarda bir şeyler ekliyorlar.

@Polmiks,
3 yıllık kontrole gerek kalmadan rapor 2 yıl geçerli. 2 yıl sonra yenileme başvurusu yapsan bu başvuruyu da özel tıp merkezlerinden yapsan olmaz mı? Bilgileri gizleyip oradan bi şekilde alacağın normal raporla yenileme başvurunda acaba nüfusta sıkıntı yaşar mısın? Yoksa kolay hallolur o şekilde.

@baris1935,
Hocam 3 yıl kontrol yazmasa benim ehliyetim 10 yıl diğer ehliyetler gibi geçerli olur ve sağlık kontrolüne gerek kalmaz.
Ben 3 yıl sonra tekrar aynı komisyon muhabbetlerini yaşayacağım ve bana sürücü olamaz diyebilecekler. Komisyon tertibatlı 2. grup sürücü olur dedi Etlik Şehir hastanesi sürücü olamaz dedi. Hemen Etlik şehir hastanesi işlemlerini dilekçe vermek sureti ile iptal ettirdim. Ben şuan ipin ucundayım 3 yıl sonra ehliyeti elimden de alabilirler sırf komisyon hatası yüzünden

@Polmiks,
Kapsamlı itiraz dilekçeleriyle sonuç alabilirsin bence. Ama şöyle bir önerim var aldığın ehliyet zaten 10 yıl geçerli ve 3 yıl sonunda kontrole girmesen o ehliyeti o şekilde de kullanırsın kimsede sormaz sana bence. Hatta çevirmeye girsen bile. Bence o 3 yıl zamanı geldiğinde devlete aile hekimine bulaşmadan özelden alacağın raporla yenileme yapman. Nüfus kısmına takılıyor mu orası muamma işte.

@baris1935,
Hocam yenileme diye bir şey yok. Özelde geçerli değil diye biliyorum.
Aile Hekimi>Eğitim Araştırma Hastasnesi>Komisyon gerekiyor. Skolyozum var boyunumu tam omuz hizama çeviremiyorum gerçi kontrol ettiğim çoğu kişi çeviremiyor. Arka kelebek camına kadar net ve keskin görüşüm var. Omuz vs çevirme problemim yok ama Fizikçi gıcıklık yapabiliyor. Benim şansıma diğer komisyonda bulunan doktorlar fizikçiyi ikna ettiler. Arka Kamera,Kör Nokta,Ek iç yan görüş cihazı vs eklenerek sürücü olur raporu verildi. 3 yıl sonra gireceğim komisyon ne yapar bilmiyorum. Şuan hiç bilgim yok benim durumumu yaşamış olan tecrübeli birisi lazım :)

Ben itiraz edersem önce Kırıkkale, burada olur derlerse sonra Samsun'a gönderiyorlar Samsun da olur derse işleme alınıyor. Yani itiraz ettim bekleyim diye bir şey yok şehir şehir gezdirip zulüm yapıyorlar. Benim şehir şehir gezecek paramda yok çalıştığım yerden bu süreçler için alacak iznim de yok ki nasıl yapayım ? işin sonunda komple sürücü olamaz da diyebilirler bu sefer 3 yıllık ehliyet den olurum. Ben pamuk ipliğinin ucundayım.

@Polmiks,
Şu an o 3 yılın dolmadını bi bekle bakalım. O zaman tekrar bakarsın hayırlısıyla.

Üst Alt