Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Devam eden vasilik (Vesayet) nasıl kaldırılır?

s!gMa!

Üye
Konular
55
Reaksiyonlar
17
Samsun'da yatışım oldu akabinde hastanenin bildirmesi ile dava süreci nihâyetinde tarafıma 1 yıl sonra kontrol muayenesi olmak koşuluyla vasi atandı. Nisan 2024'ten beri vasi atanmış durumda. Maaş hesabımın dâhi olmak üzere internet bankacılıkları kapatıldı. Örneğin maaşımı sadece ATM'den çekebiliyorum hesap kartımla müşteri hizmetleri banka şubesi internet bankacılığı tarafıma kapalı tamamen. Kartımı kaybedersem mazallah kart çıkartamama riskim dâhi var. Geçen'de yolda jandarma durdurdu kısıtlı yazıyor neden yazıyormuş komutana sorayım dedi komutanı bildiği söylediği hâlde herkesin içerisinde senin vâsin kim dedi. Açtırdığım ek hattı kapatmak istediğimde edevletten kapatma onayı için e-DEVLET PİN dâhi vermiyor sitem; PİN'siz kapatmıyorlar.(E-Devlete ilgili operatör seçeneklerinden dilekçe göndererek kapattım; bayiler kapatmadı-sistem açığından faydalandım.)

Böyle karışık ve üzücü hadiseler ard arda geliyor; bu vesayeti nasıl kaldırabilirim ben?
Gün geçtikçe kısıtlamalar artıyor sistemlere yansıyor kısıtlı/vasi atanmış olmam.

Devam eden bir vesayetin kaldırılması, hukuki bir süreç gerektirir. Vesayetin kaldırılması için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

1. Gerekçenin Belirlenmesi

Vesayetin kaldırılması, aşağıdaki durumlarda talep edilebilir:

Vesayet altındaki kişi artık kısıtlanmasını gerektiren durumdan kurtulmuşsa (örneğin, sağlık durumu düzelmişse).

Vesayet kararı hukuki bir hata veya yanlış bilgiye dayanıyorsa.

Vesayet altındaki kişinin yaşadığı koşullar değişmiş ve vesayet gereksiz hale gelmişse.

2. Yetkili Mahkemeye Başvuru

Vesayetin kaldırılması talebi, vesayet kararını veren Sulh Hukuk Mahkemesi’ne yapılır. Dilekçe ile başvurarak gerekçelerinizi sunmanız gerekir.

3. Gerekçelerin Desteklenmesi

Dilekçeye aşağıdaki belgeleri eklemeniz gerekebilir:

Sağlık raporu (eğer vesayet sağlık gerekçesiyle konulmuşsa).

Mali durum belgeleri (eğer mali nedenlerle konulmuşsa).

Gerekçeyi destekleyen diğer belgeler.

4. Mahkeme Süreci

Mahkeme, dilekçenizi inceleyecek ve genellikle şu adımları izler:

Gerekçelerinizi değerlendirir.

Gerekirse vesayet altındaki kişinin durumunu incelemek için bilirkişi raporu talep eder.

Tarafları dinleyerek bir karar verir.

5. Kararın Uygulanması

Mahkeme, vesayetin kaldırılmasına karar verirse, bu karar ilgili makamlara bildirilir ve vesayet sona erer.

Not:

Vesayetin kaldırılması sürecinde bir avukattan hukuki destek almanız, süreci hızlandırabilir ve haklarınızın korunmasını sağlayabilir.

Kaynak: ChatGPT (Diğer adıyla: yapay zeka)

Üst Alt