Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

68 doğumlu %46 raporu olan kişi en erken nasıl ve hangi şartlarda emekli olabilir?

sdy

Üye
Konular
16
Reaksiyonlar
0
Selam dostlar,

Emeklilik konusunda bir problemimiz var. Konuya vakıf arkadaşların yorumlarını bekliyoruz.

Hasta 1968 doğumlu erkek, SSK başlangıç Ocak-1993, bitiş Aralık-2008. Ekonomik kriz nedeniyle işten ayrıldıktan bir süre sonra ALS (Bulber) teshisi konmuş ve bir süre sonra malülen emeklilik işlemlerine başlamış. Raporlar % 46 sakat olarak değerlendirilmiş ve malülen emeklilik talebi reddedilmiş. Aralık-2009 da itiraz dilekçesi gönderilmiş. Halen cevap bekleniyor.

Bu bilgileri dün öğrendim. Konuyu çok iyi bilmememe rağmen hastanın malulen değil de engelli emeklisi olarak (15 yıl ve 3600 iş günü, %46 engellilik oranı) emekli olabileceğini düşündüm. Diğer taraftan 5000 iş gününü tamamlaması için 613 gün kalmış, “askerlik borçlanması ile normal emekli olabilir mi” sorusu aklıma geldi, ancak normal emeklilikte yaş sorunu olur mu? Onu bilemiyorum. Bu arkadaşımız her halükarda malülen veya engelli veya normal emeklilik hakkına sahip görünüyor bence.

Ancak bize şu anda en acil gereken şey sosyal güvencenin bir an önce olması ve hastanın gereken operasyonları yaptırması, emeklilik en çok bunun için gerekli. Birilerinin onay kararını beklerken hastanın durumunun çok fazla ağırlaşması veya kaybedilmesinden endişeleniyorum. O yüzden sonuca gidecek en kısa yolu belirlemek için değerli fikirlerinizi bekliyorum.

(Burada bir açıklama yapmak istiyorum. Bulber ALS, ALS nin en ağır ve tehlikeli türüdür. Hastalık boğaz bölgesindeki kasların tutulmasıyla başlar, dolayısıyla en hayati fonksiyonlar olan yutkunma, nefes alma ve konuşma yeteneği kaybolur. Başlangıçta hastayı ayakta sapasağlam görürsünüz, sadece konuşamıyor ya da genzine su kaçırıyordur. Ancak beslenme ve solunum yetersizliğinden dolayı, hastalık hızlanır, hasta diğer hareket yeteneklerini de kaybedebilir. Bu durumda hastanın düzenli takibi, mideden beslenmesi ve solunum desteği alması gerekir. Bizim hastamızda da ilk aşamada heyet raporu aldığından, ayrıca –muhtemelen heyetteki doktorların durumu tam bilmemesi veya anlayamamasından dolayı- % 46 sakatlık oranı verilmiş. Raporun alınması üzerinden birkaç ay geçmesine rağmen, hasta konuşamıyor, yutkunamıyor, hızla kilo kaybediyor, güçsüz ve yürürken denge kaybı başlamış. Hastalığın seyrini bilmeme rağmen benim dahi inanamadığım bir hızla ilerliyor. Bunda stres, gelecek kaygısı ve hastalığın türü vb. hepsi birlikte etken oluyor. Hastanın acilen PEG ve Trakeotomi operasyonları (mide ve boğazının delinmesi) geçirmesi gerekiyor. Ancak halen çalışmadığı ve emeklilik başvurusu sonuçlanmadığı için sosyal güvencesi yok ve belirttiğim operasyonların yapılması için gereken maliyet net olarak belli değil. Yoğun bakıma girecek mi? Girerse kaç gün kalacak? Bunlar operasyon sırasında hastanın durumuna bağlı olarak değişen şeyler. Dolayısıyla sosyal güvence şart ve vaktimiz çok kısıtlı).

Herkese selam ve sevgiler.
Saadet

Çok teşekkürler İlker bey,

Vergi indirimi için tekrardan hastaneye yönlendirileceğini sanıyorum. Oysa Malülen emeklilik başvurusunun cevabında %46 engellilik oranı verilmiş. Şu anda heyete girse % 80 engellilik oranı da verilebilir ancak tekrardan hastaneye gidip heyete girme işleri için vakit harcamak istemiyoruz.
Aklıma gelen bir başka soru da malülen emeklilik, engelli emekliliği veya askerlik borçlanması prosedürüyle normal emeklik. Hangisinde maaş daha yüksek olur, hangisi daha çabuk olur, bir de emekli olduktan ve gereken operasyonlar yapıldıktan sonra son durumu belirtir bir heyet raporu alınırsa maaş farkı olabilir mi? Çünkü dediğim gibi ilk hedefimiz hastamızın hastanede tedavi hakkına kavuşması. Ancak bundan sonra ekonomik koşulları düşünelim diyoruz. Yanlış mı düşünüyorum?

Selam ve sevgiler.
Saadet

Elinizdeki rapor yeni tarihli ve güncel ise kabul edilebilir..
Zaman kaybı olacak biraz ama sabır arkadaşınız malulen emekli olamaz ise yapması gereken bu başka yol yok..
Ozman (şartlarda uygun ise) şöyle bir yol yapalım ssk lı olarak bir işyerinde 10 gün degil de 3 ay gibi ödeme yapsın ve saglıktanda faydalansın zaten bu aradada vergi ind. hakkı sonuçlanır ve emekli olur diye düşünüyorum..

Sakatlık indirimi için defterdarlığa başvurup bu hakkı elde etmeli ki elindeki %46 raporla hemen emekli olabilsin. Bu süreç eldeki raporla yürüyebilir de, şans. En çok 3 ayda sonuçlanır başvuru.

Ama önce malulen emeklilik başvurusunun sonucunu bekleyin.

Bu arada sadece sağlık güvencesi olması açısından genel sağlık sigortası primi yatırabilirsiniz...

En önce nasıl emekli olursa o avantajlıdır. Malulen ya da sakatlktan erken yaşlılık fark etmez... Bir an önce emekli olması en iyisi.

Üst Alt