Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Böbrek nakli oldum. 11 yıllık prim günüm var. Malulen emekli olabilir miyim?

mufaaldo

Yeni Üye
Konular
5
Reaksiyonlar
0
Selam arkadaşlar.öncelikle sizlerle olup fikirlerimizi paylaşmaktan mutluluk duyduğumu belirtmek isterim.
ben 2003 yılında böbrek yetmezliğine yakalandım ve yaklaşık 1,5 yıl evde kendim periton diyalizi tedavisi uyguladım.bu dönemde emekliliğe flanda müracat etmedim.çünki daha bu hastalığa inanmıyordum ama bu hastalıklada yaşamayı zorda olsa kabullenmeye başlamıştımki..allaha şükür 2004 aralığında organ bağışı sayesinde böbrek nakli oldum.sağlığıma kavuşmanın verdiği sevinç ve mutluluktan dolayı emekliliktir,özürlü kartı çıkartmak ve bu haklardan yararlanmak gibi bişey aklıma gelmedi yıllardır.hatta hastaneden özürlülük raporu bile almadım.zaman içinde bu konuyu araştırdım ve emekliliğe müracat etmeyi planladım.ama kulağıma diyalizde iken emekli olupta nakil olduktan sonra emekliliğin iptal edildiği gibi bilgiler geldiği için bu konuda ne yapacağımı şaşırdım.konuyu sizlerle paylaşmak istedim.

01 aralık 1989 sigorta girişim var ve 153 günlük ssk primim var .sonra 1999 temmuzunda tarım bağkuruna kayıt oldum ve o günden bu yana aralıksız tüm primlerimi yatırdım tam olarak 11 yıl 8 ay 25 gün .
geçen hafta habertük gazetesinde Ali tezel in bir yazısında böbrek nakillilerin %70 özürlü sayılacağı ve malülen emekli olabileceğini anlatan bir yazı okudum hatta konu ile ilgili kararın 16 aralık 2010 tarihli resmi gazetede yayınladığıda belirtiliyor ilgili yazıda.
şimdi bu bilgiler ışığında: ben nasıl bir yol izlemeliyim?.malülen emeli olabilirmiyim?olabirsem yaklaşık nekadar bir maaş alabilirim?gibi sorularımı benimle paylaşırmısınız arkadaşlar.haa ayrıca askerlik borçlanması gibi bişey sözkonusu da değil 2000 yılında bedelli askerlik yaptım ve primim yatırıldı.

Evet bağ-kur a malulen emeklilik için müracaat edecek ve yetkili hastaneye sevk edilerek sağlık kurulu raporu alacaksınız alacağınız rapor %60 ve üzeri olur ise malulen emekli olma hakkını alacaksınız.
Ayrıca 5510/28 sayılı kanundan faydalanarak erken emekli de olabilirsiniz...
Malulen emekli değilde erken emekli olursanız emekli maaşınız daha iyi olur..
Kuruma Şu dilekçeyi verin:

... 'na

... tarihinde başlayan Bağ-Kur'luluğum bulunmaktadır.
5510 sayılı yasanın 28. maddesi gereğince sigortalılığa esas faaliyete son verdiğimi bildirir; 5510/28. madde ile bu maddenin uygulamasına dair sgk Sigortalı Emeklilik İşlemleri Daire Başkanlığı tarafından yayınlanan B.13.2.sgk.0.11.00.02 / 784243 Sayı ve 18.11.2008 tarihli "5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun Tahsis Mevzuatına İlişkin Hükümleri" konulu genelgesi ve sevk işlemlerine dair tüm detaylar düzenleyen 30.04.2009 tarihinde yayınlanan B.13.2.SGK.0.00.00.00/ 130 / 374 sayılı genelge gereğince sakatlık sonucu meydana gelen işgücü kaybımdan dolayı emeklilik işlemlerimin gerçekleştirilmesini, aksi halde mevzuata aykırı hareket etmekte ısrar eden personel hakkında Başbakanlık ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu nezdinde gerekli şikayette bulunacağımı arz ederim

(mufaaldo) Arkadaşım geçmiş olsun ALLAH nakilli böbreğini daiim etsin ben malülen emekli oldum diyaliz hastasıyım bildiğim kadarıyla malülen emeklilikde 1800 gün şartı aranıyor ayrıca malülen emekli olabilmen için ilk işe girişde sağlıklı olman ve çalıştığın süre içinde malül olman gerekli yani rıhatsızlığının başladığı gün itibariyle 1800 günün varsa emekli olursun maaşa gelince 800 lira civarında olur . Bende malülen emekli oldum yaklaşık 10 yıl oldu ancak maaş pek tatmin edici değil bende özürlü memur sınavlarına girip sağlık bakanlığına yerleştim . 800 tl bana yetmez diyorsan tekrar çalışabilirsin ve 4 yıl sonra normal emekli olursun ve emekli olsanda çalışabilirsin eyer malülen emekli olursan sadece bağ kur lu olarak çalışma hakkın var ssk veya kamuda çalışırsan emekli maaşın kesilir

