Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ABO engelliler için de aynı mı uygulanmaktadır?

muhendis3232

Aktif Üye
Konular
76
Reaksiyonlar
24
[FONT=sans-serif]SORU 9: 5510 sayılı kanuna tabi memurun emekli maaşı bağlanma oranı nedir?

[/FONT]

[FONT=sans-serif]CEVAP 9: Aylık bağlama oranı 1 Ekim 2008?den sonra her yıl için yüzde 2 olarak uygulanır. Yani 25 yıl çalışan için yüzde 50 oranında aylık bağlanır.

bu engellilerde de aynı mı?[/FONT]

ben 3 yıldır bankada calısıyorum 4 yıl olunca emekli olacağım inş ozaman 4 x 2 = 8 mi olacak benim bağlanma onayım :) :) merak ettim şimdi,

[FONT=Arial]İLK DEFA 5510 SAYILI SS VE GSSK EMEKLİ OLACAK ENGELLİLER İÇİN ABO HESAPLANMASI[/FONT]
[FONT=Arial]Aylık Bağlama Oranı (ABO) :[/FONT]
[FONT=Arial] - Aylık bağlama oranı, sigortalının malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tabi geçen toplam prim ödeme gün sayısının her 360 günü için % 2 olarak uygulanır. Bu hesaplamada 360 günden eksik süreler orantılı olarak dikkate alınır. Ancak aylık bağlama oranı % 90'ı geçemez.[/FONT]
[FONT=Arial]- 28 inci maddenin dördüncü ve beşinci fıkralarına göre aylığa hak kazanan sigortalılardan;[/FONT]
[FONT=Arial]4 (a) sigortalıları için hesaplanacak aylık bağlama oranı, prim ödeme gün sayısı 7200 günden az olanlar için çalışma gücü kayıp oranının 7200 gün prim ödeme gün sayısı ile çarpımı sonucu bulunan rakamın % 60'a bölünmesi suretiyle hesaplanan gün sayısına göre (Çalışma gücü kaybı oranı x 7200 / % 60 = ABO’ya esas prim gün sayısı), % 40’ı geçmemek üzere,[/FONT]
[FONT=Arial] 4 (b) sigortalıları için hesaplanacak aylık bağlama oranı, prim ödeme gün sayısı 9000 günden az olanlar için çalışma gücü kayıp oranının 9000 gün prim ödeme gün sayısı ile çarpımı sonucu bulunan rakamın % 60'a bölünmesi suretiyle hesaplanan gün sayısına göre (Çalışma gücü kaybı oranı x 9000 / % 60 = ABO’ya esas prim gün sayısı), % 50’yi geçmemek üzere,[/FONT]
[FONT=Arial] tespit edilir. Prim ödeme gün sayısı 4 (a) sigortalıları için 7200, 4 (b) sigortalıları için 9000 günden fazla olanlar için ise toplam prim ödeme gün sayısına göre aylık bağlama oranı belirlenir.[/FONT]
[FONT=Arial]Örnek:[/FONT]
[FONT=Arial]İlk defa 4 (a) kapsamında çalışmaya başladığı tarihte malul olan ve çalışma gücü kaybı oranı %70 olarak tespit edilen sigortalının tahsis talep tarihinde prim ödeme gün sayısı 3700’dür. Sigortalının prim gün sayısı 7200 günden az olduğundan,[/FONT]
[FONT=Arial]ABO’ ya esas prim gün sayısı: Çalışma gücü kaybı oranı x 7200 / % 60[/FONT]
[FONT=Arial] :%70 x 7200/ %60 = 8400[/FONT]
[FONT=Arial] ABO : 8400/360 x 2 = 46,66 (5510 sayılı Kanunun 28 inci maddesinin dördüncü fıkrası gereğince %40 ı geçemeyeceğinden, ABO % 40 olarak uygulanır.)[/FONT]
[FONT=Arial]- Ortalama aylık kazanç ile aylık bağlama oranının çarpılmasıyla sigortalının tahsis talep yılına ait Ocak aylığı bulunur.[/FONT]
[FONT=Arial]Aylık = Ortalama Aylık Kazanç x Aylık Bağlama Oranı[/FONT]
[FONT=Arial]- Hesaplanan yaşlılık aylığı; sigortalının çalışma süreleri için prime esas günlük kazanç alt sınırları dikkate alınarak, talep yılına ait Ocak ayı itibariyle belirlenen ortalama aylık kazancının % 35’inden, sigortalının talep tarihinde bakmakla yükümlü olduğu eşi veya çocuğu varsa % 40’ından az olamaz.[/FONT]

[FONT=Arial] - Hesaplanan aylık, tahsis talep yılına ait Ocak aylığı olup, aylığın başlangıç tarihi yılın ilk altı aylık döneminde ise Ocak ödeme dönemi için aylıklara uygulanan artış oranı kadar, yılın ikinci altı aylık dönemde ise öncelikle Ocak ödeme dönemi, daha sonra Temmuz ödeme dönemi için aylıklara uygulanan artış oranları kadar artırılarak, sigortalının aylık başlangıç tarihindeki aylığı hesaplanır. [/FONT]

erhannn
daha önceden girişin vardır prim kaç yılsa çarp 2 ben öyle anladım oturanboğa bakarmıısn

muhendis3232 ozaman benim msım ne kadar olur daha bir sene calısmam gerekiyor
doğum tariğim : 02/07/1984
ilk işe giriş tarihim : 27/07/2000 Tam prim ödemsi staj değil
SSK prim Gün sayısı : 3193
engelli Rapor tariği : 07.06.2012
banka işe giriş tariğim : 16.08.2016...

hesapla bakalım :)

bizim isi ancak oturanboğa çözer :)

engelliler için farklı birşey yok mu onu demek istiyorum

Engelliler için pozitif ayrımcılık henüz maalesef yok kanunda yazan neyse o şekilde hesaplanıyor.
Ama Memursen bu yıl taleplerinde engelli emekliler için taleplerini hükümete iletti.Umarım kabul görür.

Madde 51 de detaylıca talepler yazılmış

http://www.memursen.org.tr/yayinlar/talepler2019.pdf

bu arada ABO oranlarının düzeltilmesi yönünde bir girişim oldumu hiç bildiğiniz duyduğunuz kadarıyla ,meclise verilen bir önerge vs bazında??

2000-2008 arası aylık bağlanma oranları nedir?

2000-2008 arasi aylik baglanma oranlari nedir kisiden kisiye yada calisma yillarina gore degisiyormu sabitmidir.

Tam bilmiyorum.
Aylık bağlama oranı bana;
1999 öncesi 2000 arası %60
2000 2008 arası %60
9/2008 sonra %30

2001-2008 arasi benim ABO ssk sitesinde % 45 gizukuyor bu dogrumu acama

Abo Hesabı

Arkadaşlar, 2008 yılı sonrası için Abonun %30 olduğu bilinmekte fakat bazı arkadaşların abolarını gözlemlediğimizde %36.5, %40 vb. oranlar görülmekte. Acaba bu oran farkı yani %30 dan daha fazla abo olması nasıl hesaplanmaktadır? Bilen birisi cevap yazarsa sevinirim.

2008 sonrasu abo oranını %30 yapanları Allah bildiği gibi yapsın

https://emeklimaashesapla.weebly.com/
Sitesindeki excell dosyasıyla hesaplama yapınca
Normal hesaplama da (engel oranı 0 girilerek)
Abo1 : 55
Abo2 : 35
Abo3 : 22,71

%40-%100 engel oranı girildiğinde
Abo1 : 60
Abo2 : 60
Abo3 : 30

Engel durumundan Abo oranları değişiyor,fakat maaş tamamen aynı kalıyor 2 hesaplamada da !?

Yukardaki soruma excell tablosunu hazırlayan Mali Müşavirden şöyle bir yanıt aldım ;
Göndermiş olduğunuz dosyayı inceledim.
Kazançlarınız asgari ücret olduğundan engelli emekli olarak abo larınız yükselse bile emekli aylığınız belirlenmiş olan alt sınır aylıklarının altında kaldığından alt sınır aylıklarına yükseltilmekte. Bu nedenle normal emekli aylığınız ile engelli erken emekli aylığınız aynı çıkmaktadır. Kazançlarınız asgari ücret olduğundan engelli emekli olarak abo larınız yükselse bile emekli aylığınız belirlenmiş olan alt sınır aylıklarının altında kaldığından alt sınır aylıklarına yükseltilmekte. Bu nedenle normal emekli aylığınız ile engelli erken emekli aylığınız aynı çıkmaktadır.

Aylık bağlama oranı

Herkeze selam arkadaşlar bu ABO aylık bağlama oranında 2000 ile 2008 arası olan bağlama oranım % 56 bu emekli olunca bizlerde % 60 olarakmı hesaplanıyor yani emekli olunca %4 ek bir paramı yansıyacak emekli maaşına ?

avgan

2000 ve 2008 yılları arası çalışan engellilerde abo oranı %60 çıktı bir çok kişi maaşını bu şekilde aldı

şuan her ne kadar sgk sitesinde %45 gözüksede emeklilik hesaplamasında %60 a fixlenmiş maaşa göre 500-600 tl artış demek.

öbür yandan 2008 den sonra ki abo oranı %30 dan başlıyor ve çok çok kötü 2009 2022 arası abo ornım şuan %39,86 o kadar yıl çalış oranı %0,9,86 o kadar yüksek tutardan yatmasına ragmen her ay artış oranım %0,16 ben birnebze gtü kurtarıyor gibiyim ulan benden sonra ki genç nesil emekli olduğunda günümüz şartlarının asgari ücretini dahi alamıyor olacak rezalete bakarmısınız bu kafayla ülke yönetiyorlar herşeyin ekonominin içine edilmiş mahvedilmiş

benim peder 21 yıldır emekli adam aldığı para 3.300 tl Allah belasını versin bunların evimiz barkımız olmasa mahvoluurz adamlar Türk aile sistemini güzel kullanıyor

Selamlar. Bu Abo2 oranı bildiğim kadarıyla engelli emekliliğinde %60 olarak hesaplanıyor. Fakat kanuni dayanağını bulamadım. Ayrıca emekli olup Sgk sitesinde hesaplatıp sonrasında farklı maaş alanlar ne kadar fark olduğu yazsa bu Abo2 oranın bizlere ne kadar maaş farkı yaptığını öğrenmiş oluruz. Ya da hesaplama siteleri var mı? Sgk nın sitesinde Abo2 düşük gözüküyor. Oysa engelliler için bu oran %60. Dolayısıyla Sgk nın sitesinde emekli maaşı hesaplattığımızda eksik maaş hesaplıyor. Abo2'nin %60 olmasının bize ne kadarlık maaş katkısı olur acaba?

caner111

Merhaba,engelli vergi indirimi ile emeklilik veya malulen emeklilik şartları ile emekli olan kişiler SGK kendi iç resmi yazışmaları olan yönetmelik ve tebliğler çerçevesinde ABO-2 oranı %60'dan az olamaz hükmü çerçevesinde uygulanan bir hesaplama yöntemidir.

Sizinde bahsettiğiniz gibi SGK emekli maaşı hesaplama modülünde bu durum olmadan hesaplandığı için alacağınız emekli aylığı daha düşük gösterilmektedir.Yani normal şartlarda emekli olduğunuzda alacağınız emekli maaşını SGK emekli maaşı hesaplama modülünde görmektesiniz.

ABO-2 oranının %60'a artırılması engelli arkadaşlarımızın emekli maaşı hesaplamalarına etkisi kişiye özeldir,farklıdır.

Bunun neden her kes ne ad veya sistem altında emekli olursa olsun çalışma hayatında adına yatırılan SGK prim tutarları ve SGK prim günleri üzerinden hesaplanan emekli maaşını alırlar.Sizde kendinize özgü olan SGK prim tutarlarınız ve SGK prim gün toplamınız farklı olması nedeni emekli maaşınızın ABO-2 oranına etkisi farklı olmaktadır.

Bu bağlamada genel bir tablo çizmek gerekirse %3 ila %20 arasında olan bir artış gelebileceğini söyleyebiliriz.

Saygılar.

Engellilerin Abo Yükseltilmesi İcin Cimere Yazalım

Arkadaşlar malum hepimiz engelli emeklisi olmayı bekliyoruz yada olmuşuz Aylık baglama oranlarının yükseltilmesi icin Cimere yazalım sosyal medyada adımızı duyuralım

Engellilere aylık bağlanma oranı 2000 ile 2008 arası %60'tan aşağı olamaz 2008'den sonra ise %40'tan aşağı olamaz engelli emekliliğinde bu şekildir

5510 sayılı kanuna göre ABO

İyi günler ...5510 sayılı kanuna göre erken emeklilikte ABO %80 olması için 7200 prim gün sayısımı lazım yoksa 9000 gün mü bu konuda bilgisi olan varmı

Abo 2 maaşımı ne kadar etkileyecek?

Arkadaslar merhaba,
Vergi indirimiyle emeklilikte Abo 2 60 olarak alinacagi için,
Abo 2 de
Abo 2 yuzdesi: 41
ortalama yillik kazanc 7801 tl
60 a tamamlaninca 1482 TL fark olur
Doğru mu hesaplıyorum?

01.10.2008 den sonra memur olanların emekli maaşları çok komik. 5534 sayılı kanunda bulunan emekli maaş hakları bizede uygulanmalı. çok büyük adaltesizlik

selo46

gelinen durumda 5434'lerin emekli maaşları bile yetersiz.. çoğu ilde bir ev kirası bile değil.

Yasada Engelli için ABO' nında malesef bir ayrıcalık tanınmamıştır :(

Üst Alt