Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelliler için 18 yaş öncesi sigorta başlangıcı kabul ediliyor mu?!

kiraman

Üye
Konular
17
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar Tahsin Sınav göndermiş olduğum mesajın cevabını sizlerle paylaşmak istedim.

Özürlü Emekliliğinde 18 Yaş Aranacak mı?

Kiraman: Tahsin bey, benim doğum tarihim, 15.08.1982. Sigorta başlangıcım, 01.11.1997. İlk sigorta başlangıcımda yaşım 15 idi. Şu anda 3170 gün primim var. 3. derece özürlü raporuyla vergi indiriminden faydalanıyorum. Benim öğrenmek istediğim konu, sigorta başlangıç yaşım, 15 mi yoksa 18 mi olarak hesaplanır? Ve ben ne zaman ve ne kadar prim ödeyerek emekli olabilirim?

C: Bilindiği üzere, 01. 04. 1981 tarihinden önceki tüm sigorta kollarına tabi hizmete başlamalarda yaş sınırlaması yok, bu tarihten sonraki hizmete başlamalarda 18 yaş sınırlaması var. Sigortalı personelin kademeli sisteme göre emekliliğe tabi hizmet süresi tespit edilirken, sigortalılık başlangıcının belirlenmesi çok önemli. Sigortalılığın başlangıcı, sigortalının ilk işe giriş tarihi mi, yoksa 18 yaşın doldurulduğu tarih midir? 18 yaşından önce tüm sigorta kollarına tabi çalışmalarda, kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl olan sigortalılık süresi, belirtilen hangi tarihten itibaren geçerli olacaktır? Okuyucum gibi pek çok sigortalı, şimdilerde bu sorunun cevabını arıyor.

Bildiği üzere, 01.04.1981 tarihinde yürürlüğe giren bir Kanunla SSK sigortalılığında sigortalılık başlangıcı için 18 yaş şartı getirilmişti. Mevzuatımız yönünden bu ilk düzenlemedir. Çünkü 1 Nisan 1981 tarihi öncesinde emeklilikte yaş şartı yoktu ve husus kötüye kullanılabiliyor ve çok genç yaşta emeklilikler gerçekleşebiliyordu. Bundan da Kurum, zarar görüyordu. Ve bilhassa 4447 sayılı Kanun yürürlüğe girmeden önce, yani 08.09.1999 tarihi öncesinde Sosyal Sigortalar Kanunu uygulamasında 1 Nisan 1981 tarihi, 18 yaş ile ilgili olarak çok önemliydi. Çünkü, 4447 sayılı Kanun öncesinde kadınlar en az 20 yıl sigortalılık süresi ve 5000 gün prim ödemesiyle, erkekler ise, en az 25 yıl sigortalılık süresi ve 5000 gün prim ödemesiyle yaş haddine bakılmaksızın emekli olabiliyorlardı. Ancak, erkeklerde 25, kadınlarda 20 yılın başlangıcı, 18 yaşını ikmal ettikleri tarih esas alınarak sigortalılık süresinin hesaplanması gerekiyordu.

Şöyle ki, 15 yaşında çalışmaya başlayan bir kadın sigortalının sigortalılık süresi, 18 yaşını tamamladığı tarih esas alınarak başlatılıp, 38 yaşını tamamladığında 5000 gün prim ödemesi varsa emekli olabiliyordu. Bu sigortalı kadın, aslında 15 yaşında çalışmaya başladığı için 20 yılını 35 yaşında tamamladığı halde, sigortalılığının başlangıcı, 18 yaş sayıldığı için, emekli olabilmesi için 38 yaşını beklemesi gerekliydi. Ancak bu süreç içerisinde, 18 yaşından önceki çalışmalara ait prim gün sayıları, emeklilik hesabında, yani 5000 prim ödeme gününün hesabında dikkate alınmaktaydı.

Yaş şartı yönünden en önemli milat, 4447 sayılı Yasadır. 8 Eylül 1999 tarihinde yürürlüğe giren 4447 sayılı Kanun, Sosyal Güvenlik Sistemimiz için yeni bir başlangıç olmuştur. İşte bu başlangıç noktalarından birisi de, bu tarihten sonra 18 yaş öncesi ile ilgili uygulamanın önemini yitirmesidir. Sosyal Sigortalar Kurumunun o tarihte çıkardığı 16-194 sayılı genelgede bu konu dile getirilmiştir. Bu Kurum Genelgesinde de vurgulandığı üzere, 4447 sayılı Kanunla emeklilik sistemine kademeli olarak yaş haddi uygulaması getirilmiştir. İşte bu nedenle, 18 yaş şartının kademeli emeklilikteki yaş düzenlemesi karşısında önemi kalmamıştır. 4447 sayılı Kanuna ve sonrasında çıkan Kanuna göre, kadınlar en erken 40, erkekler de 45 yaşını tamamlayarak emekli olabilmektedirler.

