Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Böbrek nakli oldum. %80 raporum ve 1700 prim günüm var. Ne zaman emekli olurum?

Xenon.max

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba Arkadaşlar;

Benim 2001 yılının ocak ayında henüz hastalığım ortaya çıkmamışken sigorta başlangıcım oldu. 2001 yılının temmuz ayında böbreklerimin çalışmadığını öğrendim ve Hemo Diyaliz görmeye başladım. 2004 yılında böbrek nakli oldum ve bu güne kadar çalışıyorum. %80 engelli raporum bulunmakta ve sakatlık indiriminden faydalanmaktayım. yaklaşık 1700 gün pirim ödenmişliğim bulunmakta. Bu koşullarda ne zaman emekli olabilirim.

Bilgileriniz için şimdiden Teşekkürler.

Nakil olduktan sonra maluliyet cetveli'ne göre malul sayılmıyor çalışanlar. Ancak "Diyaliz gerektirir böbrek hastalıkları veya böbrek fonksiyonlarının transplantasyona rağmen tekrar bozulması" söz konusu ise 1800 gün primi tamamladığınızda malulen emekli olabilirsiniz.
Bu durum varsa, priminiz 1800 olduğunda malulen emeklilik için en son sigorta priminizin yattığı sigorta müdürlüğüne başvuru yapmanız gerek. Sizi hastaneye sevk ederler. Maluliyetiniz onanırsa malulen emekli olursunuz.

Not: Organ yetmezliği nedeniyle malulen emekli olan kişiler daha sonra organ nakli olduklarında sgk bunu "artık malul sayılmıyorsun" diye yorumluyor ve malulen emeklilik iptal ediliyor. Özellikle böbrek nakillerinde maalesef bu haksız ve saçma uygulamayı SGK yapıyor. Yani insanlar sırf emekli maaşları kesilecek diye nakil olmaktan korkuyor!

Eğer malulen emekli olamıyorsanız, o zaman %40 ve üzeri rapora karşılık defterdarlıktan alacağınız sakatlık indirimine istinaden nispeten erken emekli olabilirsiniz. Bunun şartları defterdarlıktan alacağınız vergi indirim hakkının derecesine bağlı...

Not: http://www.engelliler.biz/forum/sak...si-almak-icin-dilekce-ornegi-ve-evraklar.html

Teşekkürler cevabınız için. Defterdarlıktan sakatlık indirimim bulunmakta. Nakil olduktan sonra %80 raporum var. Buna istinaden yaklaşık 4 yıldır sakatlık indirimi almaktayım. %80 üzerinden. Bu duruma istinaden erken emeklilik, Ne kadar erken olabilir.

Dediğim gibi maluliyet cetveli'ne göre malul sayılacak halde iseniz, 1800 günde malulen emekli olun.

Defterdarlıktan 1. dereceden vergi indirim hakkınız varsa, bu durumda (gün/ay/2001 +) 15 yı sigortalılık süresi ve 3600 gün primle erken Yaşlılık Emekliliğinden yararlanabilirsiniz

Üst Alt