Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Aynı evde kaldığımız kardeşime haciz geldiğinde benim eşyalarım..? [Hukuk]

basari

Aktif Üye
Konular
193
Reaksiyonlar
4
evet aynı yerde kalan haciz borcu olan kardeşimin haczi için gelcekler mesala 7 icra takibi var hakkında orda benim eşyalarımın alınmasını önlemek için ne yapmalıyım icra dairesine bi dilekçe versem etkili olurmu benim eşyalarım alınmasın diye ne yapmam lazım bu konuda acaba

bu konuyu biraz daha açayım hiç cevap gelmemiş bugün icra dairesinde araştırdım biraz bizim kardeşim 7 icra takibi var borçlarının tamamı 50 milyarı geçer yani o kadar şimdi kardeşim benim oturduğum yere ikametini almıştı ama o iç kapı 2 de ben içkapı 1 de oturuom normalde tek ev ama iki katlı altta o oturuo ona seyretmesi için tv mi vermiştim eski model bişey alt kattaki eşyaları muhtemelen alırlar ama hiç biri para etmez alt arada makinalar var buzdolabı çamaşır ve bulaşık makinası işte bunlar ortaklı mallar deyip alabileceklerini söylüolar bu nasıl olur bunlar kardeşime ait değil diyelimki aldılar bunları sonra geri nasıl alıcam vermezlerse icra dairesine dava açmam gerekecek heralde işte bu davayı nasıl açabilirim bu konuda başka ne yapabilirim acaba

Merhaba evlere haciz gelmiyor artık tasinmazlara ve banka hesaplarına ve otomabillere gelir benim kardeşimin de var haciz işlemi başlatıldı evinize haciz gelecek mesajı geliyor ve neredeyse 4 yıl oldu hala gelemediler sosyalhizmetlerden malbeyaninda bulunsun

açıklaman için saol bizim kardeş kirada otururken gelmişti orda son zamanlarda 3 takip daha başlatıldı şimdide benim oturduğum yerde kalıo onunda hakkı var orda ev gecekondu eve haciz yapabilirlermi acaba bizim kardeşin hakkına el konulabilirmi örneğin el koydular diyelim nasıl bi yol izlerler bu evle ilgili olarak acaba

Tapuda adı geçiyorsa payi satilir ilk önce teklif size sunuluyor sonrada icradan satılır

no1 no2 diye ayriliyorsa farkli adresler demektir o yuzden icra size gelmez o numaralandirma resmi ise size ait esyalari kendi evinize alin olur biter. Eve gelince onun hakkina icra koyabilirler tasinmazlar bolunemez o yuzden evin yarisini satip baskasini sizin eve ortak edemezler

şu anda ev rahmetli babam üzerinde gözüküo tescil edilmediği için o yüzden bi işlem yapılamadığı kanatindeyim peki icra tescil işlemi yapabilirmi alacağı için bize sormadan sorupta yanaşmazsak zorla yapabilirlermi bu arada onuda merak ettim

haciz edilecek mallar listesi değişti. evde yaşamın için gerekli olan hiç bir şeyi alamazlar fakat 2 tv varsa 2 buzdolabı varsa biri gider.

ev tek ise oda haciz olmaz. fakat evin değeri çok yüksekse satılır. size uygun bir ev alınır kalan haczedilir. tek ise ortalama bir daire ise kasmaya gerek yok.