Özürlü emekliliğinde ise cinsiyet ayırımı ve yaş şartı bulunmamaktadır. 506 sayılı Kanuna eklenen geçici 87. maddede, özürlü vergi indiriminden yararlanan sigortalının özür derecesi ve özürlünün 06.08.2003 tarihi itibariyle oluşmuş bulunan sigortalılık süresi esas alınarak özürlü emekliliğinin şartları belirlenmektedir. Bu maddede ve özürlü emekliliği temel düzenlemesinin yer aldığı 60. maddede 18 yaş şartının uygulanması anlamında bir düzenleme yoktur. Ve özürlü emekliliğinde de 18 yaş şartı aranamaz.
Örneğimizdeki sigortalı okurum, 01.11.1997 tarihinde çalışmaya başlamış, yani işe girmiştir. Buna göre 06.08.2003 tarihi itibariyle oluşmuş bulunan sigortalılık süresi, 5 yıl 9 ay 5 gündür. Vergi indiriminden yararlanan 3. derece (% 40-% 60 arası) özürlü olan bu sigortalı, 18 yıllık sigortalılık süresini ve 4080 prim ödeme gününü tamamlaması şartıyla özürlü emekliliğine hak kazanacaktır. Hesaplamama göre, özürlü sigortalı olan okuyucum, 18 yıllık sigortalılık süresini 01.11.2015 tarihinde tamamlayacaktır. Bu tarihe kadar tamamlaması gereken prim ödeme gün sayısı, 4080 gündür. Okuyucumun 3170 gün primi olduğuna göre, 01.11.2015 tarihine kadar eksik olan en az 910 prim ödeme gününü tamamlarsa, belirtilen iki şartı da yerine getirerek 01.11.2015 tarihi sonrasında özürlü emekliliğini SGK`den isteyebilecektir.
TAHSİN SINAV

Uzman böyle söylüyor ama,tersi uygulamaya bizzat şahit oldum.
Bir yakınımın engelli çocuğu 16 yaşındaki sigortalılığını baz alarak emekliliğini istedi.
Ben,bu başvuru kurumdan dönebilir,önce bir emekli olabilir belgesi talep edin falan desem de yok kesin dediler.
Çocuk işten çıktı,başvuruyu yaptı,hatta başka ile taşındılar.
Sonuç ne oldu dersiniz?
Sigortalı olduğu tarihte 18 yaş şartını yerine getirmediği,dolayısıyla ancak 2 yıl sonra emekli olabileceği gerekçesiyle başvuru reddedildi.
Ancak 2 yıl sonra emekli olabildi.
Ve bu olay 1999 dan sonra idi.

Bir uzmanla ters düşmüş olmak istemem, ama bence tamamen yanlış bir değerlendirme. Bunu onlarca deneyimle çok rahat bir şekilde söyleyebilirim.

Sigorta başlangıcı ile ilgili olarak sakatlar ve sakat olmayanlar diye bir ayrım yok. Herkes aynı düzenlemeye tabi.

Konuyla ilgili olarak olarak dün (18.11.2008) yayınlanan genelge:
T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü
Sigortalı Emeklilik İşlemleri Daire Başkanlığı

Sayı : B.13.2.SGK.0.11.00.02/ 784243
Tarih: 18.11.2008
Konu : 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun Tahsis Mevzuatına İlişkin Hükümleri.
G E N E L G E / 2008/96

[...]
I. TAHSİS MEVZUATINA İLİŞKİN HÜKÜMLER => B.TEMEL TAHSİS KAVRAMLARI => 1) Sigortalılık Süresi => a) Sigortalılık Süresinin Başlangıcını Etkileyen Faktörler =>

-18 yaşın altında geçen hizmetler:

5510 sayılı Kanuna göre malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarının uygulanmasında, 18 yaşından önce malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tâbi olanların sigortalılık süresi, 18 yaşını doldurdukları tarihte başlamış kabul edilecektir. Bu tarihten önceki süreler için ödenen malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primleri, prim ödeme gün sayılarının hesabına dahil edilecektir.

