Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Çalışmadığım süreyi ödeyerek 3600 iş gününe tamamlayabilir miyim?

mstf_scfld

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
ben kronik şizofreni hastasıyım. %90 iş göremez raporum var. 1995 yılında işe gridim, ayrıldım. daha sonra 2002 yılında işe girdim. şu an toplam iş günüm 2762. o çalışmadığım süreyi ödeyerek 3600 iş gününe tamamlayabilirmiyim. tamamlasam emekli olabilir miyim? teşekkürler.
lütfen bi cevaplayabilir misiniz???
teşekkürler...

Hayır ssk da geriye dönük prim ödeyemezsiniz.
Ancak malulen emeklilik şartları sizde oluşmuş görünüyor.
%60 ve üzeri raporla malulen emeklilik başvurusu yapabilirsiniz.
sigortalılık süresi ve priminiz yeterli.

cevabınız için teşekkürler ama...

ben işe başlamadan önce rahatsızlandığım için 1800 iş gücü yerine 3600 istediler emekli yapmadılar.... yanlışmı biliyorum acaba... hangi şartlar oluşmuş size göre... çünkü ben 1800 dolduğunda başvurdum kabul etmediler... sebebini sordum günün yetersiz dediler... hangisi doğru acaba...

Malulen emekli olabilmek için işe başladığınız tarihte malul sayılabilecek derece bir rahatsızlığınızın olmaması gerekmektedir. Bu sebeble malulen emekli olamazsınız. Engelliler için geçerli kademeli erken emeklilik şartlarına göre emekli olacaksınız. Ayrıca Ssk da askerlik dışında geriye dönük borçlanma yapamazsınız.

çok teşekkürler.... yalnız
Engelliler için geçerli kademeli erken emeklilik şartları neler peki bi bilginiz var mıydı??? benim bu duruma göre neler söyleyebilirsiniz.... ne gerekli emekli olabilmem için... başka bir yol yok mu... gerçekten çok zor durumdayız... yetkili kimse yardımcı olmuyor bize.... çalışamıyorum diyorum kimse laf anlamıyor....

Bu tabloda görüleceği üzere 1995 yılında işe başlayan %90 Özürlü kişiler 15 yıl sigortalık süresi ve 3600 gün şartına tabidir.

gerçekten çok teşekkür ederim size... çok soru sordum ama bişey daha sormak istiyorum önemli:
ben 2000 yılında ilçemde belediyeye işçi olarak girdim fakat beni en az 2 yıl sigortasız çalıştırdılar... eğer onları yatırmış olsalar şimdiye kadar emekli olmuştum bile... şimdi belediyeye dava aç diyorlar ödemeleri için fakat bana 2 şey dediler: 1.si eğer dava açarsam bu davayı belediye temyiz (veya başka bişey tam bilmiyorum maalesef) ederlerse bu dava yıllarca sürüyormuş 2.si ise beni işten atarlar ve işsiz kalabilirim, işimden de olacağımı söylediler, çünkü ben kadrolu işçi de değilim... ne yapabilirim acaba... hakkımı yiyen devlet adamı ve hakkımı da savunamıyorum... ne yapmalıyım...
şimdiden ve tekrardan çok teşekkür ederim...

Rica ederim.
Bu konuya ilişkin yeterli bilgim olmasada fikirlerimi söyleyebilirim.
Elinde yeterli derece kanıt varsa davanın süresi kısalır. Sonuçta devlet kurumu bu tür davalarda özel sektörde ki gibi tüm ayrıntılarıyla davayı takip etmeleri zor. Doğrudur temyiz dava süresini uzatabilir ama o dönemde çalıştığınızı ıspatlayacak şahit,belgeniz varsa davayı kısa zamanda kazanmanız kuvvetle muhtemel. Hakim yeterlı belgeyı gordugu zaman zaten davayı uzatmaz.

