Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelliler için hazırlanan internet üzerinden verilecek bir eğitimde neler olmalı?

egitim

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba ben engellilerin web üzerinden eğitimiyle ilgili bir tez hazırlıyorum. Tezim kapsamında literatür dışında görme, işitme ve ortopedik engelliler için web üzerinden alabilecekleri bir bilgisayar eğitimi hazırlayacağım.

Engel durumlarına göre;böyle bir eğitimde sizce olması gerekenler neler, öğretmen olmadan bilgisayar ya da başka bir konuda eğitim alacağınız bir web ortamında neler olmalı? Bu konudaki fikirlerinizi herbir engel grubu için gereksinimlerinizle paylaşırsanız sevinirim.

Hazırlayacağım çalışmanın oluşumunda fikirleriniz benim için çok yararlı olacaktır.

Teşekkürler,
Saygılarımla

Masa başında otururken sağlam senle sakat olan benim aramda nasıl bir fark olabilir?
Sakat-sağlam farkının olabileceği tek alan görme engelliler için olabilir, o da yazılımın text olarak da sunlması ile aşılabilir.

Yoksa benim kaçırdığım bir şey olabilir mi? Ya da siz aklınızdan geçenleri biraz daha detaylı yazarsanız...

Biz üniveristede özellikle engelli öğrenciler göz önüne alarak şöyle bir çalışma sonucu ortaya çıkarmıştık umarım işinize az da olsa yarar (aslı excel uzerıne dir)

BDE Yazılımı Değerlendirme Formu
Yazılım Kimlik Bilgileri
Değerlendirici Bilgileri Yazılım Adı: cdromdata Çocuk 3
No:
Kaynağı: Uygulama cd si

