Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%97 raporu olan dedem üzerinden vasisi olan annemin ÖTV'siz araç alması!?

alpovo

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhabalar bir kaç sorum olacak bunlar aşağıdaki gibi sıralanmıştır. Engelli olan hasta alzheimer, parkinson ve böbrek yetmezliği mevcut. Rapor Oranı %97'dir. Yakınlık Derecem: Dedem
  1. Vasiliği annemin üzerine aldım ve vasi olanın araba alabilmek için ehliyete ihtiyacı var mı?
  2. Engelli olan dedem olduğu için aracı ben kullanabiliyor muyum? Eğer kullanamıyorsam mahkemeden ek karar çıkabiliyor mu? Hiç birşekilde oluru yoksa kullanırken polis yakalayınca ne olur?
  3. Rapor süresi 2 senelik aracı ne kadar süreye kadar alabilirim?

Merhabalar
Engelli adına alınan aracı kimin kullanamayacağı Karayolları Trafik Yönetmeliğinde belirlenir. ÖTV istisnasından yararlanılarak alınan aracı üzerine kayıtlı olan engelli bireyler kullanabilir. Peki, %90 engelli kişinin aracını kimler kullanabilir?

Tam teşekküllü hastaneden alınan Engelli Sağlık Kurulu raporunda %90 ve üzeri engellilik durumuna sahip olması ve raporunda “ÖTV istisnalı araç kullanabilir” ifadesinin bulunması gerekir. Ancak kişinin raporunda “Sürücü ehliyeti alabilir” ibaresi yer almıyorsa aracı, yakınlık derecesi gözetilmeksizin herkes kullanabilir.
%90 engelli bireylerin trafiğe çıkmasının uygun olmaması durumunda ise araç ruhsatına kaydettirilen 3 kişinin daha aracı kullanmasına izin verilir. Buna göre %90 ve üzerinde engelli olan kişilerin adına araçları 2. ve 3. dereceye kadar akrabaları kullanabilir.
Noter tarafından teyit edilen iş arkadaşlarının ruhsata işlenmesi hakkı saklı tutulmuştur. Ruhsatta ismi olmadığı halde aracı kullanan kişileri aracın bağlanması veya ağır para cezalarına maruz kalabilir. Üstelik hastalık ve doğum gibi acil durumlarda bile ruhsatta adı geçmeyen kişilerin dışında herhangi birinin aracı kullanması mümkün değildir. Yönetmelik bu şekilde
Rapor süresine bitimne 1 ay kala tekrardan hastanenden randevu alıp rapor almaniz gereklidir

2023'ten sonra bir karar alınmış ve %90 üzeri engelli vatandaşın 1. dereden akrabaları ve sıhhi yakınları kullanabilir diye. Acaba ek kararla 2. derece yakın kullanabiliyor mu?

Merhabalar 2023 yılından sonra vergi dairesi taahhütname ile işlem onaylar hale gelmiş. Bu taahhütnameye göre sadece 1.derece yakınlar veya sıhhi yakınlar kullanabiliyor.
Ben dedem üzerinden (%97 engel oranı) ile araç aldım. Fakat aracı kullanamıyorum. Aynı evde ailemle birlikte dedeme bakıyoruz. Babamın ehliyeti var fakat geceleri çok sıkıntı çekiyor ve kullanamıyor. Arabayı da sadece babam kullanabiliyor. Torunu olarak ben nasıl kullanabilirim emsal karar alan veya aynı durumda olanlarımız var mı?
Karayolları yönetmeliği hala 3. derece yakınlar kullanabilir demekte.

Üst Alt