Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engellilerin Evde Bakım hizmetine dair önerileri..? [Araştırma]

mert01

Üye
Konular
16
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar, şu sıralarda Sağlık bakanlığının evde bakımla ilgili bir çalıştay girişimi mevcut. Halk Sağlığı İhtisası yapan bir hekim ve aynı zamanda bir engelli arkadaşınız olarak sizlerden evde bakımla ilgili gereksinimlerinizi, yararlandığınız hizmetler varsa bunları, gördüğünüz eksiklikleri bildirmenizi rica ediyorum. Bana vermiş olduğunuz geri bildirimlerin tüm engelli arkadaşlarımız için önemli olacağını bilmenizi isterim.Sevgi ve saygılar.

siz gördüğüm kadarı ile evde bakım değil, para ödüyorsunuz!
avrupada böyle saçma bişey yok.
bide gelir şartı koyulmuş.

o zaman yapılan ödemenin isminide değiştirin. ayda 400 küsür geliri olmayana yardım ödemesi diyin!

bu uygulamayı, yönetmeliği, yasa haline getiren çok büyük haksızlık yapmış.

bakınız, bi örnekle açıklama yapalım; mesela bir aile var. iki kişi biri ağır engelli birey. diğeri yaşlı ana/baba(ebeveyn)
ebeveynin ve engellinin maaşları toplamı sonucu bakım verilmiyor.
peki ebeveyn ölse engelli de 500 lira gelire sahip olsa!!
bu bakım ücretini alamıyacak.
e bunun, elektiriği var. suyu var. doğalgazı var. ne yiyip, ne içeçecek?
yemeğini kim yapacak? çamaşırını kim yıkayacak?

oysa, avrupada bırakın engelliyi, işsizin bile ev kirasını, faturalarını devlet ödüyor.

engelli için ise ayrıyetten temel ihtiyaclarını karşılayacak bakıcı gönderiliyor.
yani para ödeme işi hem suistimale müsait. hem yanlış kurgulanmış.

derhal gelişmiş ülkelerin uygulamalarına bakıp yeniden engelli hakları düzenlenmelidir.
yapılan evde bakım ücreti 3-5 kişiye piyango dağıtma projesidir.

iyi çalışmalar.

1-) Aylık gelirin 449 değilse sana 675 verelim. Cümlede anlam bakımından bile mantıksızlık olduğu ortadadır, bu nedenledir ki gelir şartı 4 dönem sonunda verilen maaşla eşit seviyeye gelecek şekilde sürekli iyileştirilmelidir ve maaş bağlanmasındaki gelir şartı bu düzey olmalıdır.
2-) Evde bakım aylığı sadece gelir olarak lanse ettirilmemelidir, engelli birey için yapılan harcamalar sorgulanmalıdır.
3-) Sosyal hizmet görevlileri sık sık engelliyi ziyaret etmeli; en azından, tabiri caizsse, eksiği gediği sorulmalıdır. Evde bakım hizmetleri aylıktır mantığı yok edilmeli ve verilen hizmet daha etkin bir yapıya kavuşturulmalıdır.
4-) Engellinin ihtiyaçlarının ilk tespiti sosyal hiz. görevlisince yapılmalı ve eksiklik giderilene kadar sosyal. hiz. gör. aktif rol almaldır. Böylece engelli birey kimseyle muhattap bırakılmayacaktır.
5-) Rehabilitasyon, toplumsal entegrasyon; Doğru dürüst sosyal aktiviteler düzenlenmeli ve bireyin katılımı sağlanmalıdır.
6-) Bakıma muhtaç kişinin ailesindekilerin ve kendisinin istihdamı için her türlü destek sağlanmalı ve gelir testi kapsamındaki kişilerin gelir düzeyi iyileştirilmeli hatta istihdam yoluyla evde bakım aylığına bağımlılık kaldırılmalı. Ayrıca engelli birey 2022den de faydalanıyorsa işe yerleştirilmede diğer engellilerden daha fazla öncelik hakkına sahip olmalı.
7-) Bakıma muhtaç kişinin ailesinin gelir düzeyi belirli bir düzeyin altında ise elektrik, gaz, su, kira ve temel tüketim malzemeleri kdvlerinden muaf tutulmalı, hizmetten yararlanan tüm ailelere vergi iade ve harcama denetim sistemi(geliri normal olan) oluşturulmalı; bu sayede hem harcamaların teyiti tamamlanmış olur hemde yersiz ödeme daha kolay tespit edilebilir.
:cool: Yersiz ödemede ki denetim arttırılmalı ve bu denetim çeşitlendirilmeli.

