Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Devlet memuruyum ve böbrek hastasıyım. Emeklilik koşullarım nelerdir?

pasa_halit

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
24 yıllık devlet memuruyum kronik böbrek hastasıyım. malulen emekli olmak istesem ne yapmam gerekiyor?
diyalize girmiyorum.

Şu sorularıma cevap verirseniz net bir cevaba ulaşabiliriz.
1)Memurluğa ilk başlangıçta engelli olarakmı işe başladınız?
2)Böbreklerinizden hangileri çalışmıyor?

24 yıllık görev süreniz varken malulen emekli olmayın bence. Zira olası bir nakil durumunda maluliyetiniz iptal edilir. Hiç gerek yok o riske girmenize.

Ama oluşan işgücü kaybından dolayı erken emekli olabilirsiniz. Bunun için %40 ve üzerinde işgücü kaybınızın olduğuna dair sağlık raporu alabiliyor olmanız yeterli. Eğer bu işgücü kaybı oranı mevcutsa, şu kriterlere göre erken emeklilik hakkınız vardır:
(bunlar memuriyete başladıktan sonra sakatlanan/hastalanan kişiler için geçerlidir. Memuriyete sakat statüsünde başlayanları kapsamaz. Onlar sakatlık oranları ne olursa olsun 15 yıl görev süresi ile emekli olabilirler):

a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,
ve %60 ve üzerinde olduğu anlaşllan sigortalılar da en az onbeş yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3960 prim yatırmış olmak şartıyla emekli olurlar.

OturanBoğa;
Bu tasnifler tüm engelli çalışınlar için geçerli değilmi. yani cevabınızdan anladığım kadarıyla sadece özürlü raporunu sonradan ibraz edenler için mi bunlar geçerli? Bir de bu bölümün başına sabitlenen bir tablo var. o tabloya göre ben 18 yılda emekli olabiliyorum.

Ben 2004 yılında sakat kadrosundan memur olarak başladım. şimdi burdan anladığım 15 yılda Engelli emeklilik tablosuna göre ise 18 yılda emekli olubiliyorum.

ben hangisine itibar etmeliyim

Yukarıdaki emeklilik süreleri, memuriyete başladıktan sonra sakatlanan memurlar için geçerli.
Memurluğa zaten sakat statüsünde başlayan veya memur olmadan önce %40 ve üzerinde sakat olduğunu belgeleyen kişiler 15 yıl görev süresini tamamladıklarında emekliliği hak ederler.

Üst Alt