Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

98 yılında %45 rapor aldım, 2000'de memur oldum. Ne zaman emekli olabilirim?

cakapoo

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
1998 yılında yüzde 45 rapor aldım. hastalıgım kronik .
ama vergi indiriminde bulunmadım.
2000 yılından beri devlet memuruyum ama normal olarak işe girdim (engelli degil)
özürlülere tanınan erken emeklilikten yararlanabilirmiyim .ya da ne yapmam gerekir .yardım

Memuriyete Engelli olarak başvurmamış olsanız da memuriyetten önce alınmış %45 oranında raporunuz olduğu için prim gün sayınızı 5400'e tamamlamanız halinde Emekli sandığı 4c statüsünde erken emekli olabilirsiniz..

Dayanağınız: 5510 sayılı yasanın geçici 4. maddesi

1 Ekim 2008'den önce düz statüde memur olmuş fakat ilk memur olduğu tarihten sonra %40 ve üzerinde işgücü kaybı oluşmuş,5510/Geçici Madde 4'e tabidir ve emeklilik talebinde bulunacakları tarihte kurumun sevki ile hastaneden %40 ve üzeri rapor almaları koşuluyla:
% 60 ve üzeri ise en az 5400,
% 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,
% 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480 gün
hizmet süresi ile emekliliği hak ederler.
Yapmanız gereken prim ve yıl şartını tamamlayıp kurumunuza emekli olmak için müracaatta bulunmak ve yetkili hastaneye sevk edilerek % 40 ilâ % 49 arası rapor alarak erken emekli olmak.

98 yılında alınmış %45 raporunuz varsa, 5510 sayılı yasanın geçici 4. maddesi uyarınca 5400 gün hizmet süresi ile erken Yaşlılık emekliliğinden yararlanabilirsiniz:

Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce 5434 sayılı Kanun hükümlerine tabi olarak çalışmaya başlamış olup, çalışmaya başlamadan önce ilgili mevzuatına göre alınmış ve en az % 40 oranında özürlü olduklarını gösterir sağlık kurulu raporu bulunanlar ile en az % 40 oranında doğuştan özürlü olduklarını belgeleyenlerden aylık talep tarihinde bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının © bendi kapsamında sigortalı olanlara; en az 5400 gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş ya da emekli keseneği ödenmiş olması kaydıyla, istekleri halinde bu madde hükümleri esas alınarak yaşlılık aylığı bağlanır.

Üst Alt