Ayrıca bu hizmet; nakdi destekli hizmet ve nakdi desteksiz hizmet olarak ayrılmalı ve gelir şartı olmaksızında bakıma muhtaç kişi yalnız bırakılmamalıdır.

arkadaşlar önerileriniz için teşekkür ederim 2022 dışında yapılması gerekenlere değinmişsiniz peki bunu daha da açabilmemiz mümkün mü? mesela devlet engelli vatandaşına evinde sağlık hizmeti sunmalı, burada neredeyiz kaçımız faydalanıyoruz kaçımızın evine hekim ya da hemşire bu bağlamda ziyarete geliyor? ne anlıyoruz evde bakım hizmetlerinden, ne bekliyoruz? Tecrübeleri ve önerileri olan arkadaşlara çok teşekkür ediyorum tekrar.

İyi günler.
Arkadaşların yazdıklarına katılıyorum.
Ayrıca ben köyde doğdum ve halen doğduğum köyde yaşıyorum.Hasta olduğumda tedavim hastanede yapılacaksa ki
eve gelen doktor diş çekimi yapabilir mi veya ne kadar yapabilir.Hastaneye gitmem gerekiyorsa ben tekerlekli
sandalye ile hastaneye gidemiyorum.Yaşadığım ilçe de içine tekerlekli sandalyenin rahatlıkla girebileceği özel engelli aracı yok.
Karga tulumba sedyeye yatırılıp hastaneye gidiyorum.Sonuç olarak karga tulumba bir şekilde hastaneye gitmektense
örneğin çürük dişlerle ve diş ağrısı çekerek evde yaşamaya çalışıyorum.
Biz bedensel engellilerin çoğunluğu pisikolojik olarak zaten rahatsız durumdayız karga tulumba taşınmaktansa evden
çıkmıyoruz.
Öneri olarak :
Tekerlekli sandalye ile zar zor hareket edebilen biri olarak Tekerlekli sandalye ile engellilerin istedikleri yerlere taşınabilmeleri
için gerekli araçların ilçelere alınması ve telefonla ,ambulans çağırır gibi çağırabilmeliyiz.ve istediğimiz yere bu araçla gidebilmeliyiz.
Bizim de resmi dairelerde işimiz oluyor.herşey vekalet ile olmuyor.vb.

Beklentilerimi ve olması gerekenleri yazdım, tecrübelerime gelince;
1-) Ödemeler düzensiz yapılıyor buda çoğu zaman engellinin sağlık ve sosyal düzenini dengesizleştiriyor, belirli bir günde ödeme yapılması yerinde olur.
2-) Evimde daha iyi ücretle çalışmak isteyen birey var fakat gelir şartının çok düşük olması bunu caydırıyor(annem, babam ve kardeşimde kendi ailemle yaşadığı için bu büyük bir sıkıntı). Bende lisans mezunuym okul bittiğinden beri(5yıl) işsizim, bana uygun iş bulunup istihdamımın sağlanmasında SHÇEK daha etkin olmasını isterim. 2022 de dahil olmak üzere bu yardımlardan yararlanarak evde tıkılı kalmak beni rencide ediyor, ben çalışabilirim mevcut statümde buna müsait.
3-) Bağlı olduğum SHÇEK görevlilerinin iyi niyetli olduğuna eminim fakat personel yetersizliğindenmidir bilmiyorum ama samimiyetle söylüyorum sadece aylık bağlanırken geldiler oda 3 yıl önce daha sonra evrak güncellemek için bakıcım(eşim) gitti. Bizde bu durumu asla suistimal etmiyoruz ama sık sık gelip durum değerlendirmesi(sağlık, sosyal, kültürel ve ekonomik) yapmalarını isterim. Özellikle her geldiklerinde(min. ayda 1) evde sağlık hizmetlerinde bulunmaları gerekir. Evde sağlık hizmetleri de çoğu anlamda yetersiz olduğundan yatağa bağımlı hastaların bu hizmetten daha rahat yararlanabilmesi için ben henüz bundan faydalanmadım. Faydalanamasam bile hastahanelerde hiç beklememek ve sağlıkta da nakdi ulaşım yardımı yapılmasını isterim. Aile hekimimizde SHÇEK ile koordineli ve daha aktif çalışmalı.
4-)SHÇEK sosyal,kültürel aktivite düzenlemese bile bireysel aktivitelerimde nakdi ulaşım yardımı yapmasını beklerim. Böylece toplumsal entegrasyon aktif bir hale bürünmüş olur.
5-) Son olarak evde bakım aylığını gelir olarak görülüp bazı sosyal yardımların (özellikle eğitim ve sağlık) engellenmemesi gerekiyor. Misal eşim üni. öğrencisi ama bütün eğitim yardım talepleri evde bakım geliri aldığımız için kaymakamlıkça reddediliyor. Bağış yoluyla edindiğim akülü sandalyemin aküleride bu nedenle geri çevrildi bende ucuz,kalitesiz ve riskli akü almak zorunda kaldım.

