Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Borçlanma 5510 sayılı kanundan 5434 sayılı kanuna geçiş hakkı sağlar mı?

psikotik

Üye
Konular
22
Reaksiyonlar
4
*05.05.1985 doğumluyum.

*2003-2008 yılları arasında Lisans Eğitimimi tamamladım.

*04/04/2008 tarihinde 27 prim günü ile "SSK Özel" sigorta başlangıcım var.

*24/11/2008 ile 05/06/2009 tarihleri arasında Polis Meslek Eğitim Merkezinde Polis Memuru Adayı olarak eğitim gördüm.

*18/06/2009 ile 13/01/2017 tarihleri arasında Polis Memuru olarak görev yaptıktan sonra 13/01/2017 tarihinden bugüne psikyatrik hastalık nedeniyle aynı kurumda sınıf değiştirerek GİH sınıfında Bilgisayar İşletmeni olarak görev yapmaktayım.
Dolayısıyla 5510 sayılı SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU na tabiyim.

*5510 sayılı SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUnun 46. Maddesinin 2. Fıkrasında "Fakülte veya yüksek okullarda kendi hesabına okuduktan sonra subay veya astsubaylığa nasbedilen veya yedek subaylık hizmetini takiben subaylığa geçirilenler veya yedek astsubaylık hizmetini takiben astsubaylığa geçirilenler ile fakülte ve yüksekokullarda kendi hesabına okuduktan sonra, komiser yardımcısı veya polis memuru olarak atananların başarılı öğrenim süreleri; borçlanmanın yapıldığı tarihte ilgisine göre en az aylık alan teğmenin, astsubay çavuşun veya polis memuru ya da komiser yardımcısının prime esas kazancı üzerinden, bu sürelere ait primler kendilerince ödenerek borçlandırılmak suretiyle hizmetten sayılır" denilmektedir.

*Buna göre 2003-2008 yılları arasında okuduğum fakülte için kısmi borçlanma yapma hakkım var mı? Bu benim sigorta statümü 5510 sayılı kanundan 5434 sayılı kanun olarak değiştirir mi?

*Ayrıca %40 oranında engelli raporum ile kurumuma engelli statüsünde atanmak için müracaat ta bulundum. Yine bu borçlanma emeklilik prim günümden sayılır mı?

"Ancak, 5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendine göre ilk defa sigortalı olanların sigortalılık başlangıç tarihinden önceki sürelerin, bu Kanunun 41 ve 46 ncı maddeleri gereğince borçlandırılması halinde, sigortalılığın başlangıç tarihi geriye götürülür. Bunlar hakkında 5510 sayılı Kanunun geçici madde hükümleri uygulanmaz." denilmektedir.

@psikotik

Merhaba,yazdıklarınızı okuduktan sonra kısa bir araştırma yaptım.Size yazdığım metnin en alt bölümünde 01.07.2010 tarihinde resmi gazete yayınlanan HİZMET BORÇLANMA İŞLEMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA TEBLİĞ 'nin web linki mevcuttur.Sizin durumunuzu yazdığınız gibi yönetmeliğin 11. maddesinde ilgili metni aynen teyit etmektedir.

İlgili maddeyi okuduğumda aklımda 3 şıklı bir soru oluştu şöyle ki;

"fakülte ve yüksekokullarda kendi hesabına okuduktan sonra, komiser yardımcısı veya polis memuru olarak atananların başarılı öğrenim süreleri" derken

1-fakülte ve yüksekokul öğrenim süresi mi?
2-polis memuru olmak için öğrenim gördüğünüz süresi mi?
3-hem fakülte veya yüksekokul hemde polis memuru olmak için öğrenim gördüğünüz sürenin tamamı mı?

Çünkü ilgili fıkranın sonundan "atananların başarılı öğrenim süreleri" kelimesi yazılarak hangi öğrenim süreleri olduğu açıkca belirtilmemiştir ve konu havada bırakılmıştır.Bu konuda bağlı bulduğunuz kamu kuruluşunun ilgili biriminden yardım almanız gerektiği kanaatindeyim.

Sonuç itibari ile söyledikleriniz doğru olduğu kesin olmak birlikte başarı öğrenim sürelerinin neyi veya neleri kapsadığını anladığımızda herşey açıklığa kavuşacaktır.

