Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Behçet hastasıyım. 12 yıllık Bağkur ödemem var. Nasıl emekli olabilirim?

Fikret LULACi

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
12 yıllık bağkur çalışanıyım
. İki buçuk yıl önce behçet hastalığına yakalandım. Bu süre zarfında iki atak geçirdim. Atak sonucu sol tarafımda güç kaybı ve görme kaybı yaşıyorum
.Kahvehane işletmecisiyim, çalışamadığımdan dolayı işyerimi kapatmak zorunda kaldım.
Malulen emeklilik için yaklaşık bir yıl önce başvuru yaptım kaybımın %60 ın altında olduğu için emekli olamadığım cevabını aldım.

Ne yapabilirim?

Behçet hastalığı için (daha doğrusu onun yol açtığı kısıtlılıklar için) sakatlık oranı cetveli'nde hangi oranda rapor veriliyor bilmiyorum. Ama %40 ve üzeri rapor veriliyorsa, 5510/28. madde kapsamında erken emeklilik hakkından yararlanabilirsiniz:
% 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün,
% 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün,
Not: Bağkur'da emekliliğe temel olacak rapor, emeklilik zamanı geldiğinde kurum sevki ile alınacak rapor olmak zorundadır. Yani bugün alınacak raporların bir anlamı olmaz.

Bülent abi bu noktada şöyle bi soru gelmiyomu akla 2006 dan önce 40 ve üzeri raporu olan bağkurlu madem günü dolunca rapor alarak emekli olacak o halde bi hak kaybı yok mu? düşürülen oranlar için soruyorum.Farzedelim vatandaş 2006 dan önce bağkurluydu böyle bir uygulama olduğu için vergi indirimi almadı daha sonra ssk lı oldu bu sefer oranlar değişti.

Bence de elinde rapor olan birinden yeni rapor isteyerek o kişinin emekliliğini riske sokmak haksızlıktır ve dahası hukuksuzluktur da. Ama adamlar bu konuda ısrarcı ve uygulamada geri adım da atmıyorlar.
Dava açıp kovalamak lazım...

Bu soruya Bimerin ne cevap vereceğini merak ediyorum en kısa zamanda soracağım

Üst Alt