Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Aralıklı olarak İşsizlik Maaşı almanın kriterleri nelerdir?

rifat1977

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
merhaba arkadaşlar,
09/06/2000 tarihi ile 27/12/2006 tarihinde bir firmada çalıştım ve işten çıkarıldım. 8 aylık işsizlik maaşı bağlandı. 7 ay maaş aldıktan sonra yeni iş bulup işsizlik maaşımı dilekçe vererek durdurdum.
13/08/2007 tarihinde girdiğim son firmadan ise 28/01/2009 tarihinde çıkarıldım. son firmada 525 gün prim ödemem var.
işkura başvurdum bana durdurduğum bir önceki işsizlik ödeneğimin devam edebileceğini söylediler.
600 iş gününü doldurmadığım için benim sorum: son 3 yıl içinde 600 iş günü prim ödemesinin yeterli olması gerekmiyor mu? bir önceki çalıştığım yerden dolayı prim ödemem 600 iş gününü dolduruyor, ama maaaş bağlanmadı. 6 ay maaş bağlanmalı diye düşünüyordum. acaba işsizlik maaşı hak etdiğim bir önceki prim ödemelerim son çalıştığım firmadaki prim ödemelerine faydası olmuyor mu? son 3 yılda prim ödemelerim yeterli...
yardımcı olur ve beni aydınlatırsanız sevinirim diğre tüm koşulları yerine getiriyorum

İşsizlik maaşından yaralnmanın şartlarından biriside son 3 yılda enaz 600 gün süre ile prim ödemiş olup kendi istek ve arzuları dışında işlerine son verilmesidir.Hesaplama yaptğınızda 27/12/2006,13/08/2007 ve 28/01/2009 arasında 600 gününüz dolmuyorsa işsizlik maaşı alamazsınız.

Kural şu:
[FONT=Verdana]Sigortalı işsizler, işsizlik ödeneğinden yararlanma süresini doldurmadan tekrar işe girer ve işsizlik ödeneğinden yararlanmak için Kanunun öngördüğü şartları yerine getiremeden yeniden işsiz kalırlarsa, daha önce hak ettikleri sürelerini dolduruncaya kadar bu haktan yararlanmaya devam edeceklerdir.
[/FONT]
[FONT=Verdana]İşsizlik ödeneğinden yararlanmak için Kanunun öngördüğü şartları yerine getirmek suretiyle yeniden işsiz kalırlarsa, sadece bu yeni hak sahipliğinden doğan süre kadar işsizlik ödeneği alacaklardır. [/FONT]
[FONT=Verdana]Son iş yerinde 600 gün prim ödeyip işten çıksaydın, o zaman yeniden işsilik ödeneği hak ederdin ve 600 güne karşılık 180 gün işsizlik ödeneği alırdın.[/FONT]
[FONT=Verdana]Ama senin son çalıştığın yerdeki primlerin 525 gün. Bu durumda bu son çalışmanla işsizlik ödeneğine hak kazanamadın. [/FONT]
[FONT=Verdana][/FONT]
[FONT=Verdana]Böyle olunca, geçmiş dönem aldığın 8 aylık işsizlik ödeneğinden arda kalan 1 aylık işsizlik ödeneğini alırsın sadece. [/FONT]
[FONT=Verdana][/FONT]
[FONT=Verdana]Bundan sonrası için 525 gününü 600'e tamamladığında
[FONT=Verdana](son 3 yıl içinde en az 600 gün sigortalı olarak prim ödenmiş olduğunda yani)[/FONT], yeniden 180 günlük işsizlik ödeneğine hak kazanacaksın. [/FONT]

[FONT=Verdana][/FONT]
[FONT=Verdana][/FONT]

kusra bakmayın ama anlamadığım nokta şurasıişten çıktığınız tarihten önceki son 3 yıl içindeki prim sayınıza bakılmıyormu geriye dönük bakıldığı zaman son çalıştığım işyerinden 525 prim günüm var arada 7 ay boşluk var sonra yine ödenmiş primlerim var yani geriye dönük son üç yıl içinde 600 prim ödemem var 180 gün işsizlik maaşı hak etmem gerekmezmi saygılarımla

Hizmet akdinin feshinden önceki 120 günü sürekli olmak üzere, son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile prim ödemiş olan kişiler işsizlik ödeneğinden yararlanır.
  • 600 gün prim ödemiş olanlara 180 gün,
  • 900 gün prim ödemiş olanlara 240 gün,
  • 1080 gün ve daha fazla prim ödemiş olanlara 300 gün,
süre ile işsizlik ödeneği ödenecektir.

09/06/2000 ile 27/12/2006 arasındaki çalışmalarınız için 8 ay işsizlik ödeneğini hak etmişsiniz zaten (neden 10 ay değil de 8 ay, onu anlamadım!?). O dönemlere ait çalışmalarınızın hak ettirdiği işsizlik ödeneğinizi almışsınız, bi nevi, bonusunu harcamışsınız ve bitmiş.

13/08/2007 ile 28/01/2009 arasındaki çalışma için ise yeniden bonus birikmeye başlamış. 525 olan çalışmanız 600 olsaydı, yeniden bonuslarınızı alırdınız. Şimdi bir işyerinde 120 gün çalıştığınızda, yeniden 6 aylık işsizlik ödeneğini hak edeceksiniz.

Ben böyle anladım.

Not: Bir tek şu kafa karıştırabilir; 09/06/2000 ile 27/12/2006 arasındaki çalışmalarınızın sadece 1080 günü için işsizlik ödeneği verilmiş, geri kalan çalışma süreleri neden bir sonraki işsizlik ödeneği hak edişi için sayılmıyor?
İlla ki bu yönde bi kısıtlama vardır, ama ben bilmiyorum. Yani mevzuat, "işsizlik ödeneği alındığında, önceki döneme ait çalışma süreleri sıfırlanır" diyordur bir yerlerde...[/FONT][/COLOR]

anladım bu dediğiniz hususu işkura danışmamda fayda var sanırım birde ben 10 ay hak etmiştim orasını yanlış yazmışım kusra bakmayın işten çıktığım ve yeni işe girdiğim sekiz ay 13 gün boyunca işsizlik maaşı almıştım yardımlarınız için teşekkürler

Hocam bir konuyu anlayamadım.

Benim 300 günlük işsizlik maaşı alma hakkım vardı ve bunun 4 ayını kullandıktan sonra işe başladım.Fakat işe başladıktan 4 ay sonra işime son verildi.Bu durumda ben geriye kalan 6 ayımı kullanabilme hakkına sahip miyim?

Ya da söyle sorıyım,diyelim ben işten kendi isteğimle ayrılsaydım,o zaman kullanabilir miydim?

Üst Alt