Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Annem Paranoid Şizofreni hastası, 3551 prim günü var. Nasıl ve ne zaman emekli olur?

phph

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
merhaba annem 4 ay önce paranoid şizofreni olarak hastaneye yattı 17 gün tedavi gördü 2 ay rapor verdiler 2 ayın sonunda tekrar heyete girdi ve 2 ay daha uzattılar.Raporları bitti dün doktor bi git çalış olmazsa gene rapor verip uzatırız demiş.Şimdi bugün işine geri dönmek zorunda kaldı 3551 gün ödenmiş primi var.10 yıldır aynı iş yerinde çalışıyor.Emekli olma şansı varmıdır?

SİGORTA başlangıç tarihini yazarmisiniz annenizin emekli olmasi için %40 üzeri rapor alip bunu ankaraya vergi indirimi için göndermesi lazim şuan rapor oranini işe giriş tarihini bilmedigimiz için bilemiyoruz

lakin hastalıgından %60 ve üzeri rapor alir ise 10 yıl 1800 günden malülen emekli olabilir

sakatlara tanılanan engelli emekliliğinden yararlanmak için dediğim gibi %40 ve üzeri rapor ve vergi indirimi şart

20,12,2000 girişli annem.

rapor u sadece istirat içindi.4 aydır isitatteydi malulen emeklilik için sanırım en az 6 ay en fazla 1 yıl tedavisinin sürmesi gerekiyormuş.Emeklilik için heyete giremedi bile.Şimdi istirat raporuda vermediler bi çalış demişler eğer çalışamazsan gene raporunu uzatırız.ben pek bilmiyorum ve yardımlarınızı rica ediyorum.teşekkürler

Rapor almak için şu yolu izleyin anneniz çalıştığı iş yerinden çalıştığına dair bir belge alarak bulunduğu ilin Maliyesine (mükellef hizmetler birimine) vergi ind. için müracaatta bulunsun Maliye annenizi hastaneye sevk eder ve raporunu alır %40 üstünde olur ise ve vergi ind. hakkı kazanır ise engellilere tanınan erken emeklilik hakkından faydalanarak emekli olur..
Anneniz 3 derece vergi ind hakkı alır ise (%40-%59)
19 yıl 4240 güne tabi olur
20.12.2000+19 :21.12.2019 yılında erken emekli olabilir...

Annemin tedavisi sürüyor yalnızheyete girip iş görememez raporu almamız gerek diye biliyorum sonra emekli olabilir? yanlış mı biliyorum.Şuan doktor çalışabiirsin dedi ve heyete giremedi.İş yeri de Annemin çalışamadığını performansının düşük olduğunu ve verimsiz olduğunu belirtti.ama doktor çalışacaksın demiş...

iş yerinden böyle bi yazı alıp doktora götürsek bi işimize yarar mı?

yani verimsiz olduğuna dair çalışamadığından dolayı biraz daha istirat raporu veremezlermi?

Arkadaşım dr kararını vermiş anneniz çalışma hayatına başlayacak ve ben yukarıda açıklamış olduğum işlemi yapacaksınız artık yeni bir sayfa açacaksınız eski işlemleri bi kenara koyun bu aşamada o işlemler hiç ihtiyacınız yok...

ama demiş çalışamazsan gel tekrar rapor veririm demiş istirat için. yani o yüzden diyorum iş yerinden alınan yazının etkisi olur mu? belki tekrar istirahat verecek? bu şekilde raporla 6 aya kadar uzatmalısınız dedi birisi de o yüzden emin olmak istedim. Yoksa sizin dediğiniz gibi yaparım

sanırım iş yerinde nasıl olacak çalışabilicekmi diye denemek istedi doktor.

Hiç bir şey olmaz istirahat raporu ayrı vergi ind.apayrı bir şey ..
Yada şöyle diyeyim raporlu olması vergi ind.hakkına müracaat etmesine mani değildir...

anladım hiç böyle bir bilgi almamıştım.teşekkürler.peki şöyle desem yani bu tedavi süresi içinde doktor çalışamaz raporu vermezmi ? o şekilde emekli olursa eğer sizin dediğinizi yapmamıza gerek varmı?Ya bilmiyorum o yüzden soruyorum saçmalıyorsam kusura bakmayın:S

bide vergi indiriminden yararlanması ne artı sağlayacak sadece erken emeklilik mi?