Haczi caiz olmıyan mallar ve haklar:
Madde 82 – (Değişik: 18/2/1965 - 538/46 md.)Aşağıdaki şeyler haczolunamaz:
1. Devlet malları ile mahsus kanunlarında haczi caiz olmadığı gösterilen mallar,
2. (Değişik: 2/7/2012-6352/16 md.) Ekonomik faaliyeti, sermayesinden ziyade bedenî çalışmasına dayananborçlunun mesleğini sürdürebilmesi için gerekli olan her türlü eşya,
3. (Değişik: 2/7/2012-6352/16 md.) Para, kıymetli evrak, altın, gümüş, değerli taş, antika veya süs eşyası gibikıymetli şeyler hariç olmak üzere, borçlu ve aynı çatı altında yaşayan aile bireyleri için lüzumlu eşya; aynı amaçla kullanılaneşyanın birden fazla olması durumunda bunlardan biri,
4. Borçlu çiftçi ise kendisinin ve ailesinin geçimi için zaruri olan arazi ve çift hayvanları ve nakil vasıtaları ve diğereklenti ve ziraat aletleri; değilse, sanat ve mesleki için lüzumlu olan alat ve edevat ve kitapları ve arabacı, kayıkçı, hamal gibiküçük nakliye erbabının geçimlerini temin eden nakil vasıtaları,
5. Borçlu ve ailesinin idareleri için lüzumlu ise borçlunun tercih edeceği bir süt veren mandası veya ineği veyahut üçkeçi veya koyunu ve bunların üç aylık yem ve yataklıkları,
6. Borçlunun ve ailesinin iki aylık yiyecek ve yakacakları ve borçlu çiftçi ise gelecek mahsül için lazım olantohumluğu,
7. Borçlu bağ, bahçe veya meyva veya sebze yetiştiricisi ise kendisinin ve ailesinin geçimi için zaruri olan bağ bahçeve bu sanat için lüzumlu bulunan alat ve edevat,Geçimi hayvan yetiştirmeye münhasır olan borçlunun kendisi ve ailesinin maişetleri için zaruri olan miktarı ve buhayvanların üç aylık yem ve yataklıkları,
8. Borçlar Kanununun 510 uncu maddesi mucibince haczolunmamak üzere tesis edilmiş olan kaydı hayatla iratlar,
9. Memleketin ordu ve zabıta hizmetlerinde malül olanlara bağlanan emeklilik maaşları ile bu hizmetlerden birininifası sebebiyle ailelerine bağlanan maaşlar ve ordunun hava ve denizaltı mensuplarına verilen uçuş ve dalış tazminat veikramiyeleri,Askeri malüllerle, şehit yetimlerine verilen terfi zammı ve 1485 numaralı kanun hükmüne göre verilen inhisar beyiyehisseleri,
10. Bir muavenet sandığı veya cemiyeti tarafından hastalık, zaruret ve ölüm gibi hallerde bağlanan maaşlar,1262-1
11. Vücut veya sıhhat üzerine ika edilen zararlar için tazminat olarak mutazarrırın kendisine veya ailesine toptan veyairat şeklinde verilen veya verilmesi lazım gelen paralar,
12. (Değişik: 2/7/2012-6352/16 md.) Borçlunun haline münasip evi,
13. (Ek: 2/7/2012-6352/16 md.) Öğrenci bursları.Medeni Kanunun 807 nci maddesi hükmü saklıdır. 2, 3, 4, 5, 7 ve 12 numaralı bendlerdeki istisna, borcun bu eşyabedelinden doğmaması haline munhasırdır.

(Ek fıkra: 2/7/2012-6352/16 md.) Birinci fıkranın (2), (4), (7) ve (12) numaralı bentlerinde sayılan mallarınkıymetinin fazla olması durumunda, bedelinden haline münasip bir kısmı, ihtiyacını karşılayabilmesi amacıyla borçluyabırakılmak üzere haczedilerek satılır.(Ek fıkra: 2/7/2012-6352/16 md.) İcra memuru, haczi talep edilen mal veya hakların haczinin caiz olup olmadığınıdeğerlendirir ve talebin kabulüne veya reddine karar verir.

habip50

oturulan 1 ev ve sahip olunan 1 araba varsa
bunlar da borçlunun üzerine değilse; eşinin üzerine ise haciz edilirmi?

habip50 arkadaş peki usule uygun olmayan bi haciz yapılırsa ne bulursak alırız diyen icralar var mesala tehdit eder gibi konuşuyolar bazen diyelim böyle bi haciz yapıldı bunun adı resmi hırsızlık olmazmı böyle yapan icra mercine görevi kötüye kullanma yada yağma hırsızlık suçundan dava açılabilirmi açılırsa açılırsa alıcıyamı yoksa icra dairesinemi yapılır

basari

Sorumluluk:Madde 5 – (Değişik: 6/6/1985 - 3222/1 md.)İcra ve İflas Dairesi görevlilerinin kusurlarından doğan tazminat davaları, ancak idare aleyhine açılabilir. Devletin,zararın meydana gelmesinde kusuru bulunan görevlilere rücu hakkı saklıdır.Bu davalara adliye mahkemelerinde bakılır.
1242-1Zimmet:Madde 6 – (Değişik: 6/6/1985 - 3222/2 md.)İcra dairesine tevdi veya bu dairece tahsil olunan veya muhafaza altına alınan paraların,ilgili memur tarafındanzimmete geçirilmesi halinde, zimmete geçirilen miktar, cezai takibat sonucu beklenmeden ve tazmin yolunda bir hükme hacetkalmaksızın hazine tarafından derhal icra veznesine yatırılır. Devletin asıl sorumlulara rücu hakkı saklıdır.
Zarar ve ziyan davasının zamanaşımı:Madde 7 – Zarar ve ziyan davası, mutazarrır olan tarafın zararı öğrendiği günden bir sene ve her halde zarar veziyanı mucip fiilin vukuundan on sene geçmesiyle zamanaşımına uğrar.Şu kadar ki zarar ve ziyan cezayı mucip bir fiilin neticesi olupta ceza kanunları bu fiili daha uzun bir müddetlezamanaşımına tabi tutmakta ise hukuk davasında da ceza zamanaşımı cari olur.
Tutanaklar:Madde 8 – (Değişik: 18/2/1965 - 538/4 md.)İcra ve iflas daireleri yaptıkları muamelelerle kendilerine vakı talep ve beyanlar hakkında bir tutanak yaparlar. Sözlüitirazlar ile talep va beyanların altları ilgililer ve icra memuru veya yardımcısı veya katibi tarafından imzalanır.(Ek fıkra: 2/7/2012-6352/2 md.) İcra ve iflas dairelerince verilen kararlar gerekçeli olarak tutanaklara
yazılır.İlgililer bu tutanakları görebilir ve bunların örneğini alabilir.İcra ve iflas dairelerinin tutanakları, hilafı sabit oluncaya kadar muteberdir