İlker bey kardeşim günaydın. paylaşım için çok teşekkür ederim.belirtmeyi unutmuşum 01/11/1971 doğumluyum.yani erken emeklilik seçeneğinde prim günüm dolmuş olsa bile yaş aranmıyormu?

romantikdüş nikli arkadaşım paylaşım için teşekkürler.01/11/1971 doğumluyum belirttiğim bibi 1989 da ssk girişim var,4-5 ay prim yatırıdı ve işten çıktım.sonra 1999 temuzunda tarım bağkuruna kayıt oldum.2003 te böbrek yetmezliğine yakalandım aynen yatırmaya devam ettim 2004 aralığında nakil oldum ve şu ana kadarda prpmimi günü gününe yatırıyorum.sizin belirttiğiniz gibi ilk işe girişte bir hastalık durumum yoktu..

15 yıl sigortalılık süresi 3960 gün primle 5510 sayılı yasanın 28. maddesi kapsamında erken Yaşlılık emekliliğinden yararlanabilirsiniz. İlker'İn dediği gibi, malulen değil, bu minvalde emeklilik talebinde bulunun. Maaş açısından çok fark olmasa bile, emekli maaşı alırken aynı zamanda çalışma seçeneğinden yararlanabilmek için Yaşlılık emekliliği olması gerek. Malulen emekli olursanız, bu emekli maaşını kestirmeden çalışmanız mümkün olamaz.

(mufaaldo) Arkadaşım Daha öncede dediğim gibi malülen emekli olursan malül maaşı alarak başka yerde çalışamazsın çalışırsan maaşın kesilir sadece bağkur lu olarak çalışabilirsin maaş kesilmeden. Yinede emekliliğe başvurmak isrersen bağkur a başvur ssk ve bağkur hizmetlerini birleştirmelerini iste ve malülen emeklilik talebinde bulun ama sana tavsiyem çalışmaya devem et ve 15 yıl üzerinden emekli ol böyle yaparsan bügün itibariyle 800 tl alır ve tekrar çalışırsın maaş kesilmeden ama bağkurlu çalışacaksan emekli olman daha mantıklı

ROMANTİKDÜŞ; ve OturanBoğa;
paylaşım için çok teşekkürler arkadaşım.ben yanış anlamış olabilirim kusura bakmayın. anladığım kadarıyla 15 yıl prim ödeme zorunluluğu var erken emeklilik için , ama o zaman 5475 işgünü olmuyor mu toplam. benim ise 4400 günüm var. 1989 da ssk girişim var arada 10 yıl gibi ara verip sonra 1999 dan bu yana tarım bağkuru primi yatırıyorum.
birde emekli olsam niçin bağkur yada ssk ya devam etmeliyim?? ben kendi adıma tarım yapmaktayım. yani çiftçilik yapmaktayım. sağlıktan yaralanamazmıyım emekli olursam.
anladığım kadarıyla verilen maaşın az olup ek gelir elde etmek için başka bir işte çalışmam gerek diye düşündünüz.t abi biryerde çalışılırsada ya ssk yada bağkur gerekecek.

Malülen ya da işgücü kaybıyla olunan emeklilikte komik maaş!?

net bilgi olmamakla beraber malülen yada işgücü kaybıyla emekli oursam benim maaşın son derece düşük olacağını öğrendim. sadece 250 tl gibi.sizcede olabilirmi böyle bişey.beni bu konuda aydınlatabilirmisiniz arkadaşlar.

hepinize sağlıklı günler dileğiyle.

Arkadaşım evet siz 5510/28 kanunundan faydalanarak emekli olabilirsiniz..Araştırmalarınız neticesinde alacağınız maaş 250 tl olacağını zannetmiyorum ama 400 tl gibi bir rakam olabilir..
Şimdi ben bu maaş ile geçinemem dersen o zaman tarım bağ-kur dan çıkıp ssk ya geçmeli ve 3,5 yıl prim ödemelisiniz ki hem ssk şartlarına tabi olun hemde maaşnız şu yukarıdaki maaştan biraz yüksek olsun tahmini 700

ilker;