Aşağıda tarafınızdan yazdığınız metinde hangi prim borçlanma durumundan bahsettiğinizi ne yazık ki anlamadım.Engelli raporunuzu kurumunuza verip sizi engelli statüsünü almaları sizin adınıza bir iş gücü statüsü değişikliği ile olmakla birlikte bir prim borçlanma hakkı yaratmamaktadır.

"*Ayrıca %40 oranında engelli raporum ile kurumuma engelli statüsünde atanmak için müracaat ta bulundum. Yine bu borçlanma emeklilik prim günümden sayılır mı?"

Saygılar.

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2010/07/20100701-19.htm

_____

Merhaba, sorularınız için 2. bir araştırma daha yaptım.

Ulaştığım bilgilere göre size bahsettiğim " başarılı öğrenim süreleri " kelimesinde öğrenim süreleri çalışmakta olduğunuz kurum tarafından okumanız sağlanan ve istenen fakülte veya yüksek okullarını ifade ediyormuş.Yani kurumun eğitim okulları veya kurum tarafından size okumanız gönderdikleri kariyer ve gelişiminizi kapsayan tüm fakülte ve yüksekokulları kapsamakta olduğu yazmaktadır.

Buradan benim çıkardığım sonuç polis meslek eğitim merkezi sürelerini borçlanabileceğinizdir.Bu bağlamda bu süreler hizmet sürenize sizinde yazdığınız gibi eklenebilecektir.

5510 sayılı kanunda tabii sigortalılar için ne tür borçlanma yaparlarsa yapsınlar sigortalılık sürelerinin öncesi bir hizmet borçlanabilseler bile sigorta süresiniz geriye çekmemektedir hükmü bulunmakta imiş.

Bu hakkı kullanmak için 5343 sayılı kanunla memur veya 506 sayılı kanunla 4a işçi statüsünde 01.10.2008 tarihinde önce çalışmaya başlamak gerekiyor.Sizin devlet memurluğunuzun başlama tarihi nedeni ile 5510 sayılı kanun 4c statüsüne tabii olduğunuz için bu hakkı ne şekilde olursa olsun kullanma hakkını kaldırmışlar yeni kayıtlar için.

Eski bir 4a statüsünden sigorta kaydınızın olmasının durumunuzu değiştirmemesinin nedeni yeni kanun 5510 4c statüsünde devlet memuru olarak göreve başlamanız ve artık 4a statüsünden kalan haklarınızı kullanmamanız dır.Yani 4c statüsünde göreve başlayarak artık 5510 sayılı kanun 4c yeni hükümlere tabii 01.10.2008 tarihinden sonra sigortalı gibi oldunuz.

2. yazdığınız metinde bahsettiğim polis veya askeri okulların 01.10.2008 tarihinden önce okunması ve borçlanması ile oluşabilmektedir.

Herşeye rağmen en doğrusunu çalıştığınız kurum ve yetkilileri bileceğini düşünüyorum.Sizden ricam lütfen kurumunuzun ilgili birimi ile bu konuları ayrıntılı bir şekilde görüşmenizin doğruya ulaşmakta büyük faydası olacaktır.

Saygılar.

5510 sayılı kanun uygulama başlama tarihi 01 Ekim 2008 'dir.Sizin memuriyet eğitim başlama tarihi ise bu tarihten sonra olduğu için bence 5434'e dahil olmaz.

Hugo88 Hocam konu şu: polis memuru bir kimse eğer meslekten önce 4 yıl yada 2 yıl süreli üniversite eğitimi almışsa meslekten önceki bu süreleri borçlanabiliyor. Bu e devlet de e başvuru şeklinde var. Yani buraya kadar her hangi bir sorun yok. Problem şu ben polisliğe 5510 sayılı kanuna tabi olarak 2009 da başladım. Fakülteyide 2003-2008 yılları arası okudum. Acaba borçlanma yaparsam 5434 sayılı kanuna tabi olurmuyum?
Bilgi Hazinedir hocam cevap ve araştırmanız için teşekkür ederim. Emeğinize sağlık. HİZMET BORÇLANMA İŞLEMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA TEBLİĞ i bende okudum. Hem Polis Meslek Eğitim Merkezinde geçen süreyi borçlanabiliyorum hemde kendi namıma okuduğum fakülte ve yüksekokulu borçlanabiliyorum. Bende her ikiside var. POMEM i borçlansam bile geri çekmez çünkü 6 ay eğitim aldım pomemde. O da 2009 hazirandan geriye doğru 24 kasım 2008 ediyor zaten pomem başlangıç tarihi bu. Fakat fakülte ise 2003-2008 yılları arası bununda 3 yıl 9 ayını kabul ediyor. Memurlar net tede vaşlık açtım. Ve bu konunun mahkemelik olduğunu öğrendim. Çünkü 5510 sayılı kanunun ilgili maddelerinde tutarsızlık olduğu bildiriliyor.