Adı Soyadı: Mehmet Turan Ayrancı 1. Öğretimsel Uygunluk Puan
Aldığı Puan Yok İyi Orta Kötü Açıklama
0 100% 60% 20% Yazılım tarafından öğretilen kavram ya da beceriler hedef kitlenin yaşına uygun olmalıdır. 12,5
7,5 x 9.Bölüm 1.Video hariç Öğretim yöntemi hedef kitlenin gelişim düzeyine uygun olmalı, gereksinimlerine yanıt verebilmelidir. 12,5
7,5 x Gelişim düzeyi alanları fazla geniş tutulmuş Yazılımın kullanımı için gerekli açıklamaların açık ve doğru bir şekilde verilmiş olması gereklidir. 12,5
7,5 X Gerekli açıklamalar verilmesede kullanımı basit Yazılım hedefleri ile tutarlı sonuçlar vermelidir. 12,5
12,5 x Kendi içerisinde tutarlıdır Dersin içeriği doğru ve anlaşılır olmalıdır. 12,5
12,5 x Derste kullanılan öğretimsel faaliyetler ve öğretimsel süreç etkin olmalıdır. 12,5
12,5 x Öğrencinin yaratıcılığını geliştirebilmelidir. 12,5
7,5 x Yaratıcılığı geliştirmeye yönelik sadece ''Boya Küpü'' alanı var TOPLAM:
67,5 2. Eğitim Programı ile Uygunluğu Puan
0 100% 60% 20% Yazılım diğer derslerle tutarlı olmalıdır. 25
0 x Herhangi bir programdan bağımsız Öğretim süreci ve etkinlikleri kullanıcının beklentileri ile tutarlı olmalıdır. 25
25 x Yazılım kısa bir süre içinde güncelliğini kaybedecek bilgiler içermemelidir. 25
25 x Yalnızca ''Sinemaya Gidiyoruz'' alanı güncelliğini yitirebilir(film tanıtımı) Yazılımdaki ders ya da dersler önerilen sürede tamamlanabilmelidir. 25
0 x Bir süre belirlenmemiş,önerilmiyor TOPLAM:
50 3. Biçimsel Etkinlik Puan
0 100% 60% 20% Ekran alanı etkili kullanılmalıdır. 10
10 x Etkili ve canlı Dersin farklı ekranları arasında bir uyum ve tutarlılık olmalıdır. 10
10 x Ekranda sunulan bilginin karışık olmaması gereklidir. 10
10 x Kullanılan renkler ve ses öğrenmeyi destekleyici olmalıdır. 10
10 x Tüm bölümlerde çok iyi,yükses ses imkanı veriyor Kullanılan görsel özellikler öğretimi destekleyici nitelikte olmalıdır. 10
10 x Destekleyici ve basit İçeriğin öğrenilmesine yönelik tüm yönergeler, yapılan yönlendirmeler ve sunulan bilgiler açık ve anlaşılır olmalıdır. 10
10 x Hedef kitleye yönelik olarak yönlendirmelerde sesli anlatım unsuru kullanılmalıdır. 10
10 x Sözel ifadeler kısa ve açık olmalı uzun cümleler kullanılmamalıdır. 10
10 x Hedef kitlenin bilişsel, fiziksel ve dil özellikleri göz önünde bulundurulmalıdır. 10
10 x Her bölümün kitlesi farklı ve belirtilmiş İçerikteki yeni bilgi ve beceriler, öğrencilerin önbilgilerini kullanabilecekleri bir düzende verilmelidir. 10
0 x Bu kritere yönelik bir özellik göstermiyor TOPLAM:
90 4. Programlama Uygunluğu ve Kullanım Puan
0 100% 60% 20% Yazılım istendiği gibi çalışmalıdır. 9,09
9,091 x Yazılım programlama ve kavramsal hatalardan arındırılmış olmalıdır 9,09
9,091 x Yazılım kullanıcının müdahalesini en aza indirmelidir. 9,09
9,091 x Yazılım öğrenci ve öğretmen için kayıt tutmada gerekli güvenliği sağlamalıdır. 9,09
0 x Yazılım kayıt tutmuyor Yazılım mümkün olan en az yardımla kullanılabilmelidir. 9,09
9,091 x Yardımsız dahi kullanılabilir Yazılımın menü ve işlevleriyle ilgili ek bilgiler ve görsel anlatımlar yer almalıdır. 9,09
0 x Ek bir bilgi veya kılavuzu mevcut değil Ekrandaki nesneler öğrencilerin fareyi kullanarak etkileşimde bulunabilmesine olanak sağlamalıdır. 9,09
9,091 x Bilgisayar deneyimi olmayan öğrenciler tarafından da kullanılabilmektedir. 9,09
5,455 x Neyin nasıl yapılacağı gösterilmesi gerekir Yazılımda sözlük ve hesap makinesi gibi yardımcı materyaller bulunmalıdır. 9,09
0 x Kullanımla ilgili yönergeler kısa, basit, açık, tutarlı bir şekilde hazırlanmalıdır. 9,09
9,091 x Öğrencinin ekranı istediğinde atlayarak geçebilmesine olanak tanınmalıdır. 9,09
9,091 x TOPLAM:
69,09 5. Geri Bildirim ve Öğrenci Motivasyonu Puan
0 100% 60% 20% Öğrenciler hata yaptıkları zaman bu hataların nedenleri konusunda bilgilendirilmeli ve yönlendirilmelidirler. 11,1
2,222 x Sadece hata yaptığını bildiren bir geri dönüt sistemi var Geribildirim için sadece metinler değil, ses ve grafik unsurları da uygun şekilde kullanılmalıdır. 11,1
2,222 x Hatalarda yalnızca sesli, doğrularda sesli ve görüntülü dönüt var Öğrencinin tüm yanıtları değerlendirilmeli ve dönüt sağlanmalı. 11,1
11,11 x Öğrenciler için performans kayıtları tutulmalıdır. 11,1
0 x Kayıt tutma olanağı yok Öğrenciler yazılımın güçlük düzeyini kendileri ayarlayabilmelidirler. 11,1
0 x Yazılım buna izin vermiyor Bağımsızlık duygusu vermelidir. 11,1
11,11 x Yazılım öğrencilerin yaptıkları yanlışları düzeltmelerine olanak tanımalıdır. 11,1
11,11 x Öğrencinin takıldığı noktalarda yapılması gerekenler belirtilmelidir. 11,1
2,222 x Bu nitelik yazılımın yalnızca birkaç kısmında var Yazılımın kullanımına ait açıklamaları içeren ve kolayca ulaşılabilen yardım ve çıkış menüleri bulunmalıdır. 11,1
6,667 x Yardım menüsü yok,Çıkış menüsü bulunmakta TOPLAM:
46,67 6. Teknik Özellikler Puan
0 100% 60% 20% Yazılım değişik işletim sistemlerini desteklemelidir. 10
6 X Windows 95,98,2000,ME,XP ile uyumlu Yazılım bilgisayarı her açtığımızda doğru bir şekilde çalışmalıdır. 10
10 x Kurulumsuz çalışıyor Yazılımda farklı ekran gösterimleri kullanılmalıdır. 10
10 x Çok çeşitli gösterimler mevcut(slayt,video,resim vs.) Program durduğu zaman kolayca yeniden çalıştırılmalıdır. 10
10 x Denemeler sırasında hiç sorun yaşanmadı Yazılımın içerisinde bulunan yönergeler doğru çalışmalıdır. 10
10 x Yazılımın sayfaları ekranda en kısa sürede görüntülenebilmelidir. 10
10 x Yazılım hızlı ve pratik çalışıyor Yazılımın içinde dosyalara öğrencilerin bilerek ya da hatayla ulaşmaları engellenmelidir. 10
10 x Uygulama direk kullanılacak biçimiyle ekrana geliyor Kullanıcı istediği zaman yazılıma kaldığı yerden devam edebilmelidir. 10
0 x Yazılım bu özelliğe imkan vermyior Kullanım kılavuzu yeterince açıklayıcı olmalıdır. 10
0 x Kullanım kılavuzu mevcut değil ancak kullanımı kolay Kullanıcı istediği zaman yazılımdan kolayca çıkabilmelidir. 10
10 x TOPLAM:
76