çok teşekkürler bilgilendirmeler için.bu ssk nın hertarafı problem.veya hertürlü aksilik beni buluyor.1989 daki 140 gün yatırmış olduğum ssk kayıtlarım e devlette gözükmüyor.4a hizmet dökümünden aradım, 4a tescil kayıdından aradım birtürlü bilgiye ulaşamadım.4b den bağkura bakıyorum hepsi gözüküyor ama ssk gözükmüyor.bir haftadır araştırıyorum ve allahtanki muhasebecim o zamanın evraklarını atmamış ve dosyalardan sigortalı işe giriş belgelerini buldum.en kısa zamanda sgk bürosuna gidip konuyu çözmeyi planlıyorum.umarım bundada bir aksilik çıkmaz.son olarak dediğiniz gibi tarım bağkurundan çıkıp ssk ya geçeceğim.son olarak sizlerden ricam:sağlık kurulundan özürlülük,malüllük raporu için kurula başvuru yapayımmı???.malum 3,5 yıl ssk lı olduktan sonra emekliliğe başvuracağım...kuruldan şimdi alacağım malüllük raporumun 3,5 yıl sonrası için faydası olurmu..

Bağkur'dan emekli iolabilmek için emeklilik zamanı geldiğinde kurum sevki ile hastaneye gidip rapor almanız gerek.

SSK'dan emekli olunacaksa, o zaman ssk'Lı çalışmaya başladıktan sonra defeterdarlığa sakatlık indirimi için başvuru yapıp, sakatlık indirim hakkı elde etmelisiniz. Bu hak, günü gelip ssk statüsünde emekli olacğaınız zaman sizin emekliliğinizi garantileyecek. O zaman yeniden rapor çıkarmanıza feklan gerek kalmayacak.

Emekli maaşı ile ilgili olarak şu iki sitede bağkur'dan emekli olursanız ne kadar emekli maaşı alabileceğinizi hesap ettirin: www.emekli-maasi.com & www.emeklimaasim.com
Eğer sizi tatmin eden bir aylık ortaya çıkarsa, o zaman hemen emekli olun bence. Ama yok, maaş çok düşük olursa, o zaman ssk sttaüsünde 1261 gün daha çalışıp, o statüde emekli olmak daha mantıklı olabilir. Ama inanın bundan da çok emin olamıyorum...

OturanBoğa;

Bülent bey tekrar merhaba,kusura bakmayın epey başınıza ağrıttım birkaçgündür.bugün nakil olduğum hastaneden böbrek naklinde oranın %70 olduğunu teyit ettirdim.hatta bana hemen malülen emeklilik için başvuda bulunabileceğimi söyledi ilgili doktor.ama tarım bağkurundan malülen emekli olsam oldukça düşük bir maaş alacağımdan sizinde tavsiyeniz üzerine ssk ya geçip 3,5 yıl prim yatırdıktan sonra işgücü kaybıyla emekliliğe başvuruda bulunmaya karar verdim.babamın adına olan merkette ssk lı olarak çalışmayı planladım.
bununla ilgili olarak sizin basettiğiniz vergi indirimi için nasıl bir yol izlemeliyim.muhasebecimize bahsettim bu konuyu ama net bilgisi yokmuş vergi indirimi hakkında.vergi indiriminden bahsederken benim adıma yatırılacak ssk primindenmi indirim olacak yoksa işyerinin gelir vergisinden mi??ayrıca şu anda elimde konuyla ilgili herhangi bir rapor yok.nakil olduğum hastaneden raporu alayımmı?yoksa maliye beni ilgili bir hastaneye mi sevk eder.

ayrıca nakil olduğum hastaneden %70 malüllük raporu alırsam beni malülen emekli olmaya zorlamazlarmı.veya maliye beni sevk ederse yine oradan çıkacak sonuç aynı oranda olursa malülen emekliliğe zorlamazlarmı?ilçedeki malmüdürlüğüne kayıtlı babamın işyeri.bu doğrultuda ilçedki malmüdülüğüne mi müracat etmeli işveren.küçük bir ilçede yaşadığımdan dolayı muhasebecilerin bu konuda pek bilgileri yok.bana bu konu ile ilgili bilgi verirseniz size minnetkar olacağım.şimdiden

çok teşekkürler.

Ssk lı çalışmaya başladıktan sonra iş yerinizden çalıştığınıza dair belge alarak Maliyeye (Mükellef hizmetler birimine) müracaat edeceksin maliye seni hastaneye sevk edecek oradan alacağın rapor direk maliyeye gidecek ve iş yerine 45-60 gün sonra bildirilecek..
Vergi ind. hakkınız kesin olarak onaylanır bu hakkı aldıktan sonra..
15 yıl 3600 güne tabi olacaksınız.
ssk ya 3,5 yıl prim ödedikten sonra ssk şartlar ile emekli olacaksınız...
Şimdi hastaneye gider iken yanınızda hastalığınız ile ilgili evrakları götürün..
Evet iş yerinizde özürlü çalıştırma zorunluluğu olmadığı halde özürlü çalıştıran iş verenin prim ödemesinin %50 devlet tarafından karşılanır..
Bunun için ise iş kura kayıt yaptırmanız gerekli iş kurdan alacağınız belgeler ile muhasebeciniz sgk ya bildirecek..

