Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Belediye başkanları istedi, Hükümet sakatları evlerine tıktı!

OturanBoğa

Yönetici
Konular
678
Reaksiyonlar
1,351
Malum, belediyelerin, kentleri herkese uygun olacak şekilde dizayn etmeleri için tanınan 7 yıllık süre, 7 Temmuz 2012'de doluyor... Bu yasaya istinaden hiç bir şey yapılmadığını hepimiz gündelik yaşamlarımızda her an yaşıyorduk. Yasanın hiç bir yaptırım gücü olmadığı için hiç bir kurum da umursamıyordu... Böyle diye diye 7 sene bekledik. Şimdi hiç değilse yasaya dayanarak mimari engelleri kaldırmayan belediye vb. kurumlara karşı dava açıp, onları çözüme iteriz diyorduk. Sağ olsun hükümet, bu yolumuzu da kapattı!

Gerek internet ortamında, gerek Taksim'deki eylemle (bkz: http://www.engelliler.biz/forum/gun...ziran-persembe-gunu-istanbul-taksimdeyiz.html), gerekse kulis çalışmaları ile hükümete "bizi arkamızdan vurmayın, 7 yıl önce çıkarttığınız yasanın arkasında durun" dedik, ama dinletemedik.

Gördük ki milyonlarca sakatın ve ailelerinin birkaç yüz belediye başkanı kadar değeri yokmuş! Hükümet milyonlarca sakatın taleplerini yerine getireceğine, bizleri evlerimize tıkan uygulamalara bir son vereceğine, belediye başkancıklarının ricasını yerine getirmeyi siyaseten uygun gördü!

Ne diyelim, dilerim sakatlar ilk seçimde bunu hesabını sorar bu tercihi yapanlardan! Yoksa burnumuz ...... çıkmayacak.

Eylemde de bağırdık: Unutma, unutturma!

sakatlar_terazi.png

Görüşülmekte olan 302 Sıra Sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin çerçeve 32 nci maddesinin aşağıdaki şekilde değiştirilmesini arz ve teklif ederiz.

MADDE 32- 1/7/2005 tarihli ve 5378 sayılı Özürlüler ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun geçici 2 nci ve 3 üncü maddelerinde yer alan “yedi yıl” ibareleri “sekiz yıl” şeklinde değiştirilmiş, geçici 3 üncü maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

“Bu Kanunun geçici 2 inci maddesi ile bu maddenin birinci fıkrasında belirtilen erişilebilirlik standartlarının uygulanmasının izlenmesi ve denetimi her ilde Aile ve Sosyal Politikalar, İçişleri, Çevre ve Şehircilik, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlıkları ile özürlüler ile ilgili konfederasyonların temsilcilerinden oluşan komisyon tarafından yapılır. İhtiyaç halinde birden fazla komisyon kurulabilir. Denetim sonucunda ilgili belediye ve kamu kurum ve kuruluşları ile umuma açık hizmet veren her türlü yapıların ve açık alanların malikleri ile toplu taşıma araçlarının sahiplerine eksikleri tamamlaması için birinci fıkrada belirtilen sürenin bitiminden itibaren iki yılı geçmemek üzere ek süre verilebilir.

Sürenin bitiminden itibaren öngörülen yükümlülüklerini yerine getirmediği denetim komisyonlarınca tespit edilen umuma açık hizmet veren her türlü yapılar ve açık alanlar ile toplu taşıma araçlarının sahibi olan gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından her bir tespit için bin Türk Lirasından beş bin Türk Lirasına kadar idari para cezası uygulanır. Bu şekilde bir yıl içinde uygulanacak idari para cezasının tutarı elli bin lirayı geçemez. Sürenin bitiminden itibaren öngörülen yükümlülüklerini yerine getirmediği denetim komisyonlarınca tespit edilen büyükşehir belediyeleri, belediyeler ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarına Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından her bir tespit için beş bin Türk Lirasından yirmi beş bin Türk Lirasına kadar idari para cezası uygulanır. Bu şekilde bir yıl içinde uygulanacak idari para cezasının tutarı beş yüz bin lirayı geçemez. Bu maddeye göre verilen idari para cezaları tebliğinden itibaren bir ay içerisinde ödenir. Genel bütçeye gelir kaydedilen idari para cezası tutarları dikkate alınarak erişilebilirlik konusundaki projelerde kullanılmak üzere Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bütçesinde ödenek öngörülür.

Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar; İçişleri, Maliye, Çevre ve Şehircilik, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlıklarının ve özürlüler ile ilgili konfederasyonların görüşleri alınmak sureti ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca bir yıl içerisinde çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.