GENEL DEĞERLENDİRME PUANI: 66,5

ANADOLU ÜNİVERİSTESİ İŞİTME ENGELLİLER ÖĞRETMENLİĞİ BİLGİSAYAR DESTEKİ EĞİTİM DERSİ ÖĞRENCİLERİ ve ÖĞRETMEN ZEHRA NUR KAYA

_____
yazılar bıraz karısık cıktı excelden kopyalaması bıraz ugrastırdı daha net ırsey ıstersenız soyleyın ama bu da ıdare eer sanırım

hocam bu pek anlaşılır birşey değil sanırım bu projeyi anlayabilmek için görsel birşeyler gerekir ya da programın bizzat kendisini kullanmak gerekir. Ya da buraya eklediğiniz şey yazılımın kendisi değil de öğretnci projesinin değerlendirmesi galiba..

Arkadaşın sorduğu soruya gelince, sadece görme ve işitme engelliler için ek düzelemeler yapılır( altyazı, işaret dili, sesli anlatom vs..) onun dışında Bülent Bey'in dediği gibi pek de yapılabilecek ek bir çalışma yok gibi görünüyor.

burada bır yazılımın degerlendırme krıterlerı var yanı: yazılım soyle olursa daha ıyı olur,, boyle olursa daha ıyı olur.. gıbı örnegın yukarıdakı bazı maddeler:
Yazılım programlama ve kavramsal hatalardan arındırılmış olmalıdır
Yazılım kullanıcının müdahalesini en aza indirmelidir.
Yazılım öğrenci ve öğretmen için kayıt tutmada gerekli güvenliği sağlamalıdır.
Yazılım mümkün olan en az yardımla kullanılabilmelidir
excelden kopyaladıgım ıcın bıraz karıstı kusura bakmayın

Üst Alt