Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%81 raporumla malulen mi yaşlılık emekliliği mi tercih etmeliyim?

gunduzm

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
3
Merhaba Kurum tarafından onaylı % 81 çalışma gücü kaybı olduğuna dair kaydım SGK da mevcut(1. derece vergi indirimim var) . Hali hazırda bir kamu kurumunda tam zamanlı kamu işçisi olarak çalışıyorum. Emeklilik şartlarım uzun süredir gerçekleşmiş durumda. Bugünlerde emeklilik mevzu çok konuşulduğu için merak ettiğim bazı hususları sormak istiyorum:

1) Emeklilik durumunda Malulen&Yaşlılık diye bir tercih var mı ? 7850 gün civarı prim var. Maaşlarımız da diğer kurumlara göre daha iyi ? Yaş ve prim gün kriterleri emeklilik için tutuyor. 2024&2025 yılı emekliliği hk. ne tavsiye edersiniz?

2) ABO oranı hesabı nasıl oluyor? Sadece ABO-2 mi % 60 olarak hesaplanıyor? 1. derece engelliliğin tek avantajı bu mudur emeklilikte ? Emeklilik kararında maaş miktarı da önemli olacak. SGK nın web sitesinde görünen maaş ne kadar değişir? Zira ABO % 57 gözüküyor SGK da.

Şimdiden teşekkür ederim.

@gunduzm, Malulen değil erken emekliliği tercih etmeniz daha iyi olur sizin durumunuz için.
Malulen emeklilik 10 yıl 1800 gün civarında emekli olmak isteyenler için ve prosedürü çok daha fazla.
Sizin bu kadar primle malulen değil erken emekliliği tercih etmeniz gerekiyor.

Ne kadar erken emekli olursanız o kadar iyi olur mantığı var çünkü erken emeklilik sonrası SGDP kesintisi ile sigortalı olarak çalışmaya devam edebiliyorsunuz.

Erken emeklilik için ssk (4a)'dan emekli olacakların vergi indirimi alması şart. Tek avantajı bu, bunun dışında emeklilikte veya çalışırken çok fazla avantajı yok. SGK sitesinden sorgulama yaptığınızda çıkan rakama yakın olur.

@KKELEBEKK,

Çok teşekkür ederim

ABO-1 ABO-2 ABO-3, SGK'nın web sitesinde 71,57,47 olarak gözüküyor. 1. Derece engellilik ve Prim Gün Sayısı bu oranları hiç mi değiştirmez? Bir avantajı olmalı diye düşünüyorum?! Not: primler sürekli ve oldukça yüksekten yattı?

Moderatör tarafında düzenlendi:
Normal emeklilik ile vergi indirimi ile emeklilikte maaş bağlama oranı % 30 dur. Malulen emeklilikte ise maaş bağlama oranı % 40 tır. Az maaş almak istiyorsanız normal emekli olun. Ben malulen emekliliği seçtim. Normal emeklilerden % 10 daha fazla bağlandı maaşım.

@KKELEBEKK, bişey soracam yakınım malulen emekliliğe girdi heyete Total işitme kaybı Total konuşma yok yazdılar rapora SGK 60. Kaybetmediğini hükmetti hastalık listesindeki yazının aynisimi yazmalilar rapora ağır tanısı almalı biliyorum da yazilanlar birbirini karşilamiyor hastalık listesindeki yazının aynisimi yazilmali

@ucuncubahar

Sizde cevap verirseniz sevinirim

@OturanBoğa

Son düzenleme:
@ASGOKCE Merhaba hayırlı olsun neydi rahatsızlık SGK sorun çıkarmadı mı? Anlatılanlara göre sgk kabul etmiyor falan filan diyorlar

Sizin şartlarınızı bilmem ama ben %86 ile 4 yıl malullük maaşı aldım.Her sene kontu şarti ile maaşım bağlandı.her sene o kurula gir çık insan canından benziyor.En son 2021 de anal inkontinans raporlarını bahane ederek ,çünkü iki sene ana manometre ile test yaptırdılar ve bu oranlar her testte biraz daha fazla olmasına rağmen,SGK en son saçma bir şekilde başka bir hastaneye sevk ederek,tam mi kısmı mi inkontina diye bir şart sundu ve sonunda red verdi.Ben de vergi indirimi alarak emekliliğe geçtim.3. senedeyim.Sizin yerinizde olsam aklıma bile getirmem malullüğü

@erkandomur Ee vergi indirimi kalkacak diyorlar kalkarsa ne olacak SGK yine malul gibi emekli yapacak hastalık listesinde ağır gözüküyor hastalığım.Ne olacak o zaman

@samedo99,

Yani kanunda belirtilen açıklamada tek hastaliktan çalışma gücü kaybı ile emekli olacaksınız.Girisiniz ve prim şartlarınızı kendiniz biliyorsunuz.Emekli olup olmamak sizin kendi kararınız.Malulen emekli olanlar genelde bu kontrol muayenesinden muzdarip.Ve çoğu red geliyor

@erkandomur Çalışma gücü kaybı diyorsun ama benim orada hafif orta yok ağır var ahir tanisi alıp nasıl sigortalı çalışacaksın.ayrica o şekilde emekli oluncada sürekli vereceklerini garantisi yokki süreli emeklilik verebilir SGK

Daha önce vergi indiriminin süresine göre emekli olunuyordu yasa çıkarsa sgk kafasına göre kontrol verecek demek oluyor :)

@samedo99,

Yasa çıkarsa SGK nin sağlık kurulunun insafına kalınmış demektir.Zita bu konuda çok gaddarlar.Vergi inddirimi ile emeklilik te de kontrole cagirabilir yetki onların.Ama hem oran yüksek hem süresiz rapor ve vergi indirimi olunca bana göre araştırma ihtiyacı bile duyulmuyor.Ama dediğim gibi o kontrol şartı her halükarda SGK nin.Bir gün durduk yerde cagirabilir de gel bakalım sen hastamısin iyi misin diye.En başta dediğim gibi ben sizin yerimizde olmuş olsam vergi indirimi ile emekilik,hele de bu kanını çıkmadan başvurumu yaparım.Ama sizin kendi bileceğiniz iş.Forumda çok kişi malullük te yasadigi kötü tecrübeler var

@erkandomur Bende istiyorum vergi indirimiyle olmak ama süre 4 ay sonra doluyor ne yapalim yoksa herseyim tam süresiz

@samedo99,

İnşallah bir sıkıntı olmaz.Mecburen yine bekleyeceksin.Malulen emeklilik başvurusu yapsan bile senin elindeki raporu dikkate almıyor zaten sgk.Kendi sevk ediyor hastaneye,oradan çıkan sonuçlara göre kendi kurulu değerlendirme yapıyor.Yani yine bütün olay SGK nin sağlık kurulundan geçiyor.Dedigim gibi şartlarını bilmediğim için bir şey diyemem.Eger 2008 öncesi girisliysen Umarim süren dolana kadar bu kanun yasalasmaz.Zira senin gibi o kadar çok kişinin hakkını yiyecekler.

Üst Alt