GEREKÇE:
Kamu kurum ve kuruluşlarına ait mevcut resmî yapılarla, mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış ve umuma açık hizmet veren her türlü yapılar ve açık alanlarla, Büyükşehir belediyeleri ve belediyeler, şehir içinde kendilerince sunulan ya da denetimlerinde olan toplu taşıma hizmetlerinin özürlülerin erişilebilirliğine uygun olması için 5378 sayılı kanunda yer alan yedi yıllık sürenin sekiz yıla çıkarılması ile erişilebilirlik standartlarının uygulanmasının izlenmesi ve denetiminin Aile ve Sosyal Politikalar, İçişleri, Çevre ve Şehircilik, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlıkları ile özürlüler ile ilgili konfederasyon temsilcilerinden oluşan komisyon tarafından yapılması ve ihtiyaç halinde birden fazla komisyon kurulabilmesi öngörülmüştür. Denetim sonucunda ilgili belediye ve kamu kurum ve kuruluşları ile umuma açık hizmet veren her türlü yapıların ve açık alanların maliklerine eksikleri tamamlaması için iki yılı geçmemek üzere ek süre verilebileceği bu süre sonunda yükümlülüklerini yerine getirmeyenlere idari para cezası uygulanacağı hüküm altına alınarak Kanunla amaçlanan işlerin yapılması konusunda mali bir yükümlülük getirilmesi amaçlanmıştır. Bu şekilde uygulanan para cezalarının komisyon çalışmaları ile erişilebilirlik konusundaki projelerin finansmanında kullanılmasına imkan tanınmıştır.
Ayrıca bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasların İçişleri, Çevre ve Şehircilik, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme ve Maliye Bakanlıklarının ve özürlüler ile ilgili konfederasyonların görüşleri alınmak sureti ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca bir yıl içerisinde çıkarılacak yönetmelikle belirleneceği belirtilerek bu konuda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına düzenleme yapma yetkisi verilmiştir.

Yerel seçimlerde Ak Parti'nin oyları % 40'a geri çekilmiştir an itibariyle:)
Eger yerel seçimlere kadar belediyeler ve devlet kurumları şehirleri sakatlara uygun hale getirmesin % 30 diyorum:)

Evet, meydan bu meydan:)

Da bakalım Ak Parti'den başka bu belediyeleri adam edecek babayiğit çıkabilecek mi?:)

ben yorumyapmayım siyasete girer yasaklanırım burada:D

ben şunu merak ediyorum..siz burada çabalıyosunuz,bir çok engelli adına konuşuyosunuz ya o bahsettiğiniz engelliler neredeler..destek verenler çokmu..hani bu siteye bakarsak,yapılan yorumlardan sanki herkes halinden memnun gibi..gerçi her türlü sorunumuzda beraber hareket etmemiz gereken durumlarda sanki hep herkez memnun gibi geliyo bana..yoksa benmi yanlış görüyorum..

bırakın abi ne milyonların desteğine rağmen yasa geçirildi.karara direneleri gördük işitme,görme,zihinsel,bedensel engellilerdi benim menfatim çıkarım yok istediğim yere istediğim gibi girip çıkıyorum diyen geri çekildi yeri gelince binlerce kişi yığan diyabet,nefroloji,epilepsi vırt zırt dernekleri nerdeler?bu yasa çevre düzenlemesiyle ilgi değilde engelli hakklarını alma,engelliye iş vermeme,hak tanımama yasası olsaydı işitme,görme,bedensel,zihinsel engellilerinden ÖNCE diğer gruplar ayaklanır ortalığı yıkar taksime 10binlerce kişi yığarlardı 3 yıl uzatılıversin sen evinde otur nolcak engellisin zaten dışarıya çıkıp gezip napcan...

Son Derece de Büyük Bir Hayal Kırıklığına Uğradım 7 Yıl Boyunca Hep Kendimi Avuttum Durdum 7 İçinde Az da Olsa Düzelecek Düzelecek Diye Fakat 7 Yılın Sonunda Bu Yapılan
Namussuzluk!.. ve Şerefsizliktir!.. Dilerim ALLAH dan Bizler den Daha da Beter Olun İnşaALLAH

