Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Bağkur'u terk etmeden 28. maddeye göre emekli olamaz mıyım?

msuygur

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar,
Emekliliğe müracaat için hastaneye sevk edildim. Diyaliz hastası olduğumdan %90 rapor aldım. memur raporumun onaylandığını emeklilik müracaatında bulunmam için daireye müracaat etmemi ancak bağkur umu durdurmamı söyledi. bağkur umu durdurmam için işyerimi kapatmam yada başkasının üzerine devretmem gerekiyor. başkasına devretmem mümkün değil. 4.700 günüm var. yaşım 38 son 3 yıldır bağkurluyum. bu şekilde erken emekli olamayacak mıyım :-((

emeklilik başvurusunda bulunurken bağkuru durdurman gerektiğini sanmıyorum malülen emeklilik başvurusunda bulunursan ve kabul edilirse bağkuru durdurman ve işyerini kapatman gerekir aksi taktirde çalıştığın tespit edilirse hak ettiğin emekli maaşın kesilir

Teşekkür ederim x55x,
peki malülen değilde 28.maddeden faydalanarak özürlü erken emekliliği ile maaşımdan SGDP kesilerek emekli olamazmıyım. böyle bir imkan yokmu?

evet olursun bende aynı durumdayım bağkuru kapatmadan emekli oldum ve sgdp ödüyorum o memur bilmiyor malulen emekliliğe göre hareket ediyor ama prim borcu olmayacak

5510 sayılı yasanın 28. maddesi şu şekildedir:

Yukarıdaki fıkralarda belirtilen yaşlılık aylıklarından yararlanabilmek için, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen sigortalının çalıştığı işten ayrıldıktan, (b) bendinde belirtilen sigortalının sigortalılığa esas faaliyete son verip vermeyeceğini beyan ettikten sonra yazılı istekte bulunmaları, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (c) bendinde belirtilen sigortalıların ise istekleri üzerine yetkili makamdan emekliye sevk onayı alındıktan sonra ilişiklerinin kesilmesi şarttır.

4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen sigortalılara yaşlılık aylığı bağlanabilmesi için ayrıca, yazılı talepte bulunduğu tarih itibarıyla genel sağlık sigortası primi dahil kendi sigortalılığı nedeniyle prim ve prime ilişkin her türlü borcunun olmaması zorunludur.​

Cuma günü emeklilik müracaatımı yaptım. Ama birtürlü 28.madde erken yaşlılık müracaatını kabul ettiremedim. onun için öncelikle malülen emeklilik müracaatında bulunmam gerektiği ve red cevabı geldikten sonra erken emeklilik müracaatında bulunabileceğim söylendi. direkt erken emekliliğe müracaat edemeyeceğim söylendi. bende mecburen malülen müracaatında bulundum. tabi vergi kaydım devam ettiği için büyük ihtimalle red cevabı gelecek. red cevabı gelince 5510 sayılı yasa 28.maddeye göre emekli olmak istediğimi belirten bir dilekçe yazıp sgk ya başvuracağım. izleyeceğim yol doğru değilmi? 4.700 günüm var. bunun son 3 yılı bağkur. yorumlarınızı bekliyorum.

Bağkur'da şefle, olmadı müdürle çıkıp konuşun. İşleminizi 2011/58 sayılı genelgenin aşağıya aktardığım maddesi uyarınca 28. maddeye göre yapmak zorundalar. Aksi halde haklarında SGK ve Başbakanlık nezdinde şikayetçi olacağınızı söyleyin...

2.2.1.2. Çalışma gücündeki kayıp oranı % 60 dan az olanlar

Çalışma gücü kayıp oranlarının % 60 ın altında olması nedeniyle malul sayılmayan sigortalılardan, sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce veya sonra çalışma gücü kayıp oranının % 60 ın altında olduğu tespit edilenlere, Kanunun 28 inci maddesinin beşinci fıkrasında yine belirli bir sigortalılık süresi ve prim gün sayısı koşullarını yerine getirmeleri halinde yaşlılık sigortasından aylık bağlanması öngörülmüştür.

Buna göre; Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurullarınca usulüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbi belgelerin incelenmesi sonucu, Ankara Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü Kocatepe Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezi bünyesindeki Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;
a) % 50 ila % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün,
b) % 40 ila % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün,
malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla herhangi bir yaş şartı aranmaksızın yaşlılık aylığına hak kazanacaktır.

Bu fıkra gereğince Ankara Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü Kocatepe Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezi bünyesindeki Sağlık Kurulunca düzenlenen raporlarda oranın % 59 ve daha üzerinde belirlendiği durumlarda da aylığa hak kazanma şartları ve oranı Kanunun 28/5-(a) bendi hükümlerine göre belirlenecektir.​

Bülent bey bütün il kurumları böyle uyguluyor benim de öyle oldu önce malulen ret sonra 28. Madde yapacak birşey yok memurlar müdürler ben her yere şikayet ettim ama olmadı
msuygur hangi ilden uğraşıyorsun

İşgüzarlık, saçmalık, ceberrutluk. Başka bir türlü izah edilemez

Bülent Bey çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için. Sayın Cemil Dişçi ben Gaziantep ten uğraşıyorum. umarım bende sizin gibi başarılı olabilirim.

sonuç kesin biraz uğraşacaksın ama sonu güzel

Üst Alt