ilker bey kardeşim teşekkürler .işkur a başvuru yapmadan ssk lı olarak işe başlasam olmazmı?şartmı işkura başvıru yapmam. eğer şart ise internet yoluyla başvuru yapabilirmiyim işkura.işe başlamadan alayımmı %70 oranlı malüllük raporunu.yoksa işe girip işverenin mayiyeden vergi indirimi istemesini bekleyip maliyenin beni hastaneye sevkinimi bekliyeyim.son olarak bağkurdan hemen ayrılayımmı?dilekçeyle tarım bağkurluluğumu sonlandırabilirmiyim.?

%50 ssk primden ind.istiyor iseniz iş-kur a kayıt yaptırmanız gerekli bizzat gitmelisiniz

%50 ssk primden ind.istiyor iseniz iş-kur a kayıt yaptırmanız gerekli bizzat gitmelisiniz
işkur a başvuru yaptıktan hemen sonra işe başlayabilirmiyim.yoksa işe işkur mu başlatmalı.anlattığım gibi babamın işyerinde işe başlayacağım ssk lı olarak.ayrıca işkura başvururken herhangi bir evrak gerekiyormu.mesala rapor,,,vs.yoksa sadece kimlik kartı yeterlimi.nasıl kayıt yaptıracağım .herhangi bir mesleki belge gerekirmi.

Varya anlamamak için her şeyi yapıyon ha :)
İş kur a git özürlü raporunu ve kimliğini yanında götür iş kur a kaydını yaptır sonra git babayın iş yerinde ssk girişin yapılsın bir kaç gün sonra tekrar iş kur a git çalıştığın
iş yerinden çalıştığına dair belge alarak (muhasebe cine hazırlatırsın artık bir işe yarasın) ben özürlü çalıştırma zorunluluğu olmayan bir iş yerinde işe başladım ssk primin %50 sini devlet karşılıyormuş de sana evrak verecekler o evrak ile tekrar muhasebecine git bi o belgeleri dolduracak imzalayacak ondan sonra o belgeleri tekrar iş kur a götüreceksin iş kur imzalayıp sana geri verecek sen de muhasebecine vereceksin oda sgk ya bildirecek...

ilker kardeşim kızmakta haklısın.ama inanki bu konularda bilgim yoktu hiç.zaten olsaydı 6,5 yıl oldu nakil olalı ne bir özürlü kartı çıkardım nebir rapor aldım yani böyle haklarım olduğunu inanki sayenizde öğrendim dostum.şimdi muhasebe aradı.adam benden sağlık raporu istiyor.al sana bir muallak durum daha..:confused:işe başlamak için sağlık raporumda sağliklımı olmam gerek.ama hastanedende %70 özürlü raporu alacağım bu nasıl iş??????neyse inanki size ve sitenize minnetkarım...herşey için teşekkürler.

Muhasebeci senden sağlık raporunu neden istiyor ne yapacakmış zaten iş kura kayıt oldun mu sistemde görünecek sizin muhasebeci sgk ya bildirmek için iş kurdan alacagınız yazıyı vereceksiniz bir üstteki mesajda yazdım bence bu işleri kendiniz yapmalısınız muhasebeciye kalırsa oooooo sizin iş bitmez..
Bakın ben şimdiki işimden önce bağ-kur luydum bağ-kurdan çıktım ve bir arkadaşın yanın da ssklı oldum ve şu yukarıdaki işlemi tek tek kendim yaptım ve ssk priminin %50 si devlet tarafından karşılandı ben o tarihlerde 130 tl filen ödüyordum..

tamam dediğiniz gibi ilk etapta hemen nakil olduğum hastaneye yani istanbula gidip raporumu alacağım.siz özürlü kartı da gerekecek başvuruda yazmışsınız fakat araştırdığım kadarıyla özürlü kartı eğer o bahsi geçen kartsa sostal hizmetler en az 6 ayda verebiliyormuş sizce de durum böylemidir.yoksa aynı hastaneden raporla birlikte alınabilirmi.kart belirtildiği gibi çok geç verilirse işkura başvuru için rapor yetmezmi acaba?

Ya kardeş valla var ya sen adamı fıtık edersin :)
Hangi mesajda dedim ben göremiyorum ben iş kur a gider iken yanında nüfus cüzdanı ve sağlık kurulu raporu (%40 ve üzeri) dedim...

Üst Alt