Evet engeliniz ssk lı olmadan önce mevcut olduğundan malulen emekli olamıyorsunuz.
SSK ya bildirilmeyen çalışmalarınız için elinizde o döneme ait maaş bordrosu,izin belgesi vs deli,l olabilecek belge ve şahitleriniz varsa dava açınız.
Aksi takdirde 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 prim ödeme gününü doldurmak zorundasınız.

Sigortalıların borçlanabileceği süreler

a) Kanunları gereği verilen ücretsiz doğum ya da analık izni süreleri ile 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki sigortalı kadının, iki defaya mahsus olmak üzere doğum tarihinden sonra iki yıllık süreyi geçmemek kaydıyla hizmet akdine istinaden işyerinde çalışmaması ve çocuğunun yaşaması şartıyla talepte bulunulan süreleri,

b) Er veya erbaş olarak silâh altında veya yedek subay okulunda geçen süreleri,

c) 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında olanların, personel mevzuatına göre aylıksız izin süreleri,

d) Sigortalı olmaksızın doktora öğrenimi veya tıpta uzmanlık için yurt içinde veya yurt dışında geçirdikleri normal doktora veya uzmanlık öğrenim süreleri,

e) Sigortalı olmaksızın avukatlık stajını yapanların normal staj süreleri,

f) Sigortalı iken herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınanlardan bu suçtan dolayı beraat edenlerin tutuklulukta veya gözaltında geçen süreleri

g) Grev ve lokavtta geçen süreleri

h) Hekimlerin fahrî asistanlıkta geçen süreleri,

ı) Seçim kanunları gereğince görevlerinden istifa edenlerin, istifa ettikleri tarih ile seçimin yapıldığı tarihi takip eden ay başına kadar açıkta geçirdikleri süreleri, kendilerinin veya hak sahiplerinin yazılı talepte bulunmaları ve talep tarihinde 82 nci maddeye göre belirlenen prime esas günlük kazanç alt ve üst sınırları arasında olmak üzere, kendilerince belirlenecek günlük kazancın % 32’si üzerinden hesaplanacak primlerini borcun tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde ödemeleri şartı ile borçlandırılarak, borçlandırılan süreleri sigortalılıklarına sayılır.

merabalar... ii günler... cevaplarınız için teşekkürler... ve şöyle bişey var...
ben işe ilk girdiğimde (1995) raporum %60 dı.... 2007de aldığım raporda %90 oldu bu peki herhangi bişeyi kolaylaştırmaz mı... hastalık artmıştır vs...

1995 yılında %60'ın altında olsaydı oran, o zaman malulen emeklilik için bastırabilirdiniz. Ama şu haliyle, ilk sigortalı olduğunuz tarihte maluliyet derecesinde (Yani %60 ve üzeri) işgücü kaybınız olduğu için, şimdi malulen emeklilik şansınız yok maalesef. Arkadaşların yazdığı gibi, defterdarlığa gidip vergi indirimi için başvurmalı, %80 ve üzeri rapor ile 1. dereceden vergi indirimi hak etmeli ve sonra da primleriniz 3600 olduğunda emeklilik istemelisiniz.

Beleiyede sigorta primlerinizin yatırılmamış olması konusunu dava konusu yapbilirsiniz. Maaş bordrosu ve/veya birkaç şahitle birlikte davayı kazanırsınız diye düşünüyorum. Kaç yıl sürer bilemem, ama emekliliğinize 3 yıl kaldığını düşünürsek, bir seçenektir, denenebilir...

teşekkürler... peki: 3600 gün dolduğunda 15 yılı doldurmayı beklemek zorunda mıyım???

Evet, ilk sigortalı olduğunuz tarih ile emeklilik talebinde bulunacağınız tarih arasında 15 yıl geçmek zorunda. İster primler dolunca bu süreyi çalışmadan beklersiniz, isterseniz de çalışarak...

abi 1995 olduğuna göre ilk girişim o zaman beklemek zorunda değilim doğru mu???

18 yaşını doldurmuş olmanız şartı ile,ilk girişin geçerli.

Üst Alt