Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

% 80 engelli kronik şizofren hastası için adli yardım talebi yapabilir miyiz?

kunta

Aktif Üye
Konular
158
Reaksiyonlar
5
arkadaşlar babam vefat etti ama bir kamu kurumundan alacaklı ve alacakları ödenmedi mirascılık belgesini aldık şimdi dava açmak istiyoruz kardeşim % 80 ağır engelli kronik şizofren hastası bu davayı açarken onun adına adli yardım talebinde bulunabilirmiyiz adli yardım hakkı kazanmak için nereye nasıl hangi evraklar ile başvurmak lazım
bu adli yardımın şartları nedir.

eger davayı açmazsak alacaklarımız yanacak çünkü kamu kurumu bu ücretleri ödemeyeceğini verdigimiz dilekçeye cevaben yazmış

kunta

Adli yardım alım şartları Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 334-335-336 düzenlenmiştir. Bu haktan yararlanabilmek için bulunduğunuz yerdeki baroya müracaat etmeniz gerekir. Ancak adli yardımla gelen avukatların performansları ile ilgili çeşitli sıkıntılar oluşabiliyor. Zira bazıları gönülsüz olarak dava alıyor.

Adli Yardım
Adli yardımdan yararlanacak kişiler

MADDE 334-
(1) Kendisi ve ailesinin geçimini önemli ölçüde zor duruma düşürmeksizin, gereken yargılama veya takip giderlerini kısmen veya tamamen ödeme gücünden yoksun olan kimseler, iddia ve savunmalarında, geçici hukuki korunma taleplerinde ve icra takibinde, taleplerinin açıkça dayanaktan yoksun olmaması kaydıyla adli yardımdan
yararlanabilirler.
(2) Kamuya yararlı dernek ve vakıflar, iddia ve savunmalarında haklı göründükleri ve
mali açıdan zor duruma düşmeden gerekli giderleri kısmen veya tamamen ödeyemeyecek
durumda oldukları takdirde adli yardımdan yararlanabilirler.
(3) Yabancıların adli yardımdan yararlanabilmeleri ayrıca karşılıklılık şartına bağlıdır.

Adli yardımın kapsamı

MADDE 335-
(1) Adli yardım kararı, ilgiliye, aşağıdaki hususları sağlar:
a) Yapılacak tüm yargılama ve takip giderlerinden geçici olarak muafiyet.
b) Yargılama ve takip giderleri için teminat göstermekten muafiyet.
c) Dava ve icra takibi sırasında yapılması gereken tüm giderlerin Devlet tarafından avans olarak ödenmesi.
ç) Davanın avukat ile takibi gerekiyorsa, ücreti sonradan ödenmek üzere bir avukat temini.

(2) Mahkeme, talepte bulunanın, yukarıdaki bentlerde düzenlenen hususlardan bir kısmından yararlanmasına da karar verebilir.

(3) Adli yardım, hükmün kesinleşmesine kadar devam eder.

Adli yardım talebi

MADDE 336-
(1) Adli yardım, asıl talep veya işin karara bağlanacağı mahkemeden; icra ve iflas takiplerinde ise takibin yapılacağı yerdeki icra mahkemesinden istenir.
(2) Talepte bulunan kişi, iddiasının özeti ile birlikte, iddiasını dayandıracağı delilleri ve yargılama giderlerini karşılayabilecek durumda olmadığını gösteren mali durumuna ilişkin belgeleri mahkemeye sunmak zorundadır.
(3) Kanun yollarına başvuru sırasında adli yardım talebi bölge adliye mahkemesine veya Yargıtaya yapılır.
(4) Adli yardım talebine ilişkin evrak, her türlü harç ve vergiden muaftır.

Üst Alt