17 senedir tekerlekli sandalye kullanıyorum. Aynı zamanda tekerlekli sandalye minderi de kullandığım için bunca yıldır bası yarası nedir bilmem! Ancak bundan 4 ay önce banyo sandalyemden kaynaklı olarak sağ dizimin hemen arkasında bayağı ciddi bir bası yarası oluştu.
Bel ve dizlerimde neredeyse sıfır hareket var ve bu nedenle otururken sağ diz seviyeme çok fazla yük biniyor. Tekerlekli sandalyede otururken bu bir sorun değil çünkü tekerlekli sandalye minderi kullanıyorum. Ama banyoda “aman bir şey olmaz” dediğim için bu yara oluştu! (Şimdi önlemini aldım tabii.)
Neyse, bu vesileyle yara tedavi sürecine dair deneyimlerimi paylaşmak istedim. Bu yöntemle burada bahse konu yarayı günde 15 saatten fazla oturduğum halde 3 ayda iyileştirdim.
ÖNEMLİ NOT: İlk günden itibaren doktor kontrolünde oldum ve tedavinin hiçbir aşamasında kendi başıma karar vermedim.
1- Her şeyden önce tekerlekli sandalyede StarLock minder kullanmak şart. Bu minderin ne alternatifi var ne de kullanılmaması gibi bir seçenek! Yara varsa ve mindere oturmak zorundaysanız bu minderi alacaksınız. Nokta.
Bu minder sayesinde minderde yaraya denk gelen hücreler tümüyle söndürülüyor ve basınçtan arındırılıyor. Diğer hücreler ise vücudun ağırlığını mükemmel şekilde karşıladığı ve yaydığı için kalçada yara olma riski tümüyle ortadan kalkıyor. Star StarLock mindere dair bilgi ve video için buraya tıklayabilirsiniz.
2- Yara tedavisi için tek bir merhem/çözüm yok. Yaraya bir şey bir süre iyi geliyor, sonra bir bakıyorsunuz iyileşme durmuş. Hemen bir diğer yönteme geçiyorum, o da bir süre iyi geliyor, sonra bir diğerine vs. Yarayı her gün kontrol etmek ve seçenekleri bir döngü halinde kullanmaya devam etmek lazım. Zaten bu iyi-kötü gelme hali hemen kendini belli ediyor. Öyle uzmanlık gerektirecek bir şey değil yani.
3- Benim yaram açık ve derindi. Dolayısıyla aşağıda aktaracaklarımı da buna göre değerlendirin:
Yaranın olştuğu zamandan bugünkü haline dek çektiğim bazı fotoğraflar (kronolojiktir:
Not 1: Yara yavaş yavaş ve dışarıdan-içeriye ve aşağıdan-yukarıya doğru küçülerek iyileşiyorsa, yara canlı/kanlı ise, yara yeteri kadar nemli ise iyileşme süreci sağlıklı ilerliyor demektir. Kuruysa, yarada sarımsı tortular varsa, tedaviye rağmen iyileşme göstermiyorsa, tedaviye rağmen akıntı devam ediyorsa, bir şeylerin iyi gitmediğini görüyorsanız, tedavi başarısız demektir.
Not 2: Yatarak tedavi her zaman çok çok çok önemli ve kıymetlidir. Ama benim gibi her gün 15 saat sandlayede oturmak zorundaysanız, aman, aman diyeyim starlock'u ihmal etmeyin.
Not 3: Steril gazlı bezi sadece ince iki bantla tutuşturun. Yani dört bir yanını bantla örtüp yarayı havasız bırakmayın. Yaranın hava alması her zaman iyidir. Bir de o bantı sakın gerdirerek yapıştırmayın. Bu da alerjiye neden olabilir. Bant doğal ölçüsündeyken gazlı bezin üstünden yapıştırılmalı.
