Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

90 sigorta girişi ve 4080 gün primi olan eşim en erken ne zaman emekli olabilir?

seldom

Yeni Üye
Konular
8
Reaksiyonlar
0
28 Haziran 2011 Güncel:

merhaba,

elden takiple 17 günde emeklilik işlemlerini tamamladım çok şükür... Eşim Yaşlılık emekliliğinden yararlanmaya başladı

eşim yaklaşık 18 aydır tedavisi mümkün olmayan multiple myeloma hastası... bir tür kemik iliği kanseri... bu süreçte 2 kez omiriliğe baskı yapan kitleler nedeniyle felç geçirdi... şuanda yürüteç yardımıyla 10 adım kadar atabiliyor...1 8 aydır da raporlu...

1990 ssk başlangıcı ve 4080 prim gün sayısı var. son primi de 1700 civarında. malulen emeklilik için başvuracağız ama en iyi şartlarda bunu yapabilmek için nelere dikkat etmeliyiz?
elimizdeki hastalık ile ilgili sonuçlar vs bir işimize yarar mı? şuandaki fiziksel durumu bakıma muhtaçlık düzeyine girer mi?

yardımcı olurmusunuz?

Öncelikle eşinize geçmiş olsun.Acil şifalar dilerim.
Malulen emekli olabilmek için en az 10 yıldan beri sigortalı olmak,1800 prim günü olmak ve SGK'nın sevkedeceği bir hastaneden bakıma muhtaç ve maluliyet derecesinde engeli olmak şeklinde bir rapor alabilirseniz; Yukarıda belirtmiş olduğunuz şartlar dahilinde başvurmanız halinde eşiniz emekli olabilir.

Geçmiş olsun...

Malulen emekli olmak için zahmete girmeyin. Malulen emeklilik söz konusu olduğunda sağlık raporu vermeye yetklii heyetler ve sgk sağlık kurulu ceberrut kesiliyor başımıza!

Ben olsam, sakatlık oranı cetveli'ne göre %40 ve üzeri rapor alabiliyorsam:
1- Sakatlık indiirmi elde etmek için defterdarlığa başvururum: http://www.engelliler.biz/forum/sak...si-almak-icin-dilekce-ornegi-ve-evraklar.html
Bu başvuruyu yapabilmek için o esnada çalışıyor olmak şart. Bir işyerinde 10 gün sigortalı olup o anrada başvuru yapabilir; başvurdan sınra işten çıkabilirsiniz.
2- Bu hakkı elde ettiğim gün (malulen emeklilik için değil) erken Yaşlılık emekliliği için sigorta müdürlüğüne başvuru yaparım. SGK, varolan sakatlık indiriminize ve 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 prim gününü aşan hizmetinize karşılık, hemen emekliliği onaylayacaktır.

çok teşekkür ederek ve affınıza sığınarak bir soru daha sormak istiyorum...
erken yaşlılık ve malulen emeklilik arasında ne gibi bir fark var?(bize getirisi açısından tabiki) maaş farkı,sağlık hizmeti farkı vs gibi...

ayrıca koruyucu ailesi olduğumuz bir kızımız var, onun statüsünü korumak için shçek'na ekonomik bağımsızlığımızı kanıtlamak zorundayız acilen... bu yüzden bağlanacak maaş oranı kızımızın hayatı demek... bu konuda hangisi daha avantajlı olur?

Malulen emeklilik 10 yıl 1800 gün ve %60 rapor ile emeklilik hakkı ve aynı sağlık hizmetlerinden faydalanabilirsiniz..
Erken emeklilik ise belirli bir süre ve prim şartı ile emeklilik hakkı ve yine aynı sağlık hizmetinden faydalanabilirsiniz..
Maaş olarak erken emeklilik biraz daha fazla olur ama o kadarda ahım şahım bir rakam olmaz...
Bülent abim söylemiş ama bende söyleyeyim hemen vergi ind. hakkı alıp erken emekli olmanız daha avantajlı....

