Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Bağkurluyum. Emeklilik başvurum reddediliyor! Ne yapmalıyım?

Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba,
Devlet hastanesinden 80% raporum var.
EA hastanesinden malulen emeklilik için tekrar rapor aldım RED GELDİ.
Red sebebi Ağır hastalık olmadığı içinmiş.

Sgk Hastalık listesinde olan 3-4 farklı hastalığım var ama hafif-orta çalışma gücü kaybı olarak geçiyor.
Hipertansiyon, diyabet, böbrek yetmezliği gibi.

Yüksek sağlık kuruluna itiraz başvurdum buradan da RED geldi.

Şu an aktif bağkurluyum.
Primim, sigortalılık sürem vs oldukça yüksek.
Şimdi nasıl bir yol izleyebilirim emeklilik için?
Tekrar itiraz mı edeyim? Dava mı açayım?

Engelli emekliliği vb farklı bir şekilde mi başvurayım?
4a ya geçsem 4a ya geçip vergi indirimi alabilir miyim? Vergi indirimi alsam o şekilde emekli olabilir miyim?

Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Engelsizdunyamumkun

2008 ekim öncesi 4a girişiniz yoksa şu an 4a ya geçerseniz yeni yönetmeliğe tabii olursunuz,aynı 4b deki süreci birebir yaşarsınız

2008 ekim öncesi 4a girişiniz varsa 4a ya tekrar başlayıp vergi indirimi alıp ve 1261 gün 4a tamamlayıp vergi indirimli emekli olabilirsiniz

De-Kont

cevabınız için teşekkür ederim.
4a ya 2000 yılında girişim var. 4A 3371 gün prim ödenmişim var.

soru-1 şimdi bağkurdan ayrılıp tekrar 4a ya mı geçiş yapmalıyım?
vergi indirimine hemen başvurabilir miyim? ya da ne kadar süre geçmesi gerekiyor?

soru-2 vergi indirimli emekli olmanın artıları eksileri var mıdır? ileride normal emekliliğe dönüşecek mi?

Engelsizdunyamumkun

1- bağkurdan emeklilik için mahkemeye ititraz vs süreci ile yıllarca uğraşmak yerine evet 4A giriş yapıp vergi indirimine başvurmalısınız,son primleriniz 1261 günden fazlası bağkur ise 1261 gün 4a ödeyip engelli vergi indirimli emekli olabilirsiniz.

Burada en önemli nokta şu,başıma gelen olaydan örnek vereyim ; 2018 yılında tekrar 4A çalışmaya başladığımda son primlerim bağkur du,vergi indirimine başvurdum onaylanıp geldi,sgk girişi ve rapor oranımla 3600 günle emekli olabiliyordum, gerek sgk ya gerekse bu forumda sorduğumda arada bağkur olduğundan son 4A primi 1261 güne tamamlamam gerektiği söylendi,normalde 3600 güne tamamlamam için 18 ay daha sgk lı olmam yeterliydi,1261 günden dolayı hem beklemem hemde günlerim 4000 günü geçecekti ve geç emekli olacaktım.
Can alıcı nokta şuydu,benim bağkur prim günüm toplam 1220 gündü,yani 1261 günü geçmemişti,bu yüzden son 4A primlerimi bağkurla beraber 3600 e tamamlayıp emekli oldum,1261 gün 4A ödemek zorunda kalmadım.İyice araştırın durumunuzu,araştırmasaydım 10 ay geç emekli olacaktım ve 10 ayda boş yere çalışacaktım

2- eksisi yok,artısı sigortalı çalışmaya devam edebilirsiniz,işyeri açabilirsiniz maaşınız kesilmez

Sevgili @De-Kont cevabın için tekrar teşekkür ederim.
Durumumuzda epey benzerlikler var.
Sana zahmet veriyorum ama bu anlattığın şey benim için çok önemli olduğundan dolayı tekrar detaylı bilgi paylaşmak istiyorum seninle. İnceleyip yol gösterirsen çok sevinirim.

4/a sigorta girişim MART 2000

2000-2014 arası 3071 gün 4/a SSK
15.01.2014-31.05.2019 arası 1937 gün 4/b BAĞKUR
01.06.2019-31.03.2020 arası 300 gün 4/a SSK
01.04.2020-31.01.2023 arası 1020 gün 4/b BAĞKUR

1 şubat 2023 itibariyle 4/a ya geçtim..
vergi indirimi başvurusu yaptım onaylandı.

bu durumda
vergi indirimi ile ne şekilde emekli olabilirim yol gösterebilirseniz çok sevinirim.

