Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli olarak isteğe bağlı emekli olunabilir mi?

caykolik

Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
19
2008 yılının 4. ayında sigorta girişim var.
şu an %65 engelliyim.
çok az çalıştım.
sgk ya dışarıdan emeklilik primi ödeyerek emekli olabilir miyim?
ne kadar ödemem gerekiyor?
bilgisi olan varsa ve paylaşırsa çok sevinirim.
Allah herkesin işini gücün rast getirsin.

caykolik

İsteğe bağlı sigorta primi yatırarak 4b statüsünde erken Yaşlılık emekliliğinden yararlanabilirsiniz. Bunun iki şartı var.

1- Emeklilik günü geldiğinde kurum sevki ile hastaneye gidip SGK Hastalık Listesi'ne göre Hafif-Orta-Ağır tanlarından birini almalısınız. Yani 4b statüsünde emeklilikte eldeki raporun da vergi indiriminin de bir anlamı yok.
Hafif: %40-49
Orta: %50-59
Ağır: %60 ve üzeri malul (bu durumda 1800 gün primle emekli olunabilir de)

2- İlk sigortalı olduğunuz gün +

bagkur.PNG

OturanBoğa

çok teşekkür ederim.

anlamadığım; bu tablodaki yıl ve gün kadar çalışmış olmam mı gerekiyor?
ya da bu yıl ve gün kadar prim ödemem mi gerekiyor?
ben primi ödeyebilirsem niyetiyle sordum.

cevabınız için tekrar teşekkür ederim.

caykolik

İlk sigortalı olunan tarihten emekli olunacak tarihe kadar en az o k<dar yıl gelmeli ve o yıl zarfında en az x kadar prim yatmış olmalı. Prim tamamsa günü çalışmadan da bekleyebilirsiniz.

OturanBoğa

çok teşekkür ederim.

2008 yılında sigortam başlamış. 2015 yılında sanırım ilk defa engelli oldum. 2019 yılında ise rapor oranım değişti ve %65 e çıktı. yani kurum değerlendirmesini hangi tarihe göre yapıyor? bu durumda da faydalanabiliyor muyum kanunun bu maddesinden?
sgk hastalık listesine göre puan alıp mesela 16 yıllık dilime girsem, yatırılan sigorta primlerimin üzerine 16 yılı tamamlayıp (sgk' ya ödeme yapıp) emeklilik gününü beklemeden emekli olabiliyor muyum yani?
doğru mu anlamışım?

caykolik

Emeklilik zamanındaki rapor önemli.
Yukarıda da yazdım, hem süre dolmalı hem de o arada gerektiği kadar prim yatırılmış olmalı. Toplu ödeme, prim dolunca süreyi beklemeden emekli olma gibi şeyler mümkün değil.

Üst Alt