Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Doğum borçlanması, malul çocuk indirimi ve emeklilik..?

dafy

Üye
Konular
16
Reaksiyonlar
0
merhabalar

eşim 18 mart 1970 doğumlu ssk başlangıcı 10 haziran 1982. Prim ödeme günü 2410. 1991 senesine kadar çeşitli yerlerde çalışmış. en son çalışması 1991 senesi
1994 de evlendik 1995 de bir oğlumuz oldu 2001 senesindede bir kızımız oldu. 1991 den beri çalışmıyor
.5 aydır isteğe bağlı sigorta primi yatırıyorum.
ssk daki prim günü şu anda 2410 gün biz 2 çocuğumuz için ssk ya doğum borçlanması yapabiliyormuyuz?

birde 1995 de doğan çocuğum yüzde 90 engelli aynı zamanda engelli annelerinin primi dörtte bir oranında prim gününe eklendiğini duydum.

1- biz şimdi 2 çocuğum için ssk ya doğum borçlanması yapsak prim gününe faydası oluyormu.
2- engelli çocuğum için de isteğe bağlı da 4 de bir oranında eksik prim ödersek bu durumda yaklaşık olarak 2 yıl prim ödedimmi eşim emekli olurmu?

engelli çocuğum için bağkura gittim bu yasadan faydalanmak istediğimi söyledim orada bana birisi 2 yada 3 sene sonra gel o zaman bakarsız ekleriz dedi ama benim anladığım kadarı ile hemen başvurmak gerekiyor diye düşünüyorum. acaba başvurduğunuz andan itibarenmi geçerli yoksa 2 yada 3 sene sonra gidersem isteğe bağlı başlangıcına bakıp yoksa o zamnmı ekleyecekler
birde doğum borçlanmamız kabul edilirse ssk 3850 gün prim ödemesi ne çıkacak biz şu anda 5 aydır isteğe bağlı sigortadan prim ödüyoruz bu gurumda ssk danmı emekli olur bağkurdan mı bu son yedi yıl 1260 gün olayı kafamı çok karıştırdı kimi diyor son 7 seneyi nereye fazla ödersen oradan emekli olursun kimi diyor son primi nereye ödersen oradan emekli olursun ama bizim 7 senemiz yokki yaklaşık 3 yıl 2 ayımız var sgk dan baktığımda 5000 gün 40 yaş a tabii gözüküyor bu durumda geri kalan 1150 günü isteğe bağlı ödersek ssk dan mı emeki olacak bağkurdan mı yada ssk dan emekli olması için nasıl bir yol izlemeliyim.

kafam çok karıştı bana yardımcı olmanızı rica ediyorum Bülen Abi daha önce siz son 7 yılda 1260 günü nereye ödersen oradan emekli olursun demiştiniz ama bizim 1260 güne ihtiyacımız yok o kafama takılıyor eğer acaba doğum borçlanmasını yaptıktan sonra bağkuru iptal mi ettirsem bir işe girse birde bu durumda yapacağımız doğum borçlanması bağkurdanmı sayılır ssk danmı sayılır.

şimdiden çok teşekkür

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) doğum yaptığı için sosyal güvencenin dışında kalan kadınların mağduriyetini gidermek için doğum borçlanması hakkı getirdi. 16 Eylül 2010 tarih ve 2010/106 sayılı genelgeye göre, kadınlara iki çocuk için 4 yıl borçlanma hakkı tanındı.

SGK Antalya İl Müdürü Selim Erol, kamuoyunun merakla beklediği kadın sigortalıların doğum borçlanması hakkındaki genelgenin, 16 Eylül 2010 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe girdiğini bildirdi. Kadın sigortalıların, doğum borçlanması yapabilmeleri için; doğumdan önce 4/1 a kapsamında işe giriş kaydının yapılmış olması gerektiğini belirten Erol, bununla birlikte kendi adlarına kısa ya da uzun vadeli sigorta kolları yönünden prim ödenmiş olması, doğan çocuğun yaşaması ve 2 yıl boyunca herhangi bir kanuna göre çalışmama şartları arandığını kaydetti.

SGK Antalya İl Müdürü Selim Erol, makamında düzenlediği basın toplantısında, sigortalı kadınların doğum borçlanmasıyla ilgili bilgi verdi. Erol, borçlanma yapmak isteyenlerin, her çocuk için yaşaması şartı ile iki yıl olmak üzere toplamda 2 çocuk için ve en fazla 4 yıllık süre borçlanabileceğini açıkladı. Daha önce istenen, sigortalının çalıştığı işinden ayrıldıktan sonra 300 gün içinde doğumun gerçekleşmiş olması şartının yeni genelge ile kaldırıldığını ifade eden Erol, "Doğum borçlanması talebinde bulunan kadın sigortalının işvereninden belge istenilmeksizin, kurumumuz, hizmet kayıtlarından tespiti yapılarak doğum borçlanma talebi sonuçlandırılmaktadır." dedi.

Erol'un aktardığına göre, doğum borçlanması talebinde bulunan kadın sigortalıların, doğum yaptığı tarihten sonra adına primi ödenmiş süreler borçlanma hesabında dikkate alınmayacak. Doğum borçlanması yapılacak sürede, çocuğun vefat etmesi halinde vefat tarihine kadar olan süreler borçlandırılacak. İlk doğumunu yaptıktan sonra iki yıl dolmadan ikinci doğumunu yapan kadın sigortalı, ilk doğumdan ikinci doğuma kadar geçen süre ile ikinci doğum için borçlanabileceği iki yıllık sürenin toplamı kadar geçen süreyi borçlanabilecek. İşe giriş tarihinden önce doğum yapan sigortalı kadınlar, bu haktan yararlanamayacak. Doğum borçlanması yapılan süreler tescil tarihini geriye çekmeyecek. İlk işe giriş tarihinden sonra doğum yapan kadın sigortalıların borçlandığı hizmet süreleri yalnızca prim gün sayısına ilave edilecek olup herhangi bir şekilde ilk işe giriş tarihinin geriye alınması söz konusu olmayacak.

Doğumdan sonraki iki yıllık süre, herhangi bir kanuna tabi olarak çalışması, çocuğun ölümü, 2'nci çocuğun doğumu gibi şartların 2 yıldan önce olması durumunda bu süreye kadar olan kısımlar borçlanılabilecek. Örneğin, doğumdan 1 yıl sonra çalışmaya başlayan kadın sigortalı doğum borçlanmasını 2 yıl olarak değil 1 yıl olarak yapabilecek.

Vatandaşların doğum borçlanması için SGK il müdürlükleri ve ilçelerde bulunan temsilciliklerine müracaat edebileceklerini kaydeden Selim Erol, "Doğum borçlanması için günlük asgari 8,11 TL üzerinden 1440 gün karşılığı yaklaşık 11 bin 680 TL olarak yapılmaktadır. Borçlanılan miktarın en geç 1 ay içerisinde ödenmesi gerekiyor.

Memurlar

yabangülü7234 hanım ceabınız için teşekkürler.
Yanlız benim merak ettiğim şu an 5 aydır isteğe bağlı sigorta ödüyoruz. 1995 ve 2001 de doğan çocuklarım için Biz doğum borçlanması yaparsak bu borçlanma bağkurdan mı sayılır ssk dan mı?
birde geri kalan 1050 günü çocuğumun engelin den dolayı 1/4 oranında düştükten sonra geri kalan 787 gün kalıyor bunu isteğe bağlı ödersek ssk dan mı emekli olur bağkurdan mı ssk dan emekli olması için ne yapmalıyım?

Şimdiden çok teşekkürler.

Konuya dair açıklıklamaları içeren son genelge henüz yeni yayınlandı (16 Eylül 2010): 2010/106

Her iki çocuğunuz için de ikişer sene doğum borçlanması yapabilirsiniz. Bu süreler -tıpkı çalışarak prim yatırımış gibi- prim günü olarak emeklilik hesabına dahil edilir.

Borçlanacağınız süreler isteğe bağlı (yani 4b) statüsünde sayılır

Evet, %90 raporu çocuğunuzdan dolayı 1 Ekim 2008'den sonraki sigortalılık süresi ve prim günleri açısından 1/4 avantajından da aynı anda yararlanabilirsiniz.
Bunun başvurusunu hemen de yapabilirsiniz, emeklilik zamanından bir süre önce de... Her şekilde hakkınız baki. Yani, ne zaman başvurursanız başvurun, 1 ekim 2008 sonrasındaki primleriniz için işlem yapılır.

Son 2520 günlük primin fazlaı hangi statüdeyse, o statüde emekli olunur.
Çok emin değilim ama, yapacağınız doğum borçlanmaları da son 2520 günlük prime 4b olarak etki edebilir.

çok teşekkür ederim Bülent Bey.Allah razı olsun sizden Ben 2001 ve 1995 de doğan çocuklarım için doğuım borçlanması yaparsam eşim o tarihlerde ssk lı olduğu için ssk ya sayılır diye düşünmüştüm.
5 ay önce isteğe bağlı ödemekle hata etmişiz anladığım kadarı ile meğer şimdi eşime isteğe bağlı ödediğimiz için ve doğum borçlanası yaparsak bağkura sayılacakmış.
bu durumda anladığım kadarı ile bağkura ödemeyi durdurup, ssk ya geçip ondan sonra doğum borçlanması yapmamız gerekecekki o zaman ssk dan sayılsın sanırım doğrusuda bu değil mi?

Merhaba,

ben 01/01 1960 dogumluyum ,
ssk girişim 01/01/2000 tarihinde ve hiç aralıksız ödeniyor.
1986-1983 yılında iki kez doğum yaptım.

bu durumda dogum borçlanması kapsamına giriyor muyum ? Emeklilğimi erkene alabilir miyim..

Doğum borçlanmasını düzenleyen genelge için buraya tıklayın
denis34, sizin borçlanma hakkınız yok maalesef:

Doğum Öncesi Sigortalı Olmayan Kadınların Borçlanma Hakları Kaldırılmıştır.
Hizmet Borçlanma İşlemlerinin Usul ve Esasları Hakkında Tebliğ hükmüne göre, 5510 sayılı Kanunun 41. maddesi uyarınca borçlanılan süre, Kanunun 38. maddesine göre malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tabi olarak ilk defa çalışmaya başlanılan tarihten önceki süre ise borçlanma talebi kabul edilmemektedir. Doğumdan önce sigorta başlangıcı bulunan ve iki çocuk için toplam 4 yıla kadar borçlanma yapacak olan kadınların bu borçlandıkları süreler sadece prim gün sayısına ilave edilecek, sigortalılık süresini ve sigortalılık başlangıç tarihi ile emeklilik yaşını etkilemeyecektir.
Doğum Borçlanması Nedir, Kimler Yararlanabilir, Başvuru Şartları Nelerdir | Güncel Bilgi Paylaşım Sitesi

Üst Alt