De-Kont

Malulen emekli olabilmek için tek hastalıktan 60% ve üzeri oran vermeleri gerek.

Engelsizdunyamumkun

Şu an yapman gereken 1 şubat tan itibaren 33 ay (990 gün) 4a lı çalışıp günün dolduğunda vergi indirim yazısıyla sgk ya başvurup emekli olmak

De-Kont
çok teşekkür ederim bilgiler için.
son dönemde 4/b li olduğum için ödemem gerekiyor değil mi?
990 olacağına emin misiniz acaba?
bu kısım için askerlik borçlanması vb yapabileceğim bir şey var mı? (2004 yılında 6 ay(kısa dönem) askerlik yapmıştım)

Engelsizdunyamumkun

Son bağkur priminiz 1020 gün olduğundan (yani 1260 günü geçmiyor) önceki 300 gün 4a priminizle birlikte 990 gün daha 4a lı çalıştığınızda (toplam 1290 gün oluyor,yani gerekli olan son 3.5 yıl 1261 gün 4a prim şartını yerine getirmiş oluyorsunuz ) 4a statüsünden vergi indirimli emekli olabileceksiniz.
Askerliği 2004 tarihinde yaptığınızdan son 3.5 yıl şartına bir faydası olmaz.Gününüz eksik kalsaydı o zaman borçlanabilirdiniz.

Not: son bağkur priminiz 1020 gün değilde 1260 günü geçseydi,1 şubat 2023 ten itibaren 1261 gün daha 4a lı çalışmanız gerekecekti,bu kısmı sgk da çalışanlar bile atlıyor,bakıyor arada bağkur var ,4b gün toplamına bakmadan 1261 gün daha 4a çalışman lazım diyor vergi indiriminden emeklilik için.Dediğim gibi aynısı başıma geldi ordan biliyorum,son 3 yıl bu konu muamma olmuştu benim için.en son işini düzgün yapan bir arkadaşa denk geldim o sağolsun bilgilendirdi.
Yine de sgk ya danışın.umarım işinde ilgili ve bilgili birine denk gelirsiniz

Son düzenleme:
Devlet hastanesinden 80% raporum var.
EA hastanesinden malulen emeklilik için tekrar rapor aldım RED GELDİ.
Red sebebi Ağır hastalık olmadığı içinmiş.
Sgk Hastalık listesinde olan 3-4 farklı hastalığım var ama hafif-orta çalışma gücü kaybı olarak geçiyor.
Hipertansiyon, diyabet, böbrek yetmezliği gibi.
Yüksek sağlık kuruluna itiraz başvurdum oradan da RED geldi.

İLK SİGORTA GİRİŞİM 25 MART 2000 - 4/a SSK

2000-2014 arası 3071 gün 4/a SSK
15.01.2014-31.05.2019 arası 1937 gün 4/b BAĞKUR
01.06.2019-31.03.2020 arası 300 gün 4/a SSK
01.04.2020-31.01.2023 arası 1020 gün 4/b BAĞKUR
01.02.2023-17.05.2023 arası 107 gün 4/a SSK (bu dönemde vergi indirimi yazısı aldım)
18 Mayıs 2023 te vergi indirimine istinaden emeklilik başvurusu yaptım. bu da RED oldu.
üstüme şirket olduğu için de18.05.2023dan beri de otomatik olarak bağkurluyum.

Malulen ya da vergi indirimine istinaden vb bir şekilde emekli olma ihtimalim var mıdır?
bir fikir verme yol gösterme şansınız olursa çok sevinirim.

Saygılarımla,

Engelsizdunyamumkun

Emekli olabilmek için acilen 4B sigorta prim ödemek yerine 4A ile sigortalı olmanız gerekmekte.

4B ile erken emekli olabilmek için SGK Hastalık Listesinde olan tek bir hastalıktan hafif tanısı almanız şart. Genellikle ya SGK Hastalık listesinde olmayan tanılı engellerden oran aldığımız ya da bir den fazla hastalık toplamı ile rapor aldığımız için başvurularımız SGK tarafından onaylanmıyor, reddediliyor.

Oysa 2008 öncesi 4A ile sigorta kaydınız mevcut. Halihazırda son 7 yılın 3.5 yılını 4A ile sigortalı olarak çalışırsanız, vergi indirimi ile erken emekliliğiniz mümkün.

Son 7 yıl içinde 407 Gün 4A sigortanız var. Bunu 1261 güne tamamladığınız gün vergi indirimi alarak erken emekli olmanız mümkün. Yaklaşık 2 yıl 3 Ay gibi bir zaman daha 4A ile sigorta primi ödemeniz gerekmekte.

Üst Alt