Bilgi Hazinedir hocam 2. Cevap içinde teşekkür ederim. Dediğinizi kanıtlar nitelikte Ali Tezel in

https://www.google.com/amp/s/alitez...masi-sigorta-baslangicimi-geri-ceker-mi-7608/

Sitesinde ayrıntılı olarak değerlendirilmektedir.

Sözcü Gazetesi: Fakülte Borçlanması Sigorta Başlangıcımı Geri Çeker mi?
namik namik
10 sene önce
ÇALIŞANLARIN SÖZCܒSÜ

Fakülte Borçlanması Sigorta Başlangıcımı Geri Çeker mi?

Soru: 03.01.1981 doğ. 1998-2002 yılları arası fakülte okuduk. 2005 Aralık ayında polis memuru oldum. Şimdi ben bu fakülte süresini 5510 sayılı Kanuna göre borçlansam 1999 öncesi mesleğe başlayan polis gibi kademeli yaşa tabi olup emeklilik yaşım düşer mi? Ahmet DEĞİRMENCİ

Cevap: 01.10.2008 tarihinde Polis Akademisi ile fakülte ve yüksek okullarda Emniyet Genel Müdürlüğü hesabına okuyan veya kendi hesabına okumakta iken Emniyet Genel Müdürlüğü hesabına okumaya devam eden öğrencilerden Emniyet Hizmetleri Sınıfında 4/c sigortalısı (Eski E.S. iştirakçisi) kapsamında çalışacak olanlarla, Emniyet Hizmetleri Sınıfında 4/c sigortalısı (Eski E.S. iştirakçisi) olarak çalışmakta olanların Polis Akademisi ile fakülte ve yüksek okullarda geçen başarılı eğitim süreleri istekleri halinde borçlandırılır. Bu borçlanma süreleri yasa gereği hizmetten sayılacağı için E.S.’dan emeklilikte yaşın tespitinde 23.05.2002 tarihi itibariyle 25 yılın dolmasına kalan süreyi etkileyecek ve dolayısıyla tabi olunan yaşı düşürme etkisi yapacaktır. Fakat sizin için yapacağınız dört yıllık borçlanma 1998-2002 arasını değil, 2001-2005 arasını dolduracağı için yaş koşulunuzu etkilemeyecektir. 01.10.2008’den sonra memur olanlar için ise bu tür borçlanmalar sigorta başlangıcını geri çekmiş sayılarak 5434 sayılı E.S. Kanuna tabi hale getirmeyecek. Denilmektedir.

Ancak konu mahkemelikmiş.

psikotik

Merhaba, öncelikle beni bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim.Size küçük bir katkı sağlayabildiysem ne mutlu bana.Sizin konu hakkında bilgi birikiminizi ve araştırmanızı gerçekten çok başarılı buldum.

İnşAllah borçlanma işlemlerinizi sağlıklı bir şekilde gerçekleştirebilir ve faydanıza olan sonuçlara ulaşabilirsiniz.

Saygılar.

psikotik

Borçlanılan gün kadar geriye doğru işletildiğinde varılan tarihte geçerli olan mevzuat neyse, o mevzuata tabi sayılmak bence hem hakkaniyetin hem de yasal tutarlılığın gereği.

OturanBoğa
psikotik
....arkadaşlar bi gelişme varmı konuyu yeni gördüm bende 2009 aralık ta polis memuru oldum, 2001- 2006 arası üniversiteyi borçlandım 2 sene süre verdiler benim 98 yılından ssk girişim de var 5434 e geçme ihtimalimiz var mı ??

Gelişme yok maalesef. Ve gerek telefon yoluyla gerek CİMER aracılığıyla yaptığım başvurumun sonucu olumsuz oldu. Yani borçlanma yapmak sadece prim gün sayısını artırıyor. Memuriyet giriş tarihini geri çekmiyor.

ilk defa memuriyet tarihiniz fiziki olarak 01/10/2008 sonrası ise hiç birşey değişmeyecektir.

Üst Alt