Bel ve dizlerimde neredeyse sıfır hareket var ve bu nedenle otururken sağ diz seviyeme çok fazla yük biniyor. Tekerlekli sandalyede otururken bu bir sorun değil çünkü tekerlekli sandalye minderi kullanıyorum. Ama banyoda “aman bir şey olmaz” dediğim için bu yara oluştu! (Şimdi önlemini aldım tabii.)
Neyse, bu vesileyle yara tedavi sürecine dair deneyimlerimi paylaşmak istedim. Bu yöntemle burada bahse konu yarayı günde 15 saatten fazla oturduğum halde 3 ayda iyileştirdim.
ÖNEMLİ NOT: İlk günden itibaren doktor kontrolünde oldum ve tedavinin hiçbir aşamasında kendi başıma karar vermedim.
1- Her şeyden önce tekerlekli sandalyede StarLock minder kullanmak şart. Bu minderin ne alternatifi var ne de kullanılmaması gibi bir seçenek! Yara varsa ve mindere oturmak zorundaysanız bu minderi alacaksınız. Nokta.
Bu minder sayesinde minderde yaraya denk gelen hücreler tümüyle söndürülüyor ve basınçtan arındırılıyor. Diğer hücreler ise vücudun ağırlığını mükemmel şekilde karşıladığı ve yaydığı için kalçada yara olma riski tümüyle ortadan kalkıyor. Star StarLock mindere dair bilgi ve video için buraya tıklayabilirsiniz.
2- Yara tedavisi için tek bir merhem/çözüm yok. Yaraya bir şey bir süre iyi geliyor, sonra bir bakıyorsunuz iyileşme durmuş. Hemen bir diğer yönteme geçiyorum, o da bir süre iyi geliyor, sonra bir diğerine vs. Yarayı her gün kontrol etmek ve seçenekleri bir döngü halinde kullanmaya devam etmek lazım. Zaten bu iyi-kötü gelme hali hemen kendini belli ediyor. Öyle uzmanlık gerektirecek bir şey değil yani.
3- Benim yaram açık ve derindi. Dolayısıyla aşağıda aktaracaklarımı da buna göre değerlendirin:
- Yarada enfeksiyon varsa mutlaka antibiyotik kullanmak gerekir. Enfeksiyon sarımsı bölgelerle, aşırı kızartıyla ve kokuyla kendini belli eder. Enfekte olmuş yara hararetli olur ve iyileşmez. Zaten doktorunuz bunu hemen anlar ve gerekli antibiyotiği önerir.
- Pansumandan önce eller mutlaka bol sabun ve suyla yıkanmalı. Elden yaraya bakteri geçip enfeksiyona neden olsun istemeyiz!
- Yara her pansumanda bol bol İzotonikli su ve steril gazlı bezle güzelce temizlenmeli. Temizlerken de öyle hafif hafif değil, biraz bastıra bastıra sürmelisiniz gazlı bezi. Kanlanan yara her zaman daha sağlıklı ve hızlı iyileşir. Ama abartmamak da lazım tabii!
- Eczaneye gidip şunu yaptırın: %2'lik Kurşun Subasetat Çözeltisi. Bu sıvı yaranın enfeksiyondan korunması ve doğru oranda nemlenmesini sağlayacak. Steril gazlı bezi yaranın üstüne örtün ve üzerine bolca bu sıvıdan dökün. O ıslak halde 15-20 dakika beklesin. Birkaç gün içerisinde yaranın temiz ve pembe göründüğünü fark edeceksiniz. Bence tedavinin en kritik işlemi bu.
