Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

5434 Sayılı Kanunun yeni SGK kanunundaki karşılığı nerdedir?

mozenalp

Üye
Konular
20
Reaksiyonlar
6
Arkadaşlar

5434 sayılı kanunun 39. maddesinin j bendi yani engelli personel olarak istihdam edilenlerin 15 yılda emekli olabileceklerine ilişkin kanun hükmünün, yeni sgk kanunundaki karşılığı nerdedir?

Yani emeklilik için dilekçe vermeye kalksak ne yazacağız? Sgk da engellilerle ilgili sadece malulen emeklilik hükümleri var. Bizimki böyle değil.
Bu konuda yardımlarınızı bekliyorum.

Saygılar...

Hemşom bizim emeklilik zor gelir bu gidişle...:rolleyes:
Bu şartlardan birini taşıyorsan gelmiş emekliliğin...;)
Birinci derecede sakatlığı olanlar en az 15 yıl sigortalılık süresi ve en az 3600 gün,
İkinci derecede sakatlığı olanlar en az 18 yıl sigortalılık süresi ve en az 4000 gün,
Üçüncü derecede sakatlığı olanlar en az 20 yıl sigortalılık süresi ve en az 4400 gün,
http://www.engelliler.biz/haklarimiz/eemekliolmavkmabsartlari.htm

bu işçi statüsündekiler için hemşo...
Devlet memurları için durum farklı yani yine 15 yılda hak ediyoruz da yasada nerde geçiyoruz onu soruyorum. Bugün bi bakim dedim malulen emeklilikten bahsetmiş. Hem benim işe giriş 2002 o zaman 5434 sayılı hüküm yürürlükteydi. Ona tabi olmam lazım. Bu ara emekliliği hak etmiş olsak hangi kanunun hangi maddesini dayanak göstereceğiz?

Memuriyete sakat statüsünde başlayan ve o şekilde devam eden kişiler ile memuriyete başladıklarında %40 ve üzerinde sakatlığı olduğunu belgeleyen kişiler eski mevzuata göre 5400 gün hizmet ile emekliliği hak edecekler.

Memuriyetten sonra sakatlanan ya da memuriyetten önce sakat olduklarını belgeleyemeyenler ise 5510 sayılı yasaya göre emekli olacaklar:
5434 sayılı Kanuna ilişkin geçiş hükümleri
GEÇİCİ MADDE 4-
[...]
Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce 5434 sayılı Kanun hükümlerine tabi olarak çalışmaya başlamış olup, çalışmaya başlamadan önce ilgili mevzuatına göre alınmış ve en az % 40 oranında özürlü olduklarını gösterir sağlık kurulu raporu bulunanlar ile en az % 40 oranında doğuştan özürlü olduklarını belgeleyenlerden aylık talep tarihinde bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı olanlara; en az 5400 gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş ya da emekli keseneği ödenmiş olması kaydıyla, istekleri halinde bu madde hükümleri esas alınarak yaşlılık aylığı bağlanır.
Ancak çalışmaya başladıktan sonra, Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;
a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,
gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla, haklarında bu fıkra hükümleri uygulanır.

Arkadaşlar devlet memurlarında durumun nasıl olduğunu da bilen arkadaşlar açıklayabilirlerse çok memnun olacağım. Eminim benim gibi bunu merak eden bir sürü kardeşimiz de vardır.
Devlet Memuru olan engelliler halen 15 yılda emekli olabiliyorlar mı? 25 yıl çalışmış gibi mi maaş bağlanıyor? Emekli ikramiyeleri de 15 yıla göre mi 25 yıla göre mi ödeniyor?
Ben 2002 yılında memur oldum 2003 te vergi indiriminden faydalanmaya başladım. Ne zaman emekliliğe hak kazanırım?

Şimdiden teşekkürler...

Hizmet süreleri 9000'den azsa 9000 üzerinden hesaplanıyor emeklilik maaşları
İkramiyeler hizmet sürelerine göre hesaplanıyor. Burada bir avantaj söz konusu değil.

Memuriyete sakat statüsünde başlamışsanız 5400 gün hizmet süresi ile emekliliği hak edersiniz.

Üst Alt