Demokrasi Bir Kez Daha İşlemedi!
Hiçbirimiz engelli insanlarla,
okulda, sokakta, işyerinde karşılaşamayacağız ve merhaba diyemeceğiz birbirimize,
parklarda oyun oynayamacağız, aynı otobüse ya da metroya binemeyeceğiz,
aynı kaldırımda yürüyemeyeceğiz,
sevgililerimize aynı dükkandan hediye alamayacağız,
aynı plajdan denize giremeyeceğiz
aynı lokantada, kahvehanede oturamayacagız,
onlarla birlikte maça da sinemaya da gidemeyeceğiz,
Kanuni görevlerini yapmayan kamu idarecileri, yerel yöneticiler, çıkardığı yasayı takip etmeyen hükümet ve bu ayrımcılığın devamına TBMM’de kabul oyu veren iktidar partisi vekilleri marifetiyle,
toplum olarak engelli insanlarla birlikte olma şansını KAYBETTİK!
Bildiğiniz üzere 2005 yılında çıkarılan 5378 sayılı yasa ile tüm kamusal alanların engellilerin erişimine uygun hale getirilmesi için yedi yıllık bir süre konulmuştu. Bu sürenin bitmesine sayılı günler kala, TBMM başkanlığına sunulan bir kanun teklifi ile bu sürenin 3 yıl daha uzatılması öngörülüyordu.
Yaklaşık bir haftadır bu site üzerinden verdiğimiz mücadeleden sonuç alamadık.
Ayrımcı yasa teklifi, kadın, çocuk, engelli, insan hakları alanında çalışan 138 sivil toplum örgütü, bireysel desteğini bildiren 2500 insan, TBMM’de yapılan ikna çalışmaları ve muhalafet partilerinin milletvekillerin hayır oyuna rağmen iktidar partisi vekilleri tarafından meclisten geçirildi.
Yasa Mecliste görüşülürken engellilerle ilgili sayın bakan mecliste yoktu, defalarca erişilebilirlik düzenlemeleri için tanınan sürenin uzatılmayacağını ve buna karşı olduğunu ifade eden Sayın Fatma Şahin mecliste görüşmelere dahi katılmadı.
Bizlere destek veren tüm kişi ve sivil toplum örgütlerine teşekkür ediyoruz.
Şimdi sorumuz başta bu yasaya kabul oyu veren vekiller olmak üzere herkese;
KİM KAYBETTİ ?
buyasayiengelleyebiliriz.com

sağlam olanlar zaten istediği gibi her yere girip çıkıyor,
engelli akrabası varsa ancak böyle şeyi takip ediyordur
bir grup engellilerimiz var ulaşımla sorunu olmayan onlar da işlerine gelince her hakkı savunup engelliyim derler.
benim imkanım olsa ben giderdim ama esirim eve 8 merdiven beni durduruyor.
memurluk için tercih bekliyorum ama bu ulaşım sorunları ile nasıl olacak bilmiyorum sokağa çıkmamıza engel olanlar nasıl çalıştıracak pek umudum yok ama umut dünyası. "umut fakirin ekmeği hesabı "
böyle sessiz durdukça daha çok üç yıllar bekleriz.

Ücretsiz ulaşım kartları iptal edilsin. O zaman protesto etmeye çıkarlar. çünkü hiç bir zorluk yaşamadan kullanıyorlar bendede var ücretsiz ulaşım kartı ama iki yılda ancak iki kere kullanabildim.

Yasayla yusayla protesto ile olucak iş göremiyorum. En azından Türkiyede...

Türkiye düzelmez. Düzeltecek devlet kamu personeli bulamazsın.
Sonuçta bu adamlar aynı tornadan çıkıyorlar.
Ha ahmet, ha mehmet... Biri gider biri gelir. Yalandan bişiler yapar, bayrağı başka işgüzara teslim eder gider.

Kendi otoyoluna köprüsüne para ödeyen abdal bi toplumun hiç bişey istemeye hakkı varmıdır?

Ben falanca ülkeyi baştan başa otobanda yol aldım. Bir kuruş ödemedim cillop gibi otoyollara:confused:
Çünkü adamlar vergi veriyorlar. Bu verdikleri vergiler hakiki yol su olarak dönüyor.
Bir asfalt yol 10 yıl dayanması şartıyla para ödüyor. Mütahitlere devlet bu şartla ödeme yapıyor.

Nizim abdal millet ver diyor veriyor. 3 ayda bir asfalt yapılıyor. Kaldırım döşeniyor.

[SIZE=2]Bu tornadan çıkanlarla, bu gemi batmasada yol mol a-la-maz.[/SIZE]

naser34 hiç merak etme izmirde bir ara ulaşım kontörlü oldu.hem hiç kimse engelliyle ilgilenmiyor ki halkımız duyarsız engelliyi deli olarak görüyorlar

Üç yıl sonra daha nasıl olsa bir beş yıl daha ötelerler.
Bizde canı yanmadıkça çevresini tınmayan, kuyruğu kısılmadıkça feryat etmeyen feryat edenlere de kulak tıkayan ve sadece ateş başına düştüğünde
uyanan insanlar oldukça daha çok haklarımız elimizden alınır.
STK larmı bizde atasözleri boşuna söylenmemiştir.
"Bir baş ol da istersen eşşek başı ol" veya " Bal tutan parmağını yalar." gibi daha bir çok söz bizim insanımız için söylenmiştir.
Ammma lafa gelince lafın kralını ederiz, edebiyat medebiyat vız gelir tırıs gider.