Madde 13 – (Değişik: 6/6/1985 - 3222/3 md.)(Değişik birinci cümle: 17/7/2003-4949/2 md.) İcra ve iflâs daireleri, 4 üncü maddedeki esaslara göre icramahkemesi hâkiminin daimî gözetimi ve denetimi altındadır. Bu daireler Cumhuriyet savcıları ve adalet müfettişleri vasıtasıile denetime tabi tutulur. Cumhuriyet savcıları bu daireleri yılda en az bir defa denetlerler.

İcra ve iflas memur ve yardımcılarının disiplin cezasını gerektiren fiil ve hallerinden dolayı, haklarında DevletMemurları Kanununun disiplin cezalarına ilişkin hükümleri uygulanır.

Şikayet ve şartlar :Madde 16 – (Değişik: 3/7/1940 - 3890/1 md.)Kanunun hallini mahkemeye bıraktığı hususlar müstesna olmak üzere İcra ve İflas dairelerinin yaptığı muamelelerhakkında kanuna muhalif olmasından veya hadiseye uygun bulunmamasından dolayı icra mahkemesine şikayet olunabilir.Şikayet bu muamelelerin öğrenildiği tarihten yedi gün içinde yapılır.Bir hakkın yerine getirilmemesinden veya sebepsiz sürüncemede bırakılmasından dolayı her zaman şikayetolunabilir

değerli arkadaşlar ben maliye bölümünde lisans siyaset bilimi kamu yönetiminde yüksek lisans yaptım. icra iflas kanununu ders olarak gördüm. belirtmek isterim ki çok detaylı derin bir bilgim yok. fakat başınıza böyle bir şey gelmiş ise olay günü bir telefon veya kamera ile an be an sesli görüntü alın böylece itiraz ettiğinizde kanıtınız olur. ayrıca hacz edilecek mallar tutanak altına alınır. burdanda şikayet edersiniz.

not: avukat tutun

paranız yoksa ve hacze yetecek malınız yoksa aciz vesikası düzenlenir
Madde 105 – Haczi kabil mal bulunmazsa haciz tutanağı 143 üncü maddedeki aciz vesikası hükmündedirİcraca takdir edilen kıymete göre haczi kabil malların kifayetsizliği anlaşıldığı surette dahi tutanak muvakkat acizvesikası yerine geçerek alacaklıya 277 nci maddede yazılı hakları verir

ptal davası ve davacılar:Madde 277 – (Değişik: 3/7/1940 - 3890/1 md.)İptal davasından maksat 278, 279 ve 280 inci maddelerde yazılı tasarrufların butlanına hükmettirmektir. Bu davayıaşağıdaki şahıslar açabilirler:1 – Elinde muvakkat yahut kati aciz vesikası bulunan her alacaklı,2 – İflas idaresi yahut 245 inci maddede ve 255 inci maddenin 3 üncü fıkrasında yazılı hallerde alacaklılarınkendileri

haciz memuruna zorluk çıkarırssanız zor kullanma yetkisi vardır kilitli yerleri açtırabilir üzerinizi aratabilir zor kullanmayın.

@habip50

oturulan 1 ev ve sahip olunan 1 araba varsa
bunlar da borçlunun üzerine değilse; eşinin üzerine ise haciz edilirmi?

borç nasıl oluştu önemli olan o dur. senetle ve eşin kefil ise kredi ise eşin kefilse veya malı evlendikten sonra edinmişse, evlenmeden önce edinmişse bunu ıspatını isterler diğerlerinde haciz edilir fakat ev tekse olmaz araba geçim kaynağınızsa olmaz

özetle eşinizde büyük oranda borca ortaktır.

not. aracınız engelli aracı bile olsa haczi olur.

@habip50 arkadaş emeğin için saol şöyle bi tezat durumda var borcu olan kardeşim benim vasim vasi olmadanda dava açamıom vasim borçlu diye aynı yerdeki benim malları alıolar mesala alt katta o oturabilir ama alt ara ortak kullanım alanı orası benim buzdolabı çamaşır bulaşık makinası bu alt arada kullanıoz üstte yer yok su tesisatı falan yok şimdi bunları aldılar diyelim bunlardan birer tane var bu alım usulsüz olur ama işin ilginç yanı vasimin borcu var bunuda bahane edebilirler gibi duruo vasiyi değiştirmek için dava açmıştım hala sürüo o davada bunuda söyleyim aslında vasim olduğunu söylemedikçe dava açabiliom ama burda vasim olduğu ortaya çıkabilir böyle bi durumda nasıl dava açabilirim iki tarafı ... değnek :D deyim gerisini sen anla arkadaş

Evde ornek iki tv varsa birini alirlar artik icraya pek gelmiyorlar yani esya alma durumuna hic sahit olmadim rahat olun

Üst Alt