- Yukarıda bahsettiğim gibi yara kapanana kadar değişimli olarak kullandığım merhemler:
- Steril Novuxol 30 Gr Pomad: 1-2 mm’den daha derin yaraların kapatılması için mucizevi bir merhem. Yaranın içine cilt seviyesine kadar bolca sıkın ve üzerini steril gazlı bezle örtün. Bu işlemi sabah-akşam tekrarlayın. (Bu merhem artık eczanelerde yok! Ben arkadaşım vasıtasıyla hastaneden temin etmmiştim)
- Gelfix Silver Ped: 3 kullanımlık olarak paketlenmiş ve paketi açınca tek seferde kullanın diyor ama benim yaram için oldukça geniş ölçülere sahip olduğu için ben örtüyü yara kadar kesip yaranın üstüne öylece koyarak kullandım. 1 gün sonra o koyduğum parça tümüyle erimişse, kenarda kalan ped parçalarını kesinlikle sökmeden, üstüne yeni bir ped örterek kulandım. Zaten kullanım detayları ürünle birlikte gelen kağıtta yazıyor.
- Tielle Yara Örtüsü: Bu da şeffaf bir örtü kıvamında. Ben yara ölçüsü kadar kesip yaranın içine koyuyordu ve steril gazlı bezle örttüm. Yarayı açtığımda tümüyle erimiş oluyordu. Artık erimez olduğunda kullanmayı kestim. #bunu kullanırken önce az Novuxol merhem sürdüm yaraya, sonra onun üstüne bunu koydum#.
- Adaptic Touch yara örtüsü: Klasik yara örtüsü. Yaranın üstüne örttüm, iki gün kaldı.
Bence yara örtüsü vb. bir çok ürün alıp denenebilir. İyi gelirse devam edilir...
- Yara derinliği sıfıra yaklaştığında/indiğinde kullandığım ürünler:
- Madecassol Merhem: Çok az miktarda sürdüm ve steril gazlı bezle örttüm. DİKKAT: Bir süre sonra bu merhem bende çok ciddi bir alerjiye neden oldu! Yaranın etrafı kıpkırmızı oldu ve sonrasında tüm bedenimde kızarıklığa yol açtı. Hemen merhemi kestim ve doktora gittim. Ciddi bir alerji tedavisi uyguladık. Birkaç güne toparladı. Ama yaranın etrafındaki deri deformasyonu azalarak da olsa 15 gün kadar devam etti. Bu merhemi kullanırken bu açıdan dikkat edin.
- Steril Novuxol 30 Gr Pomad: Çok az miktarda sürdüm ve steril gazlı bezle örttüm.
- Gelfix Sprey: Tüpü iyice sallayıp 2-3 fıslama ile yaranın üstüne sıktım ve üstünü steril gazlı bezle örttüm.
- Yara tümüyle kapandığında kullandığım ürün:
- Hametan Sarı Merhem: Günde 1-2 kez incecik bir tabaka olarak sürüyorum. Maksat deriyi onarmak ve abartmadan nemli tutmak. Halen de bu aşamadayım. Deri güçlendirici merhem önerisi olan varsa, yazsın lütfen.
Yaranın olştuğu zamandan bugünkü haline dek çektiğim bazı fotoğraflar (kronolojiktir:
Not 1: Yara yavaş yavaş ve dışarıdan-içeriye ve aşağıdan-yukarıya doğru küçülerek iyileşiyorsa, yara canlı/kanlı ise, yara yeteri kadar nemli ise iyileşme süreci sağlıklı ilerliyor demektir. Kuruysa, yarada sarımsı tortular varsa, tedaviye rağmen iyileşme göstermiyorsa, tedaviye rağmen akıntı devam ediyorsa, bir şeylerin iyi gitmediğini görüyorsanız, tedavi başarısız demektir.
Not 2: Yatarak tedavi her zaman çok çok çok önemli ve kıymetlidir. Ama benim gibi her gün 15 saat sandlayede oturmak zorundaysanız, aman, aman diyeyim starlock'u ihmal etmeyin.
Not 3: Steril gazlı bezi sadece ince iki bantla tutuşturun. Yani dört bir yanını bantla örtüp yarayı havasız bırakmayın. Yaranın hava alması her zaman iyidir. Bir de o bantı sakın gerdirerek yapıştırmayın. Bu da alerjiye neden olabilir. Bant doğal ölçüsündeyken gazlı bezin üstünden yapıştırılmalı.