AÇIK DAVET
Değerli Sivil Toplum Kuruluşu Yöneticileri, Temsilcileri ve Engelli Hakları Konusunda Çalışan Aktivistler
5378 sayılı Kanun’da yapılan değişiklik hiç de bizlerin istemediği şekilde TBMM Genel Kurulu’ndan geçti. Yasanın çıkmaması için ortaya koyduğumuz çalışmalar ve etkilerini ve söz konusu yasanın anlamını görüşmek ve de bundan sonra alacağımız tavır ve hareketleri belirlemek üzere toplanmamızda fayda olduğu kanaati hâsıl olmuştur.
Bu sebeple; 2 Temmuz 2012 Pazartesi günü saat 18.00’da Türkiye Sakatlar Derneği’nin Genel Merkezi’nde toplantıya katılmanızı beklediğimizi bildirir ve ilişkide olduğunuz diğer kuruluşlarla ve aktivistlerle bu iletiyi paylaşmanızı istirham ederiz.
Saygılarımızla,
Hakan Özgül

İşe yaramayacağında eminim ama Cumhurbaşkanına ve aklıma gelen her türlü yere yazamaya çalışıyorum umarım işe yarar :(

engelliyi düşünmeyenler asıl engelli onlardır

siz hakkınızı savunmazsanız kimse savunmaz. İstanbuldaki engelli ve aileleri bu toplantıya katılmalıdır. çünkü Türkiye engellisinin rakamlarla telafi edilen miktarın fiili gerçeğini görmelidir.

ne diyim hakkımızı savunalım başkada birşey yapmamıza gerek yok

almanyadaydım daha bir hafta oldu gelili ben tüm şehri tek başıma gezdim tekerlekli sandalyeyle(normalde koltuk deyneklerıyle yürüyorum) tranvaylarında otobüslerınde trenlerınde düm düz rampalar var tek başına yardımsız bınebılıyorsunuz binaların önü düz rampa yanlarınada tutacak yerler var bütün dükkanlarda düz rampa her sokak başında engellı lavabosu bır oda genışlınde ve(tertemiz)çünkü sağlam insanlar kullanmıyor trenlerınde engellı lavabosu yıne bır oda genişlinde.biz 6 engelli sokaktaydık ve dönüpte birimize bakmadılar(burda düşünün 6 engellıyı sokakta göreceksinde bakmıycaksın neden bakmıyorlardı bunuda çözdük çünkü engellileri sokakta onların yaşamın içindeler alışmışlar böyle daha anlatacak çok şey varda...

Ben de İsveç'e gittiğimde aynı şeyleri gözlemlemiştim. Dükkanın girişinde tek bir basamak olsa bile yanda tutunacak bir korkuluk yapılmış. Yasalar gereği özel/kamu her kurum bu düzenlemelere uymak zorundaymış.

Ben de karar verdim kendimce, basamakları olup korkuluğu / rampası olmayan mağazadan/ dükkandan alışveriş yapmıyorum. Onlar beni düşünmedilerse, benden 5 kuruş kazanmasınlar.

izmirde şu olayla karşılaştık
otobüs konak yönüne gidiyor tıklım tıklım dolu ben ayakdayım görme engelli bir vatandaşımız ayakda görme engelli vatandaşımıza yer vermediler ben bunlara öküz demek istiyorum.bende çooook kızgınım.buna çare bulsunlar artık

ya arkadaş illa açtıracaksınız ağzımı nerede eve tıkılma olayı adamlar engelliler günlük hayatta rahat edebilsin diye yapılıyor herşey mesela kaldırımların düzenlenmesi engellilerin geçtikleri yerlerdeki engellerin kaldırılması ben görme engelliyim bunu bizzat yaşadım arkadaşımla gidiyoruz adam bizim geçeceğimiz yere çekmiş arabayı yarıya kadar kaldırımı işgal etmiş bizde emniyet 10-15 metre ilerde gittik şikayet ettik hemen kaldırdı bir de engelli araçlarının park yerine uyanıklar araç park ediyor inşallah bu sorunda çözülecek toplu taşıma araçları tekerlekli sandalyenin girebileceği şekilde yapılandırılacak şimdi sorarım size nerede eve tıkılma olayı ortalığı karıştırıp milleti tedirgin etmeyin

allah aşkına neyi düzeltmiş bunlar
insanlar aptal olmalı ya hala bu devirde bu zmanda
bu hükümeti ve yaptıklarını savuna biliyolarla
bu dönemde bütün haklarımız elimizden alındı
anamızı bellediler
vs vs
amannnnn
böyle gelmiş böyle gider
insanlar hak edildikleri şekilde yönetilirler
vs vs
...

engellileri eve tıkayanlar asıl engelli onlar boşveeer

Yaw işe gelip gidemiyorum.Her defasında taksicinin insafına kalmak istemiyorummmmmmmmmm

Üst Alt