engelliler ,evde bakım maaşı alanlar kadar şanslı değiller bu ülkede.ne komikt 3 ayda bir maaş vermenin mantığını hala çözemedm .3 ay boyunca ne yiyip ne içecek bu insanlar bunu heryerde söylüyorum ama devletin umurunda değil.engelliler onlar için önemsiz

mert bey öncelikle yapacağınız çalıştayda başarılar diliyorum ve bütün engelli arkadaşlarım adına hayırlar getirmesini dilerim.size yardımcı olması adına ekiskliklerden bahsetmek istiyorum.

1- bakıcı maaşı adına izlenen prosödürde birçok eksiklik ve haksızlık var.engelli olmayıpda hastalıkdan dolayı rapor alınıp haksız kazanç elde ediliyor birçok ağır engelli arkadaş gelir düzeyi uygun olmadığından bu aylığa hak kazanamıyor öncelikle gelir limitnin kaldırılması veya kriterin yükseltimesi gerekli.böylelikle kimse gayrı meşru yolara başvurmayacak.

2-ağır engelli kişilere istihdam yolu açılmalı.en azından özel şirketlere bu yönde telkinlerde bulundurulmalı çünkü devlet krumlarında engelli olarak çalışanların bir çoğu çok hafif engelli veya hastalıkdan dolayı almış olduğu raporlarla istihdam ediliyor geriye kalan ağır bedensel engelliler işsizlikle ve yoksullukla boğuşuyor.en azından özel şirketler agır engellileri sigortalı gösterip asgari ücretle çalışıyor gösterebilir.

3-ulaşım konusunda engellilere kolaylılar sağlanmalı bir çok anadolu şehrinde toplu taşıma araçlarına binmek imkansız ve kaldırımların rampa düzenlemeleri kesinlikle tam bir komedi ve trajedi.

4-sağlık konusunda kökten bir revizyona gidilmeli hala hiç bir sağlık taraması almamış bir çok engelli var.engellilerin diş sağlığı ve genel saglık durumlarını kolaylaştıracak düzenlemeler yapılmalı.

5-evde ana babasına veya kardeşlerinin eline bakacak onların iradesi dahilinde özgürlükleri kısıtlandırılmış engellileri topluma kazandıracak özgüvenlerini kazandıracak değişimler geliştirlmeli.kendi başlarına hareket edebileceği araç gereçler temin edilmeli.böylelikle toplumdan kopuk olmadan yaşayabileceği bir sosyal hayata kavuşmuş olabilir.

6-engellilerin ötv muafiyetiyle almış olduğu araçlardan dolayı kesilen 2022 ve bakıcı maaşlarına yeniden bir düzenleme getirlmeli. çünkü bir çoğunu ya babası yada 1.derecede bi akrabası alıyor bu yüzden br çok engelli ciddi anlamda hak kaybına maruz kalıyor.

şimdilik aklıma gelenler başlıca konular bunlar umarım bu bilgiler ışığında hepimizi ümitlendirecek güzel çalışmalara imza atarsınız tekradan çalışmanızda başarılar diliyorum ve hepimize hayırlar getirmesini umut ediyorum.

saygılarımla...

Ahmet bey çalıştayın hazırlamakta olduğum taslak programına ağız diş sağlığı hizmetlerinin evde bakımda nasıl olması gerektiği ile ilgili bir bölüm oluşturmuştum. Sizin söyledikleriniz de beni haklı çıkarttı. Takipteyim. Diğer arkadaşların önerilerini ve tecrübelerini de bekliyorum. Ayrıca sivil toplum örgütlerinden de temsilciler çağırmayı düşünülüyor. Aslında evde bakım çalıştayları daha önce de yapılmış ama engelliler fazlaca temsil edilmemiş. Kendim de engelli olduğum için bu konunun üzerinde hassasiyetle durulması gerektiği kanısındayım.. Umarım bu ülkenin yaşlıları engellileri ve evinde bakım hizmetine gereksinim duyan her bireyi için hayırlı bir çalıştay olur.

Üst Alt