Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelliler emekli olduktan sonra çalışabilir mi?

Normal koşullarda emekli olan kişilerde SGK' lı işlerde çalışamıyorlar. Bir nevi gündelikçi gibi çalışıyorlar (iş yerleri prim yatırmıyor-yatıramıyor...)...

Sağlığı ön planda tutmak kaydıyla KAMU'da kalıp emekliliği uzatmak en mantıklı olanı bence. Emekli olup başka bir işe girseniz bile sağlık durumunu zorlar şartlar.

Daha öncede benzer konu tartışılöıştı 2008 öncesi sigortası olanlar çalışabilir 2008 sonrası sigorta başlangıcı olanların 2. işte çalşırsa maaşı kesilir diye konu, tartışma vardı.

OturanBoğa

yaşlılık emeklilğinden sonra emekli olan birey tekrar çalışabiliyormu sigortalı işte

Malulen değil de normal şekilde emekli olan kişileri de işe almıyorlar mı?

Emekli olup çalışmak isteyenlere dair cetvel burada

1 Ekim 2008'den sonra ilk kez sigortalı olanların ise çalışmaya başlamaları halinde aylıkları (5510 Madde 30) "4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendi [yani Bağkurlu olmak] hariç olmak üzere bu Kanuna göre veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmaya başlayanların yaşlılık aylıkları, çalışmaya başladıkları tarihi takip eden ödeme dönemi başında kesilir."

hocam 2006 sgk girişi, 2013 memurluk girişi olan birisi emekli olsa yine emekli maaşı kesilir mi bi işe girince ?

tsunami_

Kesilmez. 1 Ekim 2008'den önce sigorta girişi varsa sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışılabilir.

@OturanBoğa[FONT=sans-serif]

Ben mi Cetveli yanlış okuyorum, malulen emeklilik %60 üzeri raporlarda olur. Emekli olup maaş kesilmeleri ise %60 üzeri malulen emekli olanlarda geçerlidir. %60 altı raporlarla emeklilikte yaşlılık aylığı alınır ve emekli olunca tekrar çalışılabilir.[/FONT]

%60 üzeri tek rahatsızlıktan (iş kazası veya meslek hastalığından) raporlu kişiler malülen emekli olurlar ve malülen emekliler SGK lı olrak çalışamaz, çalışırlar ise maaşları kesilir. Çeşitli rahatsızlıklardan %100 raporlu bile olsalar engelli sınıfına girerler ve vergi indiriminden emekli olurlar. bu kişiler 2008 öncesi sigorta girişleri varsa SGDP ödeyerek çalışabilirler. Malülen emekliliğe SGK sağlık kurulu Vergi indiriminden emekliliğe Maliye sağlık kurulu karar verir.

Merhaba, ALO170 hattını aramam sonucunda konuyla ilgili aşağıdaki şekilde bilgilendirildim:

2008 yılı öncesi veya 2008 yılı sonrası farketmeksizin Engelli veya normal statude emekli olmuş vatandaşlar SSK girislerini (emekli girişi) statusunde yapmaları/yaptırmaları hâlinde SGDP ödeyerek emekli olsalar dahil çalışabilirler fakat Malulen emekli olanlar tekrar SSK'li olarak calisamazlar.

peki iş görezlik alanlar emekli olduktan sonra SGDP ile çalışabilir mi?

Hakkı Aygül

Oturan Boğa cevabı vermiş.

Tavsiyem: ALO170 veya CİMER kanalıyla merak ettiğiniz durumlarla ilgili bilgi edinin.

azizyasar

Ben de aradığımda aynı şey söylendi. Merak ettiğim malulen emekli olanlardı, malulen emekli tekrar çalışamıyor. Yalnızca (4b) şirket sahibi veya ortağı olabiliyor. Bu şekilde de yine kendi çalışmayacak.

Erken Emeklilikte Maaş Kesintisi Hk.

OturanBoğa

Sevgili arkadaşlar,

Ben Ahmet. %90 engelliyim ve engelim kronik ve doğuştan. Sigorta başlangıç tarihim 2005. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne (TOBB) bağlı bir borsada çalışıyorum. 15 yıl ve 3600 primle emekli olabiliyorum. Acaba emekli olunca emekli aylığından kesinti oluyor mu? Aynı zamanda aynı kurumda aynı pozisyonda çalışmaya devam edersem alacağım maaşta kesinti olur mu?

Saygılar sunar, şimdiden teşekkür ederim.

ahkardesler

Evet, sosyal güvenlik destek primi ödemek koşulu ile emekli maaşı alıp çalışmaya devam edebileceksiniz.

@OturanBoğa Abi SGK hastalık listesine göre emekli olunca sgkli bir işte calisamiyor muyuz ?vergi indirimi ile çalışıyorduk ya hani

@OturanBoğa Ancak bu durum vergi indirmi varken geçerli yasa onaylanirsa vergi indirimi sayilmayacak bu durumda sigortalı işte nasıl çalışacak sgdp ödeyerek kabul oluyor mu ?

Son düzenleme:
Vergi indirimi ile emekli olanlar çalışabilir malulen emekli olanlar çalışamaz çalışmak isterse maluliyetini iptal edip maaş iptal olur çalışabilir

Çöp toplama yapabilir cami avlusunda dilene bilir ve fuhuş yapmaya gücü yeterse onuda yapabilir kayıtlı işler yapamaz çünkü maluliyet çalışma gücü belirleniyor engelli emeklilik değil

vergi indirimnden 3 yıllık yeni emekli olan sigortalı işte çalışabilir sanırım buradaki sorum normal emekliliğe 225 gün var sigorta başladıgında prim günü devam edermi ve sgkya bir yazımı almamız lazım yeni işe girildiğinde

@samedo99,

Kafa sulandırılma kardeşim sürekli aynı şeyleri soruyorsun..
Vergi indirimi ile emekli olan bir kişi normal olarak çalışabilir ve işveren SGDP ödemesi yaparak devam eder..
2022 yılında Vergi indirimi ile emekli oldum ve SGDP prim ödemesi gerçekleştirilerek çalışıyorum.
1502 TL SGDP maaş farkı alıyorum..

@deasn12,

SGDP oranın nereden kesiyor. Maaşınızdan işyeri mi kesiyor yoksa emekli maaşından devlet mi SGDP kesiyor. yüzde 15 sgdp mi kesiliyor.

@deasn12 Sorduğum soruyu okumadan cevap veriyorsun.hastalik listesine göre emekli olanlar çalışamaz bizde biliyoruz.vergi indirimi ile emekli olunca çalışıldığını.Yeni yasadan haberin yok konusuyorsun.Yasa olumsuz etkiler ise bizi vergi indiirmi falan dinleyemecekler anladın mı şimdi iyi oku yazdığımı

@adil12,

SGDP prim SOSYAL GÜVENLİK DESTEK PRİMİ demektir.
SGDP'ye tabi sigortalının prime esas kazanç toplamı dikkate alınarak gerçekleştirilen Sosyal Güvenlik Destekleme Primi kesintisi; Sosyal Güvenlik Destek Primi İşveren Payı %22,5, Kısa Vadeli Sigorta Kolları Primi İşveren Payı %2 ile Sosyal Güvenlik Destek Primi İşçi Payı %7,5 şeklindedir.
İşçi payı da asgari ücret üzerinden hesaplanır ve İşveren tarafından 1502 TL emekli işçiye ödenir..

İŞYERİ MAAŞ 17002 TL
SGDP PRİM 1502 TL
NET ÖDENEN = 18504 TL

Üst Alt