Sizin açınızdan hiç bir dezavantajı yok. Maaş olarak da sağlık güvencesi olarak da bir kayıp söz konusu değil. Aksine, iki avantaj var:
1- MAlulen emekli olmak için maluliyet cetveli'ne göre malul sayılmak gerek. Oysa erken Yaşlılık emekliliğinde %40 ve üzeri rapor sizin işinizi görüyor.
2- Malulen emekli olan biri emekliliğini durdurmadan çalışamaz. Oysa erken Yaşlılık emekliliğinden yararlanan kişi emekli maaşını alırken -sosyal güvenlik destek primi ödeyerek- çalışabilir.

merhaba,
buradaki bilgilendirilmeler sonucu engelli vergi indirimi için başvurumuzu yaptık,%69 rapor verildi.11 şubat 2011 tarihinde.bu raporun onaylanması ve bize geri dönmesi ne kadar sürer? biz bunu nasıl takip edebiliriz? ayrıca eşim hala kurumundan raporlu 21 aydır bu süreçte sonucu beklemeden istifa etse sonucu ve akabindeki erken emekliliğini etkilermi? yani çalışmıyor iken erken emeklilik hakkı olurmu vergi indirimi ile? bu arada eşimin hastalığı nüksetti ve şuanda yemeğini dahi yardımla yer durumda tekrar rapor gerekirmi yoksa bu rapor yeterli olurmu? teşekkürler şimdiden...

esınıze gecmısolsun allah sıfasını versın vergı ındırımını aldıysanız hamensskya basvurun emekı olursunuz rapor ankaraya gıdecekse 2 3 ayda gelır vergı daıresınenın telını alın ordan takıp edersınız

Selda hanım;
Hiç birşey yapmanıza gerek yok eşiniz raporlu rahat olun vergi ind.belgenizi bekleyin ve sgk ya emekli olmak için müracaat edin.Müracaatınız olan 11 şubat 2011 tarihinden sonra tarafınıza 45 gün sonra bildirilir..
Şu günlerde gelmiş bile olabilir. Maliyeden takip edebilirsiniz...

teşekkür ediyorum...Ankarayı aradık,raporumuz onaylanmış ve İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığına gönderilmiş, şimdi oradan takip etmek için bir numara istesem :) aslında bir yerde görmüştüm ama şimdi bulamıyorum...teşekkür ederim şimdiden...

çok teşekkür ederim...sürekli hastanede olduğumuz için birebir bilgi alma şansım olmuyor...işimi çok kolaylaştırıyorsunuz Allah razı olsun...Şimdi erken emeklilik için beklicez...Ama burada gördüğüm hep askerlik borçlanması yapılmış...eşimin 4080 günü ve 1990 ssk girişi var borçlanma gereklimidir?avantajı dezavantajı ne olabilir?nasıl bir süreç gerekir?%69 raporla ve bu şartlarda emekli maaşı ne kadar olabilir?

Askerlik borçlanması size hiç bir fayda sağlamaz Sizin askerlik borçlanması yapmanıza gerek yok bir defa çünkü priminiz yeterli.. Eşinizin çalıştığı iş yerine vergi ind.ile ilgili belgeler geldikten sonra sgk ya emekli olmak için müracaat edebilirsiniz..

hayir eşiniz 1991 ve öncesi sigortalı oldugu için 15 yıl 3600 gün prim koşulu var vergi indiriminizde gelmiş rahat rahat emekli olur
kolay gelsin:eek:

merhaba tekrar,
vergi indirimi raporumuz geldi, istifa edip erken yaşlılık emekliliğine başvurmamız gerektiği söylendi,

ancak bu emeklilik işlemleri 60 gün civarında sürermiş, eşim işten ayrılırsa sağlık güvencesi de sekteye uğrar diye endişeleniyorum. bir günlük bir boşluk bile bizi çok zor duruma sokar, halen tedavisi devam ediyor ve muhtemel bir nakil arefesindeyiz...
bu konuda bilgilendirirmisiniz?
istifa-emeklilik onayı arasında sağlık güvencesini nasıl devam ettirebiliriz? sağlık nedeniyle istifa olursa tazminatını alma hakkı var sanırım, teyit eder misiniz?