Doktorun verdiği rapor sadece çalışamaz raporu olur ve emekli olmasına imkan yaratmaz sadece çalışma hayatına atılamaz ve evde oturur, ama heyet raporu alır ise ve o rapor ile vergi ind. hakkı alır ise o zaman erken emekli olur..
Konuyu başka yerlere çekiyorsunuz şu yukarıda yazdığım işlemi bir an önce yapın..
Vergi ind. tek amacı erken emekli olmak tır zaten bu hakkı kazanamazsanız erken emekli olmayı unutun derim vergi ind.hakkı alamaz iseniz 58 yaşını 7000 gün primini tamamlayarak emekli olur..
Yani kısaca vergi ind. alamaz iseniz erken emekli olmayı unutun...

tamam şimdi anladım o zman biz bi an önce vergi indiriminden yararlanmak için başvuru yapalım.çok teşekkürler

"Hafif işlerde bile çalışmaya olanak vermeyen, tedavi ile düzelmeyen, kronik nitelik kazanmış, ağır seyirli, organik veya organik olmayan psikotik bozukluklar (demans, şizofreni, bipolar affektif bozukluk, frontal lob sendromu, paranoid vb.)" söz konusu olursa, malulen emeklilik de mümkün.

Eğer annenizde bu varsa, 10 yıl sigortalılık süresi ve 1800 gün primi fazlasıyla tamamladığı için, hemen malulen emekli olaiblir.

Bunun için tek yapması gerken şey malulen emekli olmak için sigorta müdürlüğüne başvuru yapmaktır. Hatta, malulen emeklilik için değil de, maluliyetin tespiti için başvurun, böylece ne işten ayrılmasına gerek olur ne de başka bir risk almasına... Kurum Engelli Sağlık Kurulu Raporu Düzenlemeye Yetkili Sağlık Kuruluşları Listesi'den birine sevk eder, annenizin maluliyeti gerektirecek bir durumunun olup olmadığı belirlenir, bu karar sgk bölge sağlık kuruluna gönderilir, kurul son kararını verir ve size bildirir. Eğer "malulen emekli olabilir" diye karar çıkarsa, anneniz bu sefer emeklilk talebiyle işyerinden ayrılabilir (kıdem tazminatını alarak tabii ki) ve malulen emeklilik için sigorta müdürlüğüne başvurur. Daha önce rapor aldığı ve bu rapor sgk kayıtlarına geçtiği için, yeniden rapor işleriyle uğraşmadan, hemen malulen emekliliği onanır.

Yeter ki maluliyet cetveli'ne göre yukarıdaki durum varolsun annenizde...

merhaba

Annemin durumu ile ilgili daha önce sizlere yazmıştım annem 11 yıllık sigortalı ve geçen yıl aralık ayında bu paronid şizorfeni denilen hastalığa yakalandı sürekli rapor verdi hastane en son bu ay gittiğimizde heyete sokup emeklilik talep ettiler %80 oranında rapor çıkmış.emekli olacaksın dediler evraklar ssk ya gidicekmiş orasıda onay verince olucakmış.ama bu süreç nasıl işliyor annem emekli olmadı henüz ve iş yerinden çıkışıda yapılmadı ama anneme herhangi bir evrak verilmedi iş yeri ne olarak gösterecek ? evrağın gelmesi ne kadar sürer ? emekli olamama durumu varmıdır? şimdiden teşekkürler

hastaneye sorduğumuzda biz evraklarınızı ssk ya gönderdik onların onaylamasını bekleyeceğiz size yazı gelecek dediler emekliliğe hak kazandığınıza dair.o yazı ile iş yerinize giderek tazminatınızı alacaksınız ve takip eden ay size aylık bağlanacak dediler.. doğrumudur acaba ve bu süreç ne kadar sürecek bilginiz varmı

annem ssk ya başvurdu emeklilik için anneme yazı verdiler dosyası açıldı onlar hastaneden heyet raporunu bekliyorlardı ve annem heyete girdi oran %80 çıkmış işte o evraklar şimdi ssk ya gidecek .başka birşey yapmamıza gerek varmı?

geçmiş olsun..şimdi size sgkdan yazı gelecek başvurduğunuz tarihten sonra 2 ay sonra geliyor benim bildiğim..bu aradada maaşınız birikiyor..yani 2 aylık maaş gelecek..başka bişeye gerek yok..haber bekleyin..bizide haberdar edin..

İşlemler bu şekilde olacak, bir sorun görünmüyor.

Siz önümüzdeki hafta sigorta müdürlüğüne gidip işlemlerin ne aşamada olduğunu sorun. Size verecekleri yazıyla kıdem tazminatı alarak işten ayrılacak ve emekli olacak anneniz...

Üst Alt