Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli olarak işe başlayan kişi malulen emekli olamaz mı?

s!gMa!

Üye
Konular
55
Reaksiyonlar
17
İşe girişlerinde %60 ve üzerinde engel oranına sahip olanlar malulen emeklilik hakkına sahip değillerdir. Ancak işe girişten sonra engelli hale gelip %60 ve üzerinde çalışma gücünü kaybedenler malulen emeklilik hakkını elde ederler. Bu kişilerin en az 10 yıllık sigortalılık süresine sahip olmaları gerekir.

• İşe girişlerinde %60 ve üzerinde engel oranına sahip olanlar malulen emeklilik hakkına sahip değillerdir.Ancak işe girişten sonra engelli hale gelip %60 ve üzerinde çalışma gücünü kaybedenler malulen emeklilikhakkını elde ederler. Bu kişilerin en az 10 yıllık sigortalılık süresine sahip olmaları gerekir. Başkasınınbakımına muhtaç hale gelen malul çalışanlar için bu süre aranmaz diğer şartların uygun olması halindemalulen emekli edilirler.

Böyle bir ibare gördüm >>>şurada<<< bu durumda ben %40 engelli olarak işe başladım engelli kadrosundan ekpss ile bu durumda beni malulen emekli edemez mi kurum arada doktorumla görüşüp emekli etmeye çalışıyorlarmışta; ama en son kurumda en üst yöneticinin tavrı bana karşı iyi idi :) ...

@RssCip,
Hayır tam tersi sen işe girmeden önce engelliymişsin ama malul değilmişsin. Eğer işe girmeden önce malul olsaydın malulen emekli olamazdın. Bu arada sen istemeden kimse seni zorla emekli edemez muhtemelen mobbing yapıyorlar.

Son düzenleme:
Ancak, sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce sigortalının çalışma gücünün %60'ını veya vazifesini yapamayacak derecede meslekte kazanma gücünü kaybettiği önceden veya sonradan tespit edilirse, sigortalı bu hastalık veya engelliliği sebebiyle malûllük aylığından yararlanamaz.[

Sigorta girişinden önce 80 raporum mevcut özürlülük ölçütüne göre alinmiş bu beni kapsiyormu yoksa malullük farklimi degerlendiriliyor

@(Gölge),
yani demek istediği ekpss ye girmeden önce malul raporu aldın ama sakladın ortaya çıktığı anda malulen emekliliğin iptal edilir

Demek istediğim özürlülük farklı malullük farklimi onu soruyorum degerlendirme

@(Gölge),
pardon yazdığınızı şimdi gördüm yüzde 80 aldıysanız malul sayılırsınız diye biliyorum ama oturanboğa daha detaylı bilir belki bir ince noktası vardır

Özürlülük ölçütüne göre alinmiş Özürlü raporu bu durumda geçerlimi

@(Gölge),
şimdi bildiğim kadarını söyleyeyim raporunuz tabii ki geçerli ama malulen mi erken mi emekli olacaksınız ondan emin değilim kaç gününüz vardı

5510 sayılı kanun engelli erken emeklilik şartları:

Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce 25 inci maddenin ikinci fıkrasına göre malûl sayılmayı gerektirecek derecede hastalığı veya engelliliği bulunan ve bu nedenle malûllük aylığından yararlanamayan sigortalılara, en az onbeş yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3960 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla yaşlılık aylığı bağlanır.

Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;

a) % 50 ilâ %59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün,

b) % 40 ilâ %49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün,

malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla ikinci fıkranın (a) bendindeki yaş şartları aranmaksızın yaşlılık aylığına hak kazanırlar. Bunlar 94 üncü madde hükümlerine göre kontrol muayenesine tâbi tutulabilirler.

Üst Alt