Hayırlı olsun Selda hanım.

Sağlık güvencesi açısından hiç merak etmeyin, eğer son bir yıllık süre içinde 90 gün ve üzeri sşgortası yatmışsa kocanızın, işten ayrıldıktan sonra 90 gün daha sigortası kapsamında sağlık güvencesi devam eder (5510/67):

60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılanlar, zorunlu sigortalıklarının sona erdiği tarihten itibaren on gün süreyle genel sağlık sigortasından yararlanırlar. Bu kişilerin sigortalılık niteliğini yitirdikleri tarihten geriye doğru bir yıl içinde 90 günlük zorunlu sigortalılıkları varsa, sigortalılık niteliğini yitirdikleri tarihten itibaren 90 gün süreyle bakmakla yükümlü olduğu kişiler dahil sağlık hizmetlerinden yararlandırılırlar

teşekkür ederim hızlı cevap için :) ama eşim 21 aydır raporlu yani primi yatmadı ama sonuçta hala sgklı görünüyor bu beni endişelendirdi,bu durum bir sıkıntı yaratırmı?

Bu detayı bilmiyorum. Bir sorun olmaz diye düşünüyorum, ama konuyu mutlaka sigorta müdürlüğüne gidip teyit ettirin. Ama yanlış bir şey yapmayın bu konuda. Dediğiniz gibi, sağlık güvencesiz kalmak fena olur.

merhaba,
sgk'ya gittim,kaç masa dolaştığımı bilmiyorum ama en son işlemleri yapan benim diyen bir memur; eğer rapor bitiminde doktordan çalışamaz raporu alır ve o raporla iş çıkışınızı yaparsanız ve bu son rapor da tarafımızdan sisteme girilirse 90 gün sağlık güvencesinden yararlanabilirsiniz, dedi...
ama evveliyatında asla olmaz, hatta eşinin üzerinden sağlık güvencesi bile kullanamaz diyenler olduğundan hala kalbim mutmain değil,
şimdilik raporumuzun bitmesini bekliyoruz sonuçta,tekrar bu sefer unkapanına gidip bilgi almayı düşünüyorum... ama sizleri de bilgilendirmek istedim.. bizimle aynı konumda olanlara referans olabilir belki diye...

Dilerim bir sorun yaşamadan emeklilik sürecini başlatıp bitirirsiniz. Takipteyiz...

merhaba,
elden takiple 17 günde emeklilik işlemlerini tamamladım çok şükür...

yardımcı olması adına yazmak istedim,ne kadar uzun süreli raporlu olursanız olun sağlık nedeniyle istifa durumunda 90+10 gün sağlık güvenceniz devam eder imiş,
ayrıca raporunuz gözetilmeden tazminat hakkınızı da alabilirmişsiniz..

gerçi eşimin şirketi bizi bu tür konularda hiç düşündürmedi sağolsunlar.. hatta heran pozisyonuna geri dönebileceğini defaatle söylediler.. bunu duymak bile çok rahatlatıcı eşim açısından öncelikle...

herkeze allah kolaylık versin...ve bu site adminlerinden allah razı olsun.. bilmeden el yordamıyla yapmak imkansız böyle şeyleri... inanın sgk çalışanları bile birçok şeyden bihaberler...

sevgiler

Hayırlı olsun Selda hanım emekli maaşınızı alınca bilgileri bizimle paylaşırsınız umarım...

paylaştım bile ilker bey :) teşekkürler iyi dilekler için..

Üst Alt