5510 sayılı Kanunun geçici 6 ncı maddesinin birinci fıkrası gereğince 506 sayılı Kanuna göre 1/4/1981 tarihinden önce malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tescil edilmiş olanlar hakkında, 5510 sayılı Kanunun 38 inci maddesinin ikinci fıkrasındaki sigortalılık süresinin 18 yaşın doldurulduğu tarihten başlayacağına ilişkin hükmü uygulanmayacaktır. Diğer bir ifadeyle, 4(a) sigortalılarından, sigortalılık süresinin başlangıcı;

- 01/04/1981 tarihinden önce ise sigortalılık süresinin başlangıç tarihi,
- 01/04/1981 tarihinden sonra ise 18 yaşın doldurulduğu tarih,
sayılacaktır. Ancak, 18 yaşın öncesinde geçen çalışma süreleri prim ödeme gün sayısına ilave edilecektir. Bu durum, 5510 sayılı Kanunun yürürlük tarihinden önce sigortalı olan 4(a) sigortalıları için yalnızca yaşlılık aylığı bağlanmasında geçerli olup, malüllük ve ölüm aylıklarında uygulanmayacaktır

Sosyal Güvenlik Kurumuna yazdığım iki soruya gelen cevaplarını dikkatinize sunuyorum.
İkisinde de farklı bilgiler var. Özürlü olduğumu belirttiğim soruya 18 yaşını doldurduğum tarihi sigorta başlangıcı olarak kabul ederken diğer soruya sigortalık olarak işe giriş tarihimi sigorta başlangıcı olarak kabul ediyor.

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
Sayı: B.13.2.SGK.0.63.00.02/13-07-2010
Konu:08.07.2010 Tarih ve 97888 numaralı başvurunuz.

Soru: İyi günler 15-08-1982 doğumluyum. Sigorta başlangıcım 01.11. 1997 Benim sorum şöyle SSK’lının emeklilik şartları hesaplanırken işe giriş tarihimi baz alınır, yoksa 18 yaşını doldurduğu tarih mi zira bu konuda çeşitli çelişkiler var. İnternetten araştırdığım kadarıyla 1999 yılındaki getirilen kademeli geçiş uygulamasıyla 18 yaş şartının önemini yitirdiği yani şahsın işe giriş tarihinden itibaren emeklilik şartlarının hesaplandığı yazıyor. “sgk.gov.tr “ “adresinde “ne zaman emekli olabilirim” sorgulaması yaptığımızda da 18 yaş dikkate alınmıyor. Sigortalının işe giriş tarihinden itibaren hesaplama yapıyor. Beni aydınlatırsanız sevinirim. İyi çalışmalar

Cevap: Kurumumuza Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında yapmış olduğunuz başvuruya ilgili birim tarafından verilen e-posta cevabı aşağıda sunulmuştur.
Bilgisayar kayıtlarımızın tetkikinde 01.11.1997 tarihinde işe girmeniz nedeniyle 24.05.1997 - 23.05.1998 süresi işe girenlerde yasa gereği 20 yıl 54 yaş 5975 gün PÖGS tamamlamanız gerekmektedir

Bilgilerinizi rica ederiz.

Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği
Bilgi Edinme Birimi​

Daha önce özürlü olduğumu belirterek yazdığım soruya kurumun verdiği cevap.

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ
Sayı : B.13.1.SGK.0.BSN.BEB.0-622.02/ 02.01.2008
Konu : 26.12.2007 Tarih ve 42024 numaralı başvurunuz.

Soru : Merhabalar Benim doğum tarihim, 15-08-1982. Sigorta başlangıcım 01.11.1997. İlk sigorta başlangıcımda yaşım 15 idi. Şu anda 3170 gün primim var. 3. derece (%50)özürlü raporuyla vergi indiriminden faydalanıyorum. Benim öğrenmek istediğim konu sigorta başlangıç yaşım 15 mi yoksa 18 mi olarak hesaplanır. Ve ben ne zaman ve ne kadar prim ödeyerek emekli olabilirim. İyi çalışmalar.

Cevap : Kurumumuza Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında yapmış olduğunuz başvuruya ilgili birim tarafından verilen e-posta cevabı aşağıda sunulmuştur.
Sigortalı başlangıç tarihiniz 18 yaşını doldurduğunuz tarih olan 15.08.2000 olarak kabul edilecektir emeklilik hesabınız ise 15.08.2019 yılında 4240 gün hizmetiniz olduğu takdirde gerçekleşebilecektir.
Bilgilerinizi rica ederiz.

Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği
Bilgi Edinme Birimi​

Sosyal Güvenlik Kurumun da görevli memurlar kanunları kafalarına göre nasıl yorumluyorlar hala anlamış değilim yahu adam bir acar okur ya mevzuatı ve ona göre işlem yapar....
Kiriman;
Benim görüşüm bu...
Sen 01.11. 1997 ssk girişin olduğu için ve o yaşta 18 yaşında olmadığın için 18 yaşından gün aldığın tarih 15.08.2000 ssk lı oluyorsun..

Üst Alt