Ani Başlayan İşitme Kaybı ve Kulak Çınlaması
Merhaba
Bu yazısı sadece benzer yada aynı hastalığa yakalanmış birilerine yardımcı olmak amacıyla yazıyorum. Bir gün işe giderken (sabah vakti -yakın mesafe -yürüyerek) başımı suya sokmuş gibi seslerin azaldığı anlamsızlaştığını fark ettim.
Öğleninde akşamında doktora gittim. Havalanmıyor (Yeterli hava almıyor ï) dedi her iki kulağıma tüp taktı. Bir iki gün geçmedi çınlama başladı. Methedilen bir doktora gittim Hatalı teşhis ve işlem dedi. Ben yine de bir ayı o tüplerle geçirdim hiçbir şey değişmedi methedilen doktora gittim oracıkta söktü.
Teşhis olarak da âOrta kulaktaki kemik kireçlenmişâ dedi. HER İKİ Kulağımda aynı idi. Ancak miktarın az olduğunu Ameliyatın rahat olmayacağını Kireçlenmenin artması durumunda ameliyat edeceğini söyledi. Daha doğrusu Balcalı hastanesinde doktorları önerdi daha sık yapıyorlar daha sağlam iyi olur dedi.
O doktorun az alet ve test ile koyduğu teşhisi Balcalı da onlarca çeşit test ve aletle doğruladılar ama kimse yat ameliyatını yapalım demiyordu. Git, gel, ağla, sızla, D ö r t S e n e geçirdim.
Hastalığın seyrinden bahsetmem gerekirse- ha bir çınlama, tıkanıklık, işitme kaybı, bazen diplerde ağrı, tiz sesleri fena yüksek, rahatsız edici miktarda duyma-duyarlılık. Kısaca kısık ve uzak sesleri duyamıyordum. Her harfin (yani her sesin) bir frekans değeri olduğunu öğrendim. Buna bağlı olarak bir kelimenin içindeki harflere göre bir frekans değeri oluştuğunu öğrendim fark ettim. Bazı insanların bazı seslerin mat bazılarının tiz olduğunu fark ettim. Dudağından konuşan genizden konuşan midesinden konuşan insanlar olduğunu fark ettim. Bazen birisi kulağıma eğilip bir şey söylerdi hiç duymazdım. Komik oluyordu.
Toplantılarda kimin dudakları kıpırdıyor ona bakardım çünkü özellikle toplantı odaları, makam odalarında insanlar daha kısık konuşuyorlar (gibime geliyor çünkü hiç duymuyordum). Son 2 yıl insanlara duyamıyorum, bir daha söyle, yüksek sesle söyle, bende işitme kaybı var vb demekten canım çıktı. Sağlam görünüyorsunuz insanlar anlamıyor ve alışmıyorlar (eşimden ve iş arkadaşlarımdan biliyorum). Bazen 3-4 kere söyletiyordum yine de duymuyordum.
Çınlama kafasına göre seyrediyordu. Olmayan sesleri duyma, duyduğun sesin sonsuz tekrarı, çınlama sinleme, tinleme, düğün kornası modeli, batery, rüzgar, şelale vb şeklinde ve sessiz ortamlarda ve açık havada (özellikle köy, orman, arazi gibi yerlerde) artan miktarda sürekli denecek kadar oluyordu. Yalnız şiddeti çok fazla değildi sanırım. (forumda bazıları çok fazla tarif ediyor).
En son tekrar gitme ve ameliyat için doktora baskı yapmaya karar verdik. Ve öyle yaptık. Balcalı da bir doçent dr muayene etti ve ameliyat için gün verdi. Lokal anestezi ile ameliyat oldum. Anladığım kadarıyla Üzengi kemiğini değiştirdi. Üzengi kemiği 3 mm imiş. Seramik ve platin karışımı protez miş (benzer birşeyler de olabilir). En zor üretilen protez miş. Sağ kulağım şimdi çok normal çok iyi. Sol kulağımdan da 6-7 ay sonra ameliyat olabilirmişim.
Ameliyat pek güzel geçti hiçbir sıkıntım olmadı. Şu an sağ kulağım sıfır kilometre yani. Sesleri biraz yüksek duyuyorum. Seslerin yankılarını da duyuyorum. Çocukların ve eşimin konuşmaları rahatsız olacak kadar yüksek duyuyorum. Sanırım diğer kulağım da sağlam olunca ve biraz zaman geçince normale dönecek.
Bilgi bu aşağıdaki linkte ve daha aşağıdaki sitede 3 resim var 2.sinde üzengi kemiğinin kireçlenmiş halini güzel göstermişler.
Otoskleroz (İç kulak kireçlenmesi) nedir? - Doç. Dr. Gediz Murat Serin | Türk Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Vakfı
https://www.anatomica.com.tr/orta-kulak-kireclenmesi-nedir.
Son olarak Adana Çukurova Tıp Fakültesi (BALCALI) KBB Bölümüne ve Doktoruma çok teşekkür ediyorum.
İsmini paylaşmak doğru olup olmayacağını bilemedim o yüzden paylaşmıyorum.
Geçmişolsun.