Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Emekli maaşım durduruldu. Rapor oranım %82'den %79'a düştü! Ne yapabilirim?

MerveFe

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Merhaba

11.02.1988 doğumluyum.
ilk işe giriş tarihim 15.10.2005,
doğum borçlanması yaparak 4200 gibi bir günüm olacak başvuruyu yaptım. ( Rapor oranım % 82 ile emekliydim. 15 yıl 3600 günden.)

Kontrol muayenesinde raporum %79 a düştüğü için emekliliğim durduruldu. Tekrar başvuru yapmak için vergi indirimine başvurdum yeni rapor ile. Benim sorum 18 yıl şartında 18 yaşımdan önce olan 5 aylık dönem sayılmıyor mu? Başvuruyu yapabilir miyim yoksa şubat ayını yani 18 yaşımdan itibaren 18 yıl dolması için beklemeli miyim?

Slm iyi geceler benim bildiğim emeklilikte 18 yaşın altında ise sayilmaz.ancak yatırılan primler emekli olurken prim gün sayısına eklenir

MerveFe

Malulen mi yoksa erken Yaşlılık emeklisi mi oldunuz? Malulen değil idiyse, oran 49’un altına düşmediği sürece emeklilik devam eder

18 yaş altı tam primler prim gün sayısına etki eder ama emeklilik hesabında başlangç 18 yaş ile başlar

Yaşlılık emeklisi oldum. Ama iptal için dilekçe verdirip, yeniden vergi indirimine başvurup sonrasında tekrar emeklilik başvurusu yapmam gerektiğini söylediler ve bu yüzden tekrar kendimi sigortalı göstermemi istediler. Çünkü 79 oranla 3920 gün primim vardı bu sırada doğum borçlanması da yaptırdım.

MerveFe

Hayır hayır, olur mu hiç öyle şey! Aşağıdaki maddeyi önlerine koyun ve maaşın kesilmeden devamını talep edin.

SOSYAL SİGORTA İŞLEMLERİ YÖNETMELİĞİ
Yaşlılık aylığının başlangıcı, kesilmesi ve yeniden bağlanması
MADDE 57
[...]
6-
[...]
c) Çalışma gücünün %40 ile %59 arasında kaybedilmesi nedeniyle yaşlılık aylığı alanların [B.K. not: buradaki oran aralığı konunun malulen emeklilik olmadığına işaret etmek içindir] yapılan kontrol muayenesi sonucu, çalışma gücündeki kayıp oranının %40’ın altına düştüğünün anlaşılması hâlinde, bu durumun tespitine esas tutulan raporun tarihini,[...] takip eden ödeme dönemi başında yaşlılık aylığı kesilir."

Bana 06.12.2023 tarihinde dilekçe yazdırdılar. Dilekçeyi verdiğim gün işe giriş yaptırdım aynı gün gidip vergi indirimine başvurdum. Ve aynı gün doğum borçlanması yaptım sgk dan. Bugün de vergi indirimi onaylandı mesajı geldi.
Artık çok mu geç itiraz etmem için?

Buarada 1 yıllık vergi indirimim haziran 2023 dolmuştu benim. Temmuzda yeni raporu aldım. Bu zamana kadar hala maaşım bağlanmadığı için de sgk a başvurdum. Onlar da primimin 3920 olduğundan 4000 olması gerektiğini ve bu dilekçeyi yazmamı ve bu işlemleri yapmamı istediler.

MerveFe

Bence itiraz edin ve dahası maaşın durdurulduğu günden itibaren ödenmesini talep edin.

Merhaba, bugün Kadıköy Sgk müdürlüğüne gittim. Ve resmigazeteden sizin söylemiş olduğunuz maddeyi kendilerine gösterip durdurulan süredeki maaşlarımı talep ettim. Fakat sağlık raporunda oranımın düştüğü tarihte prim günümün 4000 altı olmasından dolayı ödenemeyeceğini, borçlanma yapıldıktan sonraki başvurumu dikkate alacaklarını ilettiler. O yüzden ocak itibariyle maaşım bağlandı.

MerveFe

4000 ne demekmiş, neye göre 4000? 4000 nerede geçiyor? Verdiğim maddede kontrol muayenesi ile maaşın kesilmesi için oranın %40’ın altına düşmesi şartını net olarak yazmış. Kesinikle maaşınız kesilmemeliydi. Şefine, o da ayak direrse müdürüne çıkın.

Aksine siz borçlanma yaparsanız kimse sizin maaşınızı kaldığınız yerden devam ettiremez. Çünkü maaşınızın kesilmesini kabul emiş, mevzuata uygun hale getirmiş olursunuz.

2008_oncesi.PNG

2005 giriş 2. Dereceden (79 oranla) 4000 olması gerektiğini söyledi. Bu oranı aldığımda 3920 idi prim günüm. O yüzden borçlanma yaptırdılar ve ödedim. Bugün gittiğimde ise borçlanma ödendiği günden sonra yani 4000 gününüz dolduktan sonra hak kazandınız dedi bir form doldurttu ve ben bunu ocak ayında işleme alacağım dedi. Görüştüğüm kişi büyük ihtimal bölüm şefiydi zaten. Hatta resmi gazeteyi gösterdiğimde biz yasalara göre hareket ediyoruz zaten kural neyse odur denildi. Fazla ısrarcı oldum ama işe yaramadı. Haziran-Aralık toplam 6 ay maaşım boşa gitmiş oldu bayram ikramiylerini de eklersek ciddi bir rakam kaybım oldu gözüküyor. Ama ne dediysem böyle birşey olmadığını sizin giriş yılınızdan dolayı olmuyor dediler.

Hadisin ordan! Bir daha gidin ve cimer'e şikayet edip dava açacağınızı söyleyin. Onu da açık yönergeyi uygulamadığı için mahkemede suçlayacağınızı, bunu avukatınızın aynen böyle söylediğini ekleyin. Oran 40ın altına düşmediği sürece kontrol muayenesi ile maaşınız ke si le mez. Nokta.

Çok geçmiş olsun bende yeni emekli oldum. (6 ay oldu) %84 oran ile 1 yıl süreli raporum ve. 5 ay sonra raporum doluyor. Raporum %84 ile vergi dairesi onayladı ve bende vergi indirimi ile emekli oldum. Bir aksilik yaşamamak için başvuru yaptım ve erkenden kontrol muanesi için sevk talep ettim sevk bekliyorum. Bu sevk ile tekrar rapor alacağım.

Şimdi kontrol muanesinde ben %80 altına düşersem maaşım mı kesilecek kafam karıştı. Engelli olduğum sürece düşmez denilmişti :(

SGK başlangıç : 18-12-2006
2000 öncesi Gün: 0
2000 – 2008/10 arası Gün: 13
2008/10 sonrası Gün: 4740
Toplam Gün:4753

2900 TL civarı kök maaş bağlandı temmuz zam mı ile 3,631.15 TL kok maaşım oldu.

Sizin kök maaş ne kadar hocam? 15.06.2023 tarihinde emekli başvurusu yapmadan önce sgk sitesinden ne kadar emekli maaşı alırım diye sorguladigimda 7200-7300 + 300 civarı ek ödeme görünüyordu. Temmuz zammı ile 9000 küsür olur diye düşünmüştüm. Ama bağlanan kök maaş çok düşük geldi itiraz ettim sonuç bekliyorum ama memurlar doğru hesaplanmış